REKLAMA

Przepis na gofry

9 przepisów

gofry-fot.iStock (2)

Gofry to smakołyk, który najczęściej kojarzy się z wakacjami nad morzem. Właśnie w lecie próbujemy gofry z lokali znajdujących się niedaleko plaży lub mola. Po powrocie próbujemy odtworzyć smak i zrobić gofry jak z budki. Gofry to dla wielu osób smak dzieciństwa. Mamy i babcie wypiekały je w ciężkich żeliwnych gofrownicach i podawały z domową konfiturą. Gofry to przekąska, która nada się nie tylko na podwieczorek. Gofry chrupiące to marzenie nie jednego łasucha. Warto pamiętać, że gofry mogą być również wytrawne. Słone dodatki takie jak ser, suszone pomidory, czarne oliwki, zioła zbliżą je do smaku domowej pizzy. Zobaczcie przepis na gofry w wielu odsłonach.

Gofry - jak zrobić gofry?

Aby zrobić gofry, potrzeba mąki pszennej typ 450 albo 500, jajka, żółtko, dwie łyżeczki suszonych drożdży, odrobinę sody oczyszczonej, roztopionego masła, szczyptę soli, łyżkę cukru oraz pełnotłuste mleko około 3%. Dzięki temu uzyskamy puszyste gofry, które będą ładnie zarumienione. Na początku łączymy płynne składniki. Następnie należy dodać sypkie produkty. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Tak przygotowane ciasto na gofry odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto do gofrów pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez około 3 minuty. Jeżeli gofry mają być bardziej zarumienione, można wydłużyć ten czas o minutę. Szybkie gofry bez wyrastania można zrobić z proszkiem do pieczenia. Nie będą bardzo puszyste, ale zaspokoją apetyt na małe co nieco.

Gofry - jak zrobić chrupiące gofry?

Gofry będą chrupiące, gdy do ciasta użyjemy cukru oraz mąki o wysokiej zawartości skrobi. Laktoza występująca w maśle i w mleku także sprawia, że osiągamy efekt: gofry chrupiące. Wykorzystanie suszonych drożdży i sody sprawia, że gofry są puszyste. Ciasto na gofry można również przygotować na bazie jogurtu naturalnego lub maślanki. Gofry chrupiące powstaną, gdy użyjemy odpowiedniej gofrownicy. Najlepsza będzie taka o mocy przynajmniej 1000 V. Szybko się nagrzewają i utrzymują wysoką temperaturę. Gofry w takiej gofrownicy szybko się pieką. W gofrownicach o mniejszej mocy istnieje szansa, że powstała para wodna „zaparzy” gofry. Zamiast uzyskać gofry chrupiące otrzymamy gumowate i niewyrośnięte. Gofry po upieczeniu powinny być ostudzone na metalowej kratce, aby odparowały.

Gofry – dlaczego przyklejają się do gofrownicy?

Gofry najczęściej przyklejają się z trzech powodów. W pierwszym przypadku gofry mają za małą ilość tłuszczu. Może to być roztopione masło lub olej. W szczególności gofry w wytrawnych wersjach można urozmaicić olejami smakowymi. Drugi przypadek to ciasto na gofry zostaje wlane na nierozgrzaną gofrownicę. Jeżeli nie mamy sprzętu z nieprzywierającą powłoką, to posmarujmy go wcześniej odrobiną oleju. Trzeci powód to posiadanie gofrownicy o zbyt małej mocy. Jeżeli nie smarujemy wnętrza tłuszczem, to gofry mogą się przyklejać.

Gofry – z czym podawać?

Gofry mogą być podawane z wieloma dodatkami. Gofry na słodko można podawać z bitą śmietaną. Gofry z kremem czekoladowym to szczególna gratka dla najmłodszych. Gofry dla dzieci mogą być również przygotowane z czekoladowymi groszkami, które można wmieszać do ciasta. Gofry z konfiturą wiśniową albo gofry z powidłami śliwkowymi to sposób najczęściej proponowany przez nasze mamy i babcie. Gofry z owocami to domena wiosny i lata. Najprostsze gofry można podać lekko oprószone cukrem pudrem. Natomiast jeżeli chcemy serwować gofry wytrawne, to możemy podać je z domowym ketchupem albo z uduszonymi warzywami. Można pokroić cebulę w piórka, czosnek i smażyć aż do skarmelizowania. Tak przygotowana cebula z czosnkiem idealnie współgra z wyrazistym smakiem pełnoziarnistych gofrów. Dodatki do gofrów powinny być dostosowane do mąki z jakiej zostały zrobione. Wtedy wyrazisty smak wytrawnych gofrów będzie dobrze się łączył z intensywnie doprawionymi warzywami.

Gofry – jak zrobić bitą śmietanę do gofrów?

Gofry z bitą śmietaną to prosta propozycja na deser. Aby wykonać perfekcyjną bitą śmietanę trzeba wybrać śmietanę kremówkę o wysokiej zawartości tłuszczu np.: śmietana 30% albo 36%. Przed ubiciem powinna zostać schłodzona w lodówce, aby nie rozwarstwiła się podczas miksowania. W przeciwnym przypadku podczas ubijania otrzymamy masło. Gofry mogą być wzbogacone o kolejne nuty smakowe jeżeli do bitej śmietany dodamy ekstraktu waniliowego albo cynamonu. Bita śmietana może być uperfumowana skórką z cytryny albo otartą skórką z pomarańczy. Domowe gofry z bitą śmietaną i cynamonem to świetny pomysł na niespieszne śniadanie. Warto do nich zrobić karmelizowane jabłka.

Gofry – jaka mąka do gofrów?

Puszyste gofry otrzymamy, gdy wykorzystamy mąkę pszenną taką jak do ciasta drożdżowego. Najczęściej jest to typ 450. Z dodatkiem drożdży będą wilgotne o delikatnie rozwarstwionej strukturze. Gofry wytrawne można przygotować z mąki pełnoziarnistej albo z mąki chlebowej. Gdy będą zostawione na kilkugodzinną fermentację otrzymamy pyszne gofry.

Gofry – jak przechowywać gofry?

Gofry najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu. Jednak jeżeli chcemy zjeść gofry później, albo przygotować je dla dzieci z wyprzedzeniem, to warto trzymać je temperaturze pokojowej albo w lekko nagrzanym piekarniku, aby nie ostygły. Gofry można również zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Najlepsze efekty uzyskamy, gdy gofry owiniemy każdy z osobna. Gofry można zjeść następnego dnia odgrzewając za pomocą gofrownicy lub tostera.