Chrupiące rurki z kremem

Chociaż wymagają trochę pracy i czasu to jednak warto się potrudzić bo są przepyszne.

Dodany przez:

Chrupiące rurki z kremem

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • - 50 dkg mąki
  • - 25 dkg masła
  • - 0,25 l śmietany
  • - cukier waniliowy
  • Krem budyniowy:
  • - 2 szklanki mleka
  • - 1 torebka budyniu śmietankowego
  • - 1 kostka masła
  • - 1/2 szklanki cukru (około)

Przygotowanie

  1. CIASTO
  2. Sposób wykonania:
  3. Mąkę przesiać, dodać plasterki masła dokładnie posiekać nożem, dodać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść. Dokładnie wyrobić (śmietana i masło przed użyciem winny być ochłodzone). Po dokładnym wyrobieniu ciasto wykładamy na talerz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto cienko rowałkowujemy, kroimy na paski ok. 2 cm i nawijamy na foremki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch żółtkiem i posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.
  4. KREM BUDYNIOWY
  5. Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu pamiętając o dodaniu cukru. Wystudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu aż do wyczerpania masy budyniowej.
  6. Po wystudzeniu rurek każdą nadziewamy kremem budyniowym.
deser ciastka rurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze