Kurczak curry to przepyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe o orientalnym smaku. Bazą tej potrawy jest przyprawa masala, którą możemy kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu, uwzględniając swoje preferencje smakowe. Curry najczęściej podajemy z ryżem lub z chlebkiem naan (domowym lub ze sklepu). Podajemy sprawdzony przepis na to indyjskie danie.
iStock
(średnia 4.3 z 233 głosów)
Przygotowanie składników: kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Składniki marynaty wymieszamy (jogurt, sok z cytryny i przyprawy: kumin, kurkumę, pieprz kajeńki i czarny, sól) i zalewamy nią mięso, odstawiamy. Cebule i papryczkę kroimy w krążki, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Smażenie: masło rozgrzewamy, dodajemy gorczycę, kardamon, kolendrę i goździki. Imbir obieramy i ścieramy. Kiedy przyprawy się zrumienią, dodajemy cebulę, podsmażamy do zeszklenia, dorzucamy, 1 łyżeczkę startego imbiru i papryczkę chili. Smażymy, aż cebula zbrązowieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę, mieszamy.
Kurczak curry: wlewamy bulion drobiowy, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy kurczaka razem z marynatą, doprawiamy solą do smaku, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Kalorie: 330
Porady
- W przepisie na curry z kurczaka wykorzystane zostało masło klarowane. Można je kupić w większości sklepów lub przygotować je samodzielnie. Żeby sklarować masło, topimy je na małym ogniu i usuwamy powstającą pianę. Zawarte w maśle białko ścina się i wraz z wodą opada na dno. Z wierzchu zbieramy czysty tłuszcz. Takie masło nie przypala się i pięknie pachnie. W trakcie klarowania traci 1/4 objętości.
- Przygotowując wegańską wersję tego dania kurczaka można zastąpić tofu naturalnym, a jogurt wersją zrobioną bez składników odzwierzęcych, do tego robimy wykorzystujemy bulion warzywny.
- Kurczaka curry można podać z chutneyem – słodko–kwaśną konfiturą z owoców i warzyw, a dla złagodzenia smaku popić jogurtem z ogórkiem i miętą.
- Kolendra ma bardzo charakterystyczny smak. Jeśli nie odpowiada on gościom, kurczak curry z ryżem może być podany również z natką pietruszki.
- Kurczak curry z mlekiem kokosowym będzie jeszcze bardziej aromatyczny i sycący.
- Danie to ma wiele odmian i w zasadzie można przygotować je w niemalże dowolny sposób. Popularny jest kurczak curry z warzywami lub w słodszej wersji, z ananasem.
Warto zaserwować curry z kurczaka z chlebkiem naan – można go zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotowy. Często danie to podaje się ryżem. Jaki ryż wybrać? Jaśminowy (nazywany też tajskim) dobrze pasuje do dań z mięsem drobiowym, jest delikatny w smaku i ma przyjemny, lekko kwiatowy zapach. Również ryż basmati dobrze komponuje się z kurczakiem, po ugotowaniu jest sypki, a jego ziarna są długi i smukłe. Ta odmiana jest najczęściej wybierana przez Hindusów. Z kolei ryż paraboiled trudno rozgotować, nawet jak go chwilę przetrzymamy na ogniu, nie będzie się kleił – dodatkowo ma wysoką zawartość witamin i minerałów.
Kurczak curry występuje w wielu wariantach. Podstawową wersją jest przyrządzenie samego mięsa z przyprawami i jogurtem lub mlekiem kokosowym. Jednak przepis możemy wzbogacić o wszelkiego rodzaju dodatki warzywne. Dla złagodzenia ostrości możemy dorzucić pomidory lub pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też papryka: czerwona, żółta, zielona, a także cieciorka, fasola, kukurydza, bataty i kalafior.
Nazwę "curry" noszą dania mięsne, rybne lub warzywne, duszone w gęstym sosie z dodatkiem korzennej mieszanki, która jest narodową przyprawą Indii. Prawdziwe curry to wcale nie jest znany ze sklepów proszek, który wymyślili powracający z Indii Brytyjczycy. Słowo "curry" po tamilsku znaczy "sos". Warto mieć świadomość, że curry w proszku Hindusi produkują dla turystów, a potrawy przyprawiają robioną na świeżo mieszanką zwaną masala.
Jakie przyprawy są w curry? Intensywny żółty kolor i goryczka typowej mieszanki garam masala to zasługa kurkumy, zwanej indyjskim szafranem. W masali pojawiają się też czarny pieprz i papryczka chili, które decydują o ostrości dania. Korzenną i słodkawą nutę dają goździki, cynamon i imbir. Smaku dopełniają nasiona gorczycy i kolendry, a także kumin, które uwalniają swój smak i zapach w czasie podsmażania. Przyprawy są bowiem smażone w całości i dopiero wtedy rozgniatane przy pomocy moździerza na proszek. Przygotowanie własnej mieszanki nie jest proste, dlatego radzimy kupować łatwiejsze w użyciu, gotowe pasty curry, które różnią się charakterem i mocą. Nie ma jednego przepisu na curry, każdy profesjonalny kucharz i każda gospodyni w Indiach robią własne mieszanki.
W Indiach prawie 60% społeczeństwa to wegetarianie – osoby nie jedzące mięsa, ale dopuszczające do diety inne produkty pochodzenia zwierzęcego, jak nabiał i jaja. Warto mieć na uwadze popularność diety roślinnej, odwiedzając w czasie wakacji ten kraj. Wystarczy podmienić zaledwie kilka składników w curry – przepis na to pyszne danie staje się w 100% roślinny. Kurczak w curry równie dobrze może być tofu w curry. Gotowa potrawa ma podobną konsystencję i smak, ponieważ tofu wchłania większą część swojego smaku z przypraw. Równie dobrym i bliskim oryginału będzie przygotowanie curry z warzyw. Idealnie do tego sprawdzą się marchew, ziemniaki, korzeń pietruszki, bataty czy kapusta. Jednak do curry można dodać dowolne ulubione warzywa, np. cukinię, fasolkę, brokuły, liście szpinaku czy paprykę. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie. Gotując to danie należy pamiętać, aby wykorzystać bulion roślinny.
Komentarze