Rurki z kremem

Rurki z kremem to smaczna i chrupiąca przekąska, którą można przygotować zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Smakują zwłaszcza dzieciom, którym warto zrobić je z okazji Dnia Dziecka, urodzin, imienin czy zakończenia roku szkolnego. Za rurkami przepada także wielu dorosłych, którzy mogą zajadać się nimi podczas pikniku, karnawału, sylwestra, zabawy andrzejkowej czy walentynek.

dodany przez: mojegotowanie

Desery ciastka rurki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 158 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Rurki z kremem- składniki 1.

    Przygotowanie rurek z kremem rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Mąkę, 250 g masła, śmietanę, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy ciasto w folię spożywczą i schładzamy min. 30 minut. Po tym czasie kruche ciasto wałkujemy - powinno mieć nie więcej niż 4 mm grubości. Z ciasta wycinamy paski ok. 2 cm szerokości i zawijamy je na formę do rurek lub stożki do pieczenia. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rurki w formach. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Gotowe wyciągamy, odstawiamy do wstępnego ostudzenia, a następnie usuwamy formy. 

  • krem budyniowy 2.

    Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając połowę sugerowanej ilości mleka. Gotową masę budyniową studzimy, pilnując aby za bardzo nie wystygła, bo zrobi się twarda i mało plastyczna. Pozostałe masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem (50 g) i partami, cały czas ucierając, dodajemy budyń. Za pomocą szprycy lub małej łyżeczki, nadziewamy rurki przestudzoną masą. Tak przygotowane rurki z kremem schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

Ilość porcjii: 50

Porady

  • Aby zrobić rurki z kremem, trzeba dobrze zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce, następnie rozwałkować i pociąć na około 2-centymetrowe paseczki. W kolejnym etapie przydadzą się specjalne metalowe foremki w kształcie stożków, które służą do nawijania pasków ciasta w celu uzyskania rurek. Następnie można umieścić rurki w rozgrzanym piekarniku, a po przestygnięciu nadziać dowolnym kremem.
  • Skład rurek z kremem zwykle jest prosty. Oprócz mąki na ciasto zaleca się użycie śmietany, masła oraz cukru waniliowego. Ważne jest, aby masło i śmietana były uprzednio schłodzone. Śmietanę należy dodawać do ciasta stopniowo. Wyrobione ciasto powinno znajdować się w lodówce co najmniej przez kilka godzin. Przed umieszczeniem rurek w piekarniku można obsypać je za pomocą cukru lub jego zamienników, np. erytrytolu czy ksylitolu. Powinny być pieczone tak długo, aż każda rurka się zarumieni – zwykle potrzeba na to kilkunastu minut.
  • Rurki z kremem w wersji wytrawnej dobrze smakują z posypką na bazie maku, sezamu, ziół lub startego na tarce żółtego sera. Można również obsypać je ostrymi przyprawami, np. chilli, imbirem czy czosnkiem. Należy pamiętać, aby nadziewać rurki kremem dopiero w momencie, kiedy ciasto będzie zimne. Aby wyszły bardziej chrupiące, można przez kilka minut podpiec je w piekarniku bez foremek przy użyciu funkcji grilla.

 

Notka redakcyjna

Ciasto na rurki – z czego wychodzi najlepsze?

Najlepsze w smaku wychodzą rurki z ciasta pszennego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić je z mąki pełnoziarnistej, np. orkiszowej. Rozwiązaniem dla osób zabieganych może być wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które jest wyjątkowo chrupiące i delikatne. Ciasto na rurki można mrozić, jednak będzie wtedy twardsze i mniej chrupkie po odmrożeniu.

Krem do rurek – jak go zrobić?

Istnieje wiele sposobów na to, aby zrobić krem do rurek. Najczęściej są one nadziewane śmietaną kremówka, kremem budyniowym lub samym budyniem. Można również użyć jogurtu greckiego, kremu mascarpone, ptysiowego czy karpatkowego. Ciekawym pomysłem może być również dodanie do kremu laski wanilii, adwokatu, konfitury czy zmiksowanych owoców takich jak banany, maliny czy borówki.
Dzieci uwielbiają zwłaszcza czekoladowe rurki z kremem. Do przygotowania kremu można w tym przypadku użyć roztopionej gorzkiej czekolady, kakao lub karobu. Rurki kremowe wychodzą również pyszne w wersji wytrawnej z pastą jajeczną, twarogową czy oliwkową.

Jak zrobić rurki z kremem bez foremek?

Nie każdy ma pod ręką metalowe foremki do przygotowania ciasta w kształcie rurek. Można zrobić je samodzielnie z papieru do pieczenia i folii aluminiowej przy użyciu metalowych zszywek i zszywacza. Wystarczy pociąć papier od pieczenia na kwadraty o boku około 20 cm, a następnie zawinąć w cienki stożek, po czym spiąć zszywką. W każdym stożku należy umieścić zwiniętą folę aluminiową w taki sposób, aby utrzymywała kształt stożka. Na tak wykonaną foremkę domowej roboty można nawinąć paski ciasta. Każda rurka z kremem powinna być tak zwinięta, by ciasto nie nachodziło na siebie.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy