Kawa po turecku

Kawa po turecku od zwykłej, zalewanej wrzątkiem, różni się metodą parzenia. Ważne są tu zarówno świeżo zmielone ziarna i zagotowanie ich w tygielku, najlepiej z dodatkiem cukru. Tak przygotowana jest niezwykle aromatyczna i esencjonalna, zachwyca pełnią smaku. A wszystko to, dzięki specjalnemu rytuałowi parzenia. Jest on popularny m. in. na Bliskim Wschodzie, Bałkanach i w Europie Wschodniej. Tradycyjnie kawę po turecku podaje się w małej filiżance, ale większej niż do espresso.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery napoje drink

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 175 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Kawa po turecku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kawa: ziarna dobrej jakości wkładamy do młynka i mielimy na drobno, bezpośrednio przed parzeniem. 

  • 2.

    Podgrzewanie - etap 1.: zmieloną kawę wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i zalewamy zimną wodą. Płyn podgrzewamy powoli, aby kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdejmujemy napar z palnika. 

  • 3.

    Podgrzewanie - etap 2.:  płyn mieszamy i ponownie podgrzewamy. Po pojawieniu się piany znowu zdejmujemy z palnika.

  • 4.

    Podgrzewanie - etap 3.: napar mieszamy i po raz ostatni podgrzewamy. Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmujemy tygielek z ognia.

  • 5.

     Podawanie: kawę po turecku przelewamy do filiżanek, tak by fusy zostały na dnie tygielka. Napełniamy do połowy filiżanki.
     

Porady

  • Ważne jest żeby ziarna kawy były dobrej jakości. Powinny być prażone i drobno zmielone przy użyciu młynka do kawy.
  • Kawę po turecku parzy się w specjalnych naczyniach nazywanych dżezwą lub ibrykiem. Jeśli nie mamy w domu tygielka, możemy użyć rondelka.
  • Do kawy warto podać szklankę wody. Odświeży to kubki smakowe po filiżance intensywnego naparu i nawodni organizm.
  • Przepis na kawę po turecku można nieco zmodyfikować, dodając do niej rozgrzewające przyprawy, np. odrobinę cynamonu do smaku lub kardamonu. Cukier z kolei można zastąpić erytrytolem lub ksylitolem.
  • Kawa parzona po turecku nie wymaga dodatku mleka ani śmietanki, oryginalnie podaje się niezabielaną.

Notka redakcyjna

Parzenie kawy po turecku

Kawa po turecku to przede wszystkim cały rytuał parzenia. Używa się do tego specjalnego metalowego naczynia - tygla. Najstarsze wzmianki o takim sposobie przyrządzania kawy pochodzą z XV wieku. Obecnie turecka tradycja parzenia kawy wpisana jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Wszystkie składniki należy umieścić razem w tyglu, a następnie ogrzewać na niewielkim ogniu. Podgrzewanie należy wykonać aż trzykrotnie. Podczas całego procesu ma wytwarzać się piana, która opada po zdjęciu z ognia. Choć cały proces może wydawać się czasochłonny, w rzeczywistości zajmuje zaledwie kilka minut.

Kawa po turecku: jak pić

Kawa po turecku to oczywiście nie tylko rytuał parzenia, ale także podawania, jak w przypadku wielu innych rodzajów kaw. Po zaparzeniu wlewamy napój do małych filiżanek, które wcześniej należy podgrzać. Tradycyjna kawa z tygielka nie powinna być odcedzana. Można poczekać chwilę, aż fusy opadną. Alternatywą jest dodanie łyżeczki zimnej wody do naparu - wtedy nastąpi to szybciej. Już po przelaniu do filiżanki na powierzchni napoju powinna znajdować się warstwa piany.

Kawę po turecku podaje się ze szklanką wody, tak jak włoskie espresso. W Turcji, zgodnie z tradycją, kawę należy podawać najpierw najstarszej oraz najbardziej poważanej osobie w zebranym gronie. Ponadto filiżanki nie powinny być całkowicie napełniane, a jedynie do połowy. Co ciekawe, fusy pozostałe po parzeniu kawy wykorzystuje się do wróżenia.

Polecamy przepisy na kawę z cynamonem i domową kawę z kardamonem.

Naczynie do parzenia kawy po turecku

Kawa po turecku jest parzona nie w filiżankach czy ekspresach, ale w specjalnych przeznaczonych do tego naczyniach, których forma nie zmienia się od lat. Naczynie ma kształt tygla i nazywane jest dżezwą lub ibrikiem. Powinno być wykonane z miedzi lub mosiądzu i posiadać zwężającą się ku górze szyjkę oraz długą rączkę. Metal, z którego zostało wykonane naczynie, ma sprawiać, że kawa z tygielka będzie miała wyjątkowy smak. Obecnie można je z łatwością znaleźć w różnych sklepach z kawą i akcesoriami do jej parzenia.

Kawa po turecku ma swoich miłośników na całym świecie. Jej parzenie wiąże się z wieloma tradycjami i rytuałami, które sprawiają, że napój ten jest wyjątkowy. Warto spróbować go w dobrej kawiarni lub przygotować samodzielnie w domu. Nie trzeba być do tego baristą, a tygle znajdziemy w różnych przedziałach cenowych!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy