Przepisy na suflet

22 przepisów

Suflety wywodzą się z osiemnastowiecznej Francji. "Souffle" po francusku oznacza: "nadmuchany". Słowo to doskonale oddaje istotę konsystencji tego wypieku. Zachowanie charakterystycznej lekkości nie jest łatwe i wymaga pewnej wprawy, a suflety podczas pieczenia wykazują dużą wrażliwość na zmiany temperatury. Należy je zjadać od razu po wyjęciu z pieca, ponieważ szybko opadają.

Sprawdźcie przepisy na suflet w naszej galerii!

Przepisy na suflet

Suflet: co to jest?

Suflety to słodkie lub wytrawne wypieki o charakterystycznej, piankowej i porowatej strukturze. Tę szczególną formę osiągnąć można dzięki wykorzystaniu piany z białek i połączeniu jej z innymi dodatkami. Ważne jest prawidłowe napowietrzenie masy, dzięki czemu po wstawieniu do mocno rozgrzanego pieca zaobserwować można ścinanie białek i powiększanie objętości.

Suflety wymagają staranności w zakresie doboru i proporcji składników. W wariancie najpopularniejszym, czyli słodkim bazują na masie przygotowanej z białek i utartych z cukrem lub masłem żółtek. Nieodzowne są, rzecz jasna, dodatki smakowe.

Suflet serowy to przykład - nie jedyny! - sufletu wytrawnego. Tak przygotowany wypiek posłużyć może za smaczną przekąskę lub wykwintny dodatek do obiadu.

Suflet a fondant

Suflet czekoladowy często mylony jest z fondantem. Pomyłka zdarza się także w odniesieniu do innych smaków, tu jednak spotyka się ją najczęściej. Różnice zaś są wyraźne.

Suflet to puszysty wypiek występujący w niezliczonej liczbie wariacji, fondant natomiast jest zapiekanym w foremce ciastkiem z charakterystycznym, płynnym wnętrzem. Nadzienie wydostaje się na wierzch po rozkrojeniu wierzchniej warstwy. Przygotowanie fondantu jest stosunkowo łatwe i nawet średnio wprawiony kucharz powinien sobie z tą sztuką poradzić. Suflet wymaga dużej staranności doświadczenia. Francuzi wymyślili również deser ukrywający się pod nazwą moelleux au chocolat. To nic innego jak fondant, w którym nadzienie nie musi być płynne.

Wszystkie trzy desery są bardzo smaczne, jednak istnieją między nimi wyraźne różnice, dlatego nie powinno się ich mylić.

Suflet: w czym zrobić suflet?

Suflety serwowane są w naczyniach, w których były pieczone, w związku z czym na tym wyborze warto się przez chwilę zatrzymać. Powstaje pytanie w przypadku dania, jakim jest suflet: jak podawać poczęstunek, by podkreślić jego efektowność? Zgodnie z klasyczną recepturą do zapieczenia sufletów wykorzystuje się naczynia ceramiczne o pionowych ściankach. Możemy wybrać większe, mieszczące kilka porcji lub niewielkie kokilki, z których każda zawiera suflecik dla jednej osoby.

Duże suflety także podaje się w naczyniu, w którym się piekły. Każdy z gości nabiera go na swój talerz dużą łyżką. Można także pokroić go jak babkę. Wówczas normalnym jest, że jego struktura nieco opadnie.

Tradycyjne formy ceramiczne nie są jedyną możliwością. W sklepach znajdziemy również kokilki porcelanowe, kamionkowe, metalowe, żeliwne. Nowoczesne formy do sufletów, deserów i zapiekanek charakteryzuje wytrzymałość, odporność na wysokie temperatury i zarysowania. Takie foremki często zwracają uwagę wyglądem, oryginalnymi kształtami i modnymi kolorami, stanowiąc prawdziwą ozdobę stołu.

Suflet: nadzienie

Suflety najczęściej kojarzone są z deserowym poczęstunkiem. Do masy powstałej z żółtek, cukru i piany białkowej dodaje się orzechy, migdały, czekoladę, karmel, przeciery owocowe... Suflet owocowy doskonale będzie komponował się z wanilią, cynamonem lub likierami. Suflet pomarańczowy o wyrazistym smaku z pewnością zaskoczy gości. Uwagi wart jest także suflet kawowy, który świetnie komponuje się z gorącym espresso lub alkoholem.

Suflety wytrawne z powodzeniem mogą być serwowane jako przystawka, przekąska, kolacja na ciepło lub efektowny dodatek do głównego dania mięsnego. Suflety wytrawne również bazują na masie jajecznej, do której dodaje się sos beszamelowy oraz pikantne przyprawy. Najczęściej spotykane dodatki to puree warzywne, starty ser, rozdrobniona ryba lub mięso mielone. Do klasyki należy suflet z kalafiora oraz suflet serowy, w którym wykorzystać można kozi ser, ser pleśniowy, parmezan lub goudę.

Artykuły powiązane

Kuchnia francuska w filmach
23.10.2020

Kuchnia francuska na małym ekranie. Czas na apetyczny seans!

Kuchnia francuska od wieków inspiruje szefów kuchni i miłośników jedzenia na całym świecie. Francuskie specjały to wątek chętnie podejmowanym również przez twórców filmów. Jakie tytuły warto obejrzeć i dlaczego? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".

Desery bez cukru
02.07.2020

Desery bez cukru -pyszne i szybkie do zrobienia

Deser bez cukru? Tak, to możliwe! Ciasta, kremy czy czekoladki bez dodatku cukru mogą smakować równie dobrze, a często nawet lepiej. Spróbujcie sami!

Desery z truskawek
10.06.2020

Desery z truskawek - najpyszniejsze placki, koktajle i lody

Truskawki na deser zwykle oznaczają, że albo zjemy je same z cukrem i bitą śmietaną, albo w cieście. Tymczasem jest tyle innych możliwości! Dla wszystkich znudzonych klasycznym ciastem ucieranym i szukających nowych truskawkowych wrażeń, mamy garść inspiracji. W cyklu Przyjemności na weekend najlepsze desery z truskawek.

Jak zrobić ciasto francuskie?
21.04.2020

Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób

Ciasto francuskie to wypiek, który onieśmiela miłośników domowych wypieków. Dla wielu osób ciasto francuskie jest zbyt pracochłonne, wymaga dużo cierpliwości i czasu. Jednak warto samemu zrobić ciasto francuskie. Zaletą wykonania ciasta francuskiego w domu jest pewność składu, który nie jest oczywisty w gotowych wersjach. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto francuskie.

Lava cake
17.04.2020

Lava cake - czekoladowa pycha

Czekoladowe ciastko z płynnym środkiem - to właśnie tzw. lava cake. Jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje do kawy.

Francuskie pieczywo
02.10.2019

Francuskie pieczywo, czyli najlepsze piekarnie w Paryżu

Idealnie maślany croissant czy doskonale chrupiące pain au chocolat, czyli bułeczki z francuskiego ciasta z czekoladą? Stolica Francji obfituje w smaczne miejsca, gdzie możemy spróbować pieczywa o poranku, jak i słodkich propozycji popołudniu. Gdzie można odurzyć się już samym zapachem świeżo pieczonego chleba na zakwasie, a gdzie kupić najlepszą bagietkę? Eksperci French Touch podpowiadają kilka interesujących adresów w Paryżu, gdzie skosztujecie najlepszych francuskich wypieków.

Deserownik
02.06.2019

Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej

Słodkości to nie wymysł nowoczesnej kuchni, ich ślady znajdziemy w starożytności, a przez wieki ewoluowały w różnych kierunkach. Cukiernictwo w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji różni się znacznie od siebie, ale jedno jest pewne – słodkości kuszą na wiele sposobów. W cyklu „Przy wspólnym stole” Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o deserowniku.

Churros – hiszpański klasyk
21.01.2019

Churros i inne karnawałowe desery kuchni świata

Kojarzący się z obfitością i radością Karnawał ma swoje przysmaki serwowane na całym świecie. Większość z nich smakuje podobnie jak nasze faworki. Możemy też znaleźć inne, nietypowe przysmaki. Karnawałowe słodkości są pyszne i… bardzo kaloryczne. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak zrobić m.in. churros, frittelle, cenci i róże karnawałowe.

Słodkie wątki w filmach - TOP 5
20.07.2018

TOP 5 deserów i ciast z filmów, na które zawsze ma się ochotę

Dobry film wymaga odpowiedniej oprawy kulinarnej, zwłaszcza jeśli w trakcie oglądania czekają na nas słodkie smaczki. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" wybrałam pięć filmów z cukierniczym akcentem w postaci ciasta lub deseru. Z odrobiną fantazji i wolnego czasu, przygotujemy je we własnej kuchni.

Suflet serowy
28.07.2008

Suflet serowy

Niegdyś dom, w którym nie umiano przyrządzić sufletu, uchodził za mało elegancki. Dzisiaj, choć nieco łatwiej go upiec dzięki piekarnikom z termoobiegiem i precyzyjnym pomiarem temperatury, ciągle należy do świata haute cuisine.