Sernik na zimno - przepisy

17 przepisów

sernik-na-zimno

Sernik na zimno to jeden z naszych ulubionych letnich deserów - jest lekki, delikatny, zwykle przyjemnie owocowy. Przyrządza się go z twarogu - kup ten tradycyjny, wiejski lub już zmielony w wiaderku. Ważne jest oczywiście, aby ser był dobrej jakości - struktura deseru Was nie zawiedzie, jeśli ser będzie dość tłusty - lekki i aksamitny. Sernik na zimno z serków homogenizowanych lub jogurtu też jest świetny, ale zupełnie inny - jest zdecydowanie lżejszy, konsystencją przypomina panna cottę. Sernik na zimno zwykle przyrządza się na spodzie z ciasteczek, brownie, kruchym cieście. Niektórzy lubią używać do tego też biszkoptów, ale te zwykle zbyt mocno nasiąkają, stając się bardzo miękkie. Aby ser stężał, dodaje się do niego żelatynę - dla wegetarian lepszym wyborem jest jednak agar. Nie przesadź z ilością tych składników, bo ser stwardnieje, stanie się zbity i grudowaty. Sernik na zimno przygotowany na bazie mascarpone, z dodatkiem śmietany kremówki i czekolady będzie mazisty i może ściąć się wystarczająco bez żelatyny czy agaru. Na masie serowej prawie zawsze lądują owoce - zwykle sezonowe, czasem z puszki lub innych przetworów. Najsłynniejszy jest jednak sernik na zimno z truskawkami. Króluje od maja, niewiele miejsca pozostawiając malinom, jagodom czy borówkom. Nie zawsze, ale bardzo często dzieło wieńczy galaretka - czasem jej unikamy, ale pamiętajmy, że owoce niepokryte nią będą się szybciej psuć! A sernik na zimno z galaretką to absolutna klasyka - uwielbiamy go!

Inne z kolekcji: serniki

Sernik na zimno – jak zrobić sernik na zimno?

Sernik na zimno wymaga ogólnodostępnych składników. Aby przygotować sernik na zimno w wersji urozmaiconej należy zgromadzić na spód 300 g gorzkiej czekolady, 5 łyżek masła, 50 ml bitej śmietany, 50 g migdałów i 50 g bezików. Następnie sernik na zimno będzie wypełniony masa zrobioną z 1,5 kg małych truskawek, łyżką żelatyny, skórką otartą z 2 cytryn, 400 g białego sera dwukrotnie mielonego, 400 g gęstego jogurtu naturalnego, 150 g cukru pudru, 400 ml śmietany kremówki i 1–2 opakowań galaretki truskawkowej.

Na początek sernik na zimno powinien mieć przygotowany spód. W tym celu czekoladę należy posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Potem trzeba wymieszać z masłem i śmietaną. Następnie obrane migdały należy zarumienić na suchej patelni oraz wystudzić. Potem bezy należy drobno pokruszyć. Razem z migdałami trzeba dodać do czekolady i dokładnie wymieszać. Następnie masę trzeba przełożyć do tortownicy (23–26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Należy wygładzić spód sernika na zimno, lekko dociskając i odstawić na 1 godz.

Następnie należy przygotować masę sernika na zimno. W tym celu należy ułożyć kilka obranych truskawek na dnie tortownicy (na spodzie sernika na zimno). Następnie należy moczyć żelatynę w zimnej wodzie. Kolejnym krokiem jest starcie ok. 2 łyżeczek skórki z cytryny na drobnych oczkach. Następnie należy wycisnąć 3 łyżki soku z cytryny. Potem w misce trzeba wymieszać na gładką masę ser z jogurtem, skórką cytrynową i cukrem pudrem. Następnie żelatynę mieszamy z sokiem z cytryny i 4 łyżkami masy serowej. Całość na sernik na zimno łączymy z resztą masy i ubitą śmietaną.

Potem należy przełożyć wszystko na truskawki i wygładzić. Sernik na zimno powinien być wstawiony do lodówki. Galaretkę trzeba przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Gdy masa serowa będzie tężeć, na wierzchu należy układać resztę truskawek i wyłożyć tężejącą galaretkę. Sernik na zimno wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.

Taki sernik na zimno to idealna propozycja na letnie spotkania w rodzinnym gronie albo na imprezę w towarzystwie przyjaciół. Sernik na zimno świetnie sprawdzi się zamiast tortu urodzinowego.

Sernik na zimno – ile żelatyny do sernika na zimno?

Sernik na zimno można przygotować z żelatyną w proszku lub żelatyną w arkuszach. Przyjmuje się, że na kilogram sera powinno użyć się około 4 łyżeczki żelatyny w proszku. Żelatyna w listkach nie pozostawia grudek. Jednak warto pamiętać o odpowiednim przeliczniku. Przyjmuje się, że 6 cienkich listków żelatyny waży 10 g i nadaje się na 0,5 l płynu.

Sernik na zimno – czym wyłożyć tortownicę do sernika na zimno?

Sernik na zimno to deser niezwykle delikatny w smaku i łatwo przyjmujący obce zapachy. Przygotowując sernik warto się upewnić, że tortownica nie oddaje metalicznego smaku do ciasta. Tortownicę do sernika na zimno warto wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. W szklanek formie można ułożyć bezpośrednio na spód podłużne biszkopty. Wtedy sernik na zimno będzie zbliżony wyglądem do tiramisu. Sernik na zimno będzie niezwykle smakował, gdy na spód ciasta ułożymy herbatniki.