Curry z kurczaka

Wbrew popularnej opinii curry to wcale nie jest przyprawa, którą możemy dostać w sklepie, a nazwa potrawy z mięsa, ryb lub warzyw duszonych w gęstym sosie pochodząca z Indii. To curry z kurczaka sprowadza smaki z zapachy z Bliskiego Wschodu prosto do naszej domowej kuchni. Oryginalnie mieszanki przypraw do tego dania, zwane masala, często różnią się między sobą. Każda osoba w Indiach używa własnej receptury na curry – przepis i smak jest więc za każdym razem wyjątkowy. Warto wypróbować ten aromatyczny ryż z kurczakiem curry – na pewno zasmakuje domownikom.

dodany przez: mojegotowanie

Curry dania mięsne Sosy

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
330 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 224 głosów)


Kroki przygotowania:

  • piers-z-kurczaka 1.

    Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić. Cebule pokroić w talarki, czosnek drobno posiekać, papryczkę umyć, pokroić w krążki.

  • curry-przyprawy 2.

    Masło rozgrzać, dodać gorczycę, kardamon, kolendrę i goździki. Imbir obrać i zetrzeć. Kiedy przyprawy się zrumienią, dodać cebulę, zeszklić, potem włożyć czosnek, 1 łyżeczkę startego imbiru i papryczkę chili. Smażyć, aż cebula zbrązowieje, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać.

  • curry-z-kurczaka-przepis 3.

    Wlać bulion, zagotować. Włożyć kurczaka razem z marynatą, doprawić solą, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawać ze świeżą kolendrą.

Kalorie: 330

Porady

  • W przepisie na curry z kurczaka wykorzystane zostało masło klarowane. Może je kupić w większości sklepów lub przygotować je samodzielnie. Aby sklarować masło, topimy je na małym ogniu i usuwamy powstającą pianę. Zawarte w maśle białko ścina się i wraz z wodą opada na dno. Z wierzchu zbieramy czysty tłuszcz. Takie masło nie przypala się i pięknie pachnie. W trakcie klarowania traci 1/4 objętości.
  • Przygotowując wegańską wersję tego dania kurczaka można zastąpić tofu naturalnym.
  • Do curry z kurczaka możemy podać chutney - słodko-kwaśną konfiturę z owoców i warzyw, a dla złagodzenia smaku popić jogurtem z ogórkiem i miętą.
  • Kolendra ma bardzo charakterystyczny smak. Jeśli nie odpowiada on gościom, kurczak z ryżem curry może być podany również z natką pietruszki.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić curry z kurczaka?

Na świecie wielką popularność zdobyło curry - przepis na danie z serca Indii. Jak zrobić sos curry z kurczakiem? Mięso należy oczyścić i pokroić w kostkę i zamarynować w sosie jogurtowo-cytrynowym. Cebulę poszatkować i zeszklić, papryczkę pokroić. Na patelni roztopić masło klarowane i pogrzać przyprawy - gorczycę, kardamon, kolendrę i goździki. Kiedy przyprawy się zarumienią dodać cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Całość wymieszać z mąką, aby powstający sos mógł zgęstnieć. Na patelnię wlać bulion i dodać kurczaka z marynatą. Całość gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. 

Warto zaserwować curry z kurczaka z chlebkiem naan lub z ryżem. Jaki ryż wybrać? Po tę wiedzę zapraszamy do artykułu Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled – poradnik o ryżu.

Curry – co to jest?

Nazwę "curry" noszą dania mięsne, rybne lub warzywne, uduszone w gęstym sosie z dodatkiem korzennej mieszanki, która jest narodową przyprawą Indii. Prawdziwe curry to wcale nie jest znany ze sklepów proszek, który wymyślili powracający z Indii Brytyjczycy. Słowo "curry" po tamilsku znaczy "sos". Warto mieć świadomość, że curry w proszku Hindusi produkują dla turystów, a potrawy przyprawiają robioną na świeżo mieszanką zwaną masala.

Jakie przyprawy są w curry? Intensywny żółty kolor i goryczka typowej mieszanki garam masala to zasługa kurkumy, zwanej indyjskim szafranem. W masali pojawiają się też czarny pieprz i papryczka chili, które decydują o ostrości dania. Korzenną i słodkawą nutę dają goździki, cynamon i imbir. Smaku dopełniają nasiona gorczycy i kolendry, a także kumin, które uwalniają swój smak i zapach w czasie podsmażania. Przyprawy są bowiem smażone w całości i dopiero wtedy rozgniatane przy pomocy moździerza na proszek. Przygotowanie własnej mieszanki nie jest proste, dlatego radzimy kupować łatwiejsze w użyciu, gotowe pasty curry, które różnią się charakterem i mocą. Nie ma jednego przepisu na curry, każdy profesjonalny kucharz i każda gospodyni w Indiach robią własne mieszanki. 

Wegańskie curry

W Indiach prawie 60% społeczeństwa to wegetarianie – osoby nie jedzące mięsa, ale dopuszczające do diety inne produkty pochodzenia zwierzęcego, jak nabiał i jaja. Warto mieć na uwadze popularność diety roślinnej odwiedzając w czasie wakacji ten kraj.  Wystarczy podmienić zaledwie kilka składników w curry - przepis na to pyszne danie staje się w 100% roślinny. Kurczak w curry równie dobrze może być tofu w curry. Gotowa potrawa ma podobną konsystencję i smak, ponieważ tofu wchłania większą część swojego smaku z przypraw. Równie dobrym i bliskim oryginału będzie przygotowanie curry z warzyw. Idealnie do tego sprawdzą się marchew, ziemniaki, korzeń pietruszki, bataty czy kapusta. Jednak do curry można dodać dowolne ulubione warzywa, np. cukinię, fasolkę, brokuły, liście szpinaku czy paprykę. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie. Gotują to danie należy pamiętać, aby wykorzystać bulion roślinny.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy