Kawa po turecku

Kawa po turecku może dla wielu stanowić zagadkę. Jednak warto poświęcić temu napojowi trochę uwagi, gdyż smak oraz sam rytuał parzenia są interesujące. Czym jest kawa po turecku? Jak należy ją przygotować? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poniżej!

dodany przez: mojegotowanie

Desery Napoje drink

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 175 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kawa po turecku 1.

    Kawę należy wsypać do rondelka oraz dodać cukier, imbir i zalać wodą. Płyn trzeba podgrzewać powoli, aby kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdjąć napar z palnika. Należy go wtedy zamieszać i po chwili znów odłożyć do podgrzania. 
    Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, należy zdjąć rondelek i zamieszać napar. Czynność należy powtórzyć jeszcze trzeci raz, a następnie powoli przelać kawę do porcelanowych filiżanek, tak by kawowe fusy zostały na dnie rondelka.
     

Porady

  • Ważne jest żeby ziarna kawy były dobrej jakości. Powinny być prażone i drobno zmielone przy użyciu młynka do kawy.
  • Kawę po turecku parzy się w specjalnych naczyniach nazywanych dżezwą lub ibrykiem.
  • Do kawy warto podać szklankę wody. Odświeży to kubki smakowe po filiżance intensywnego naparu i nawodni organizm.

Notka redakcyjna

Kawa po turecku: przepis

Kawa po turecku nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności baristycznych i z powodzeniem przygotuje ją nawet początkujący kawosz. Do jej zrobienia można użyć niemal każdej kawy. Ważne, by była ona dobrej jakości. Powinna być prażona i drobno zmielona. Oprócz kawy potrzebna jest woda i cukier. Tradycyjna turecka kawa nie powinna być podawana z mlekiem. Ma być czarna i słodka.

Parzenie kawy po turecku

Kawa po turecku to przede wszystkim cały rytuał parzenia. Używa się do tego specjalnego metalowego naczynia - tygla. Najstarsze wzmianki o takim sposobie przyrządzania kawy pochodzą z XV wieku. Obecnie turecka tradycja parzenia kawy wpisana jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Wszystkie składniki do przyrządzenia kawy po turecku należy umieścić razem w tyglu, a następnie ogrzewać na niewielkim ogniu. Podgrzewanie należy wykonać aż trzykrotnie. Podczas całego procesu ma wytwarzać się piana, która opada po zdjęciu z ognia. Choć cały proces może wydawać się czasochłonny, w rzeczywistości zajmuje zaledwie kilka minut.

Kawa po turecku: jak pić

Kawa po turecku to oczywiście nie tylko rytuał parzenia, ale także podawania, jak w przypadku wielu innych rodzajów kaw. Po zaparzeniu wlewamy napój do małych filiżanek, które wcześniej należy podgrzać. Tradycyjna kawa z tygielka nie powinna być odcedzana. Można poczekać chwilę, aż fusy opadną. Alternatywą jest dodanie łyżeczki zimnej wody do naparu - wówczas stanie się to szybciej. Już po przelaniu do filiżanki na powierzchni napoju powinna znajdować się warstwa piany. Kawę po turecku podaje się ze szklanką wody tak jak włoskie espresso. W Turcji zgodnie z tradycją kawę należy podawać najpierw najstarszej oraz najbardziej poważanej osobie w zebranym gronie. Ponadto filiżanki nie powinny być całkowicie napełniane, a jedynie do połowy. Co ciekawe, fusy pozostałe po parzeniu kawy wykorzystuje się do wróżenia.

Naczynie do parzenia kawy po turecku

Kawa po turecku jest parzona nie w filiżankach czy ekspresach, ale w specjalnych przeznaczonych do tego naczyniach, których forma nie zmienia się od lat. Naczynie ma kształt tygla i nazywane jest dżezwą lub ibrikiem. Powinno być wykonane z miedzi lub mosiądzu i posiadać zwężającą się ku górze szyjkę oraz długą rączkę. Metal, z którego zostało wykonane naczynie, ma sprawiać, że kawa z tygielka będzie miała wyjątkowy smak. Obecnie tygielki można z łatwością znaleźć w różnych sklepach z kawą i akcesoriami do jej parzenia.

Kawa po turecku ma swoich miłośników na całym świecie. Jej parzenie wiąże się z wieloma tradycjami i rytuałami, które sprawiają, że napój ten jest wyjątkowy. Warto spróbować go w dobrej kawiarni lub przygotować samodzielnie w domu. Nie trzeba być do tego baristą, a tygle znajdziesz w różnych przedziałach cenowych!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy