Pascha wielkanocna

19 przepisów

Pascha kojarzy nam się ze świętami. Jemy ją na Wielkanoc, obok słodkich mazurków i drożdżowych bab. Pascha potrafi zaspokoić apetyt nawet największego łasucha. Odpowiednio przygotowana syci i jest pysznym deserem. Pascha powinna mieć miękką konsystencję, ale nie rozpadać się. Jej kremowość zależy w dużej mierze od użytego przez nas twarogu. Paschę możemy serwować na zimno i na ciepło, używamy wtedy do jej przygotowania nieco innych składników. Ten deser musi znaleźć się i na waszym wielkanocnym stole! W naszej galerii zebraliśmy przepisy na paschę w wersji klasycznej, ale także na paschę czekoladową czy wegańską. Pascha jest deserem, którego zawsze nie możemy się doczekać – w końcu czy jest coś lepszego niż połączenie twarogu i bakalii?

Pascha wielkanocna - przepisy

Co to jest pascha?

Wyglądem pascha przypomina babkę. Może być zrobiona w wersji większej – wygląda wtedy jak drożdżowa baba lub mniejszej – przypomina wtedy pojedynczą babeczkę. Pascha to deser jedzony w okresie Wielkanocy. Smakiem przypomina sernik, gdyż w tradycyjnym przepisie jej podstawowym składnikiem jest właśnie twaróg. Co oznacza słowo pascha? Słowo „pascha” w religii prawosławnej oznacza śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Deser przyrządzany jest głównie na Wschodzie Polski. Klasyczna pascha to deser z twarogu lub mleka z dodatkiem bakalii – orzechów, suszonych owoców, skórki pomarańczowej.

Pascha – symbolika

Pascha to jedna z tych potraw, które mają symboliczne znaczenie na wielkanocnym stole. Sam kolor deseru, który zwykle jest biały lub kremowy nawiązywać ma do szat zmartwychwstałego Chrystusa. Bakalie dodawane do masy symbolizują z kolei dostatek. Do przygotowania paschy wykorzystuje się też jajka, czyli symbol życia. Sam kształt klasycznej paschy, czyli kształt ściętej piramidy ma oznaczać grób Chrystusa. Symboliczne są także sposoby dekorowania paschy. Częstym motywem jest krzyż lub inne symbole religijne.

Jak zrobić paschę? – wspaniały deser na Wielkanoc

Współcześnie wersją najczęściej spotykaną jest pascha na zimno. Jej przygotowanie nie jest tak praco- i czasochłonne jak paschy na ciepło, więc nie ma się co dziwić, że w ferworze świątecznych przygotowań wybieramy właśnie tę opcję. Przygotowanie paschy zaczynamy od wyboru dobrego twarogu. Najlepiej kupić go na wagę w sprawdzonym sklepie z nabiałem. Twaróg nie może być zbyt mokry, chodzi o to, by pascha zastygła w całość i nie rozpadała się. Twaróg ucieramy na jednolitą masę z żółtkami, śmietaną, cukrem, masłem i dodatkami, np. bakaliami i orzechami. Do paschy możemy też dodawać ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się cynamon, wanilia czy anyż. Ścianki formy, do której przekładamy paschę, wyłóżmy gazą lub bawełnianą ściereczką. Paschę chowamy do lodówki – pamiętajmy, żeby formę odpowiednio obciążyć, dzięki czemu nasza pascha się zetnie, będzie miała ładny kształt, a przy tym łatwo będzie się ją kroić. Pascha powinna pozostać w lodówce co najmniej kilka-kilkanaście godzin. Po tym czasie paschę delikatnie wyjmujemy z formy i dekorujemy.

Tradycyjnie paschę przygotowywano jednak na ciepło. Pascha wielkanocna na gorąco jest pyszna! Jak ją przygotować? Będziemy potrzebować tłustego pasteryzowanego mleka, które podgrzewamy na małym ogniu z dodatkiem kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka z żółtkami. Po dłuższej chwili zauważymy, że masa rozdziela się na serwatkę i twaróg. Naszym celem jest następnie odsączenie białego sera z serwatki. Później postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku paschy na zimno, czyli dodajemy do masy cukier, masło i bakalie, po czym umieszczamy masę w formie do paschy. Bardzo ważne jest, by mleka nie zagotować, ponieważ wtedy nasza pascha może się nie udać.

Końcowym etapem jest ozdabianie gotowej paschy. Użyjmy do tego celu kandyzowanych owoców i orzechów lub migdałów. Przydadzą się także czekoladowe jajeczka, konfitura lub polewa. Pascha będzie jeszcze ładniejsza, jeśli zrobimy ją w specjalnej formie. Zwykle pojawia się na niej wytłoczone XB, czyli skrót od pisanego cyrylicą po rosyjsku „Chrystus zmartwychwstał”.

Co ciekawe, w naszej galerii przepisów znajdziecie także paschę w wersji wytrawnej. Do twarogu dodaliśmy kawałki rzodkiewek i ogórków kiszonych – taka pascha z pewnością będzie urozmaiceniem śniadania wielkanocnego!

Forma do paschy – gdzie kupić?

Paschę możemy przygotować w miseczce albo formie używanej do wypiekania ciast, np. babek. Jeśli jednak chcemy stworzyć tradycyjną, klasyczną paschę możemy się zaopatrzyć w formę do paschy. Specjalna forma do paschy znacznie ułatwi przygotowanie tego deseru. Zazwyczaj ma lekko stożkowaty kształt, a poszczególne ścianki są wytłaczane w religijne symbole. Taka forma to tzw. pasocznica, czyli drewniane deski, złączone specjalnymi klinami. Dzięki takiej formie nasza pascha będzie idealnie równa, a do tego dekoracyjna. Pascha może przecież obok bab i mazurków zostać ozdobą naszego wielkanocnego stołu.

Gdzie kupić taką formę do paschy? Znajdziemy ją w wybranych sklepach z asortymentem do kuchni, ale zdecydowanie pewniejszym sposobem jest poszukanie jej w internecie. W wyszukiwarce po wpisaniu „forma do paschy”, pojawi się wiele opcji – są formy drewniane, ale i np. ceramiczne. Warto też wyszukać taką, której wzór najbardziej nam się podoba. Niech pascha będzie piękna.

Artykuły powiązane

Śniadanie wielkanocne - jajka faszerowane
19.04.2019

Śniadanie wielkanocne - co podać w ten wyjątkowy dzień?

Śniadanie wielkanocne jest posiłkiem szczególnym. Kończy post i jest znakiem do rozpoczęcia świętowania. Na stole króluje żurek, pieczony schab i babka wielkanocna. Smacznego!

Mazurek wielkanocny
19.04.2019

Pyszne ciasta (nie tylko) na Wielkanoc: babka, sernik, mazurek w nowej odsłonie

Nie ma co się oszukiwać - pyszne ciasta są tym, na co czekamy najbardziej. Przed wami babka, sernik i mazurek w oryginalnych wydaniach. Nie dorównają im inne dania - sprawdźcie sami!

pascha
19.04.2019

Pascha wielkanocna na 6 sposobów

Babka i pascha wielkanocna to dwie królowe stołu. Jedna drożdżowa i pokryta lukrową skorupką (sprawdźcie nasze sposoby, jak zrobić lukier!), druga bardzo aromatyczna, kremowa i wypakowana bakaliami.

Pisanki z białym wzorkiem
13.04.2019

Pisanki z prawdziwego zdarzenia - wielkanocne inspiracje

Pisanki są nieodłącznym elementem świątecznych dekoracji. Mogą być klasyczne, kolorowe, albo minimalistyczne. W cyklu Przyjemności na weekend podrzucamy garść inspiracji, dzięki którym wasze pisanki w tym roku będą piękne.

Baranek cytrynowy
11.04.2019

Wielkanocne pewniaki - piękne i proste ciasta. Także dla początkujących!

Efektowne i dziecinnie proste - ciasto na Wielkanoc cieszy jednak nie tylko podniebienie. Powinno też pięknie wyglądać! Oto pięć pomysłów na wypieki, które naprawdę zawsze się udają, nie wymagają wiele pracy, a efekty napawają dumą.

Babka staropolska z szafranem
08.04.2019

Babka wielkanocna na 10 pysznych sposobów

Drożdżowa czy piaskowa - babka wielkanocna cieszy smakiem i odświętnym wyglądem. Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto? Polecamy dziesięć przepisów pochodzących od naszych użytkowników i z magazynu "Moje Gotowanie". Babka wielkanocna niejedno ma imię!

Ozdoby wielkanocne
19.03.2019

Ozdoby wielkanocne - praktyczne dodatki do kuchni i jadalni

Patera na jajka, maselniczka, świąteczny obrus, kieliszki na jajka, a także zastawa naczyń - to podstawowe akcesoria, które pojawią się na wielkanocnym stole. Jako ozdoby wielkanocne nie tylko przystroją śniadanie wielkanocne, ale będą przede wszystkim praktycznymi dodatkami. Zwykła kieszonka na sztućce czy łyżki do sałaty mogą nadać odświętnego charakteru. W cyklu "Dobre rzeczy" prezentujemy wybrane propozycje, która wprowadzą wielkanocny nastrój do kuchni i jadalni.

Mazurek makaronikowy
10.03.2019

Mazurek wielkanocny - przepisy na pyszne i piękne wypieki

Mazurek wielkanocny jest ozdobą świątecznego stołu, ale musi też świetnie smakować. Niektórzy zarzucają tym ciastom, że są zbyt słodkie, więc warto nadać im więcej lekkiego, orzeźwiającego smaku. Oto sprawdzone przepisy na to wielkanocne mazurki i garść inspiracji, jak można je ozdobić.

Potrawy wielkanocne - jajka wielkanocne
10.03.2019

Potrawy wielkanocne i tradycje na Wielkanoc

Koszyczek wielkanocny, babka wielkanocna, wszechobecna rzeżucha i bukszpan, a także jajka wielkanocne i inne potrawy wielkanocne to symbole świąt wielkanocnych bez których nie wyobrażamy sobie obchodzenia tradycji chrześcijańskiej. Jak zaplanować koszyczek wielkanocny, dlaczego na stole powinien pojawić się baranek wielkanocny i co symbolizuje chrzan na Wielkanoc - o tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

barszcz
02.03.2018

Przepisy na Wielkanoc idealne na świąteczny stół!

Wielkanoc już za chwilę. Znaleźliśmy dla Was najlepsze przepisy na potrawy wielkanocne, które na pewno zadowolą każdego członka rodziny. Jajka, pasztety, baby i serniki – świąteczny stół będzie pyszny!