Rurki z kremem z kruchego ciasta, wypełnione kremem ze śmietany i serka mascarpone smakują obłędnie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdzają się na wszelkie uroczystości domowe, ale są tak pyszne, że można je podawać również jako dodatek do codziennej kawy. Wbrew pozorom, przygotowanie jest proste, a poniżej znajdziecie nasz sprawdzony przepis na rurki z kremem.
StockFood
Ciasto na rurki z kremem: do miski dodajemy mąkę, ukwaszoną śmietanę, wkrajamy zimne masło (małe kawałki w formie kostek), dosypujemy 15 g cukru pudru. Wyrabiamy szybko, tylko do zagniecenia składników. Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy min. 30 minut, a najlepiej przez całą godzinę.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 180 stopni Celsjusza w przypadku termoobiegu. Formy do rurek smarujemy masłem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Formowanie rurek: stolnicę delikatnie oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto. Dzielimy je na 2-3 części, w zależności od wielkości stolnicy. Kruche ciasto wałkujemy - powinno mieć nie więcej niż 4 mm grubości. Z ciasta wycinamy paski ok. 2 cm szerokości i zawijamy je na formę do rurek lub stożki do pieczenia. Układamy je na blasze wyłożonej papierem.
Pieczenie: rurki wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut. Wyjmujemy je, jak będą lekko rumiane. Odstawiamy do wstępnego ostudzenia, a następnie usuwamy formy.
Krem do rurek: zimną kremówkę i serek mascarpone, wkładamy do wysokiej miski, dosypujemy cukry: puder i waniliowy. Miksujemy na małych obrotach, stopniowo je zwiększamy, aż dojdziemy do najszybszych. Ubijamy przez ok. 2 minuty. Krem powinien być dość gęsty i mieć jednolitą konsystencję.
Nadziewanie: krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego, wsuwamy na koniec rurki i wciskamy krem, powoli, żeby dobrze wypełnił wszystkie przestrzenie.
Podanie: rurki z kremem możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ilość porcji: 50
Porady
- Ciasto na rurki z kremem można upiec dzień przed podaniem. Przestudzone przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Krem robimy bezpośrednio przed nadziewaniem.
- Przy wyrabianiu kruchego ciasta niezwykle ważne jest to, żeby masło było dobrze schłodzone. Wyjmujemy je z lodówki bezpośrednio przed użyciem. Szybko kroimy je w kostkę i dodajemy do mąki.
- Podobnie jest z kremówką i serkiem mascarpone, muszę być bardzo dobrze schłodzone, dzięki sukces będzie gwarantowany a krem zrobi się szybciej. Ważne jest, aby masło i śmietana były uprzednio schłodzone.
- Należy pamiętać, żeby nadziewać ciasto dopiero w momencie, gdy będzie zimne. Żeby wyszły bardziej chrupiące, można przez kilka minut podpiec je w piekarniku bez foremek przy użyciu funkcji grilla.
- Rurki z kremem można przygotowywać również w wersji wytrawnej. Dobrze smakują z posypką na bazie maku, sezamu, ziół lub startego na tarce żółtego sera. Można również obsypać je ostrymi przyprawami, np. chilli, imbirem czy czosnkiem.
- Ciasto na rurki można mrozić, jednak będzie wtedy twardsze i mniej chrupkie.
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 20 sztuk rurek z kremem mascarpone.
Najlepsze w smaku wychodzą rurki z ciasta pszennego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić je z mąki pełnoziarnistej, np. orkiszowej. Można pokusić się też o zrobienie ich z innego ciasta:
Istnieje wiele rodzajów kremów do rurek. Najczęściej są one nadziewane:
Ciekawym pomysłem może być również dodanie do kremu:
Dzieci uwielbiają zwłaszcza czekoladowe rurki z kremem. Do przygotowania można w tym przypadku użyć roztopionej gorzkiej czekolady, kakao lub karobu. Rurki kremowe wychodzą również pyszne w wersji wytrawnej z pastą jajeczną, twarogową czy oliwkową. Polecamy też porady: jak zagęścić krem, jeśli zrobimy za rzadki.
Nie każdy ma pod ręką metalowe foremki do przygotowania ciasta w kształcie rurek. Można zrobić je samodzielnie z papieru do pieczenia i folii aluminiowej przy użyciu metalowych zszywek i zszywacza. Wystarczy pociąć papier od pieczenia na kwadraty o boku około 20 cm, a następnie zawinąć w cienki stożek, po czym spiąć zszywką. W każdym stożku należy umieścić zwiniętą folę aluminiową w taki sposób, żeby utrzymywała kształt stożka. Na tak wykonaną foremkę domowej roboty można nawinąć paski ciasta. Każda rurka z kremem powinna być tak zwinięta, by ciasto nie nachodziło na siebie.
Komentarze