Chrupiące rurki z kremem

Chociaż wymagają trochę pracy i czasu to jednak warto się potrudzić bo są przepyszne.

Deseryciastkarurki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 156 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 50 dkg mąki
  • - 25 dkg masła
  • - 0,25 l śmietany
  • - cukier waniliowy
  • Krem budyniowy:
  • - 2 szklanki mleka
  • - 1 torebka budyniu śmietankowego
  • - 1 kostka masła
  • - 1/2 szklanki cukru (około)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO
  • Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiać, dodać plasterki masła dokładnie posiekać nożem, dodać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść. Dokładnie wyrobić (śmietana i masło przed użyciem winny być ochłodzone). Po dokładnym wyrobieniu ciasto wykładamy na talerz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto cienko rowałkowujemy, kroimy na paski ok. 2 cm i nawijamy na foremki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch żółtkiem i posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.
  • KREM BUDYNIOWY
  • Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu pamiętając o dodaniu cukru. Wystudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu aż do wyczerpania masy budyniowej.
  • Po wystudzeniu rurek każdą nadziewamy kremem budyniowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy