Pischinger

Pischinger to słynny wiedeński torcik z wafli. Jego historia sięga końca XIX wieku. Pomysłodawcą tego deseru był wiedeński cukiernik Oscar Pischinger. Przepis ten jest prosty w przygotowaniu, ale trudno mu odmówić klasy. Pischinger czekoladowy można podawać tuż po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje dopiero po kilku godzinach, kiedy wafle odpowiednio nasiąkną czekoladową masą. Przepis na wafle przekładane czekoladową masą to pomysł na szybki deser np. dla niespodziewanych gości. Te wafle to prawdziwy rarytas. Pischinger doskonale sprawdzi się również jako dodatek do kawy.

dodany przez: mojegotowanie

Desery krem czekoladowy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 164 głosów)


Kroki przygotowania:

  • żółtka 1.

    Jak zrobić pischinger? To deser, który robi się łatwo i szybko. Zaczynamy od starcia 200 g czekolady na tarce i posiekania orzechów. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy 150 g masła z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej startą czekoladę i posiekane orzechy.

  • wafle 2.

    W kolejnym kroku przekładamy wafle przygotowanym kremem orzechowym. Warstwa kremu czekoladowego w pischingerze powinna mieć około 3 cm grubości. Ostatnią warstwą powinien być wafel, który dociskamy deską podobnej wielkości. Tak przyrządzamy pischinger odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowujemy polewę. Roztapiamy 50 g masła razem z 100 g czekolady. Polewę wylewamy na torcik, rozsmarowujemy szpatułką maczaną w gorącej wodzie. Wierzch dekorujemy orzechami. Gdy czekolada zastygnie, ostrożnie kroimy torcik na porcje.

Porady

  • Krem do pischingera można urozmaicić np. dodając do niego odrobinę amaretoo lub likier kawowy.
     
  • Wybierając czekoladę warto sięgnąć po tą z wysoką zawartością kakao – co najmniej 70%.
     
  • Pischinger można udekorować również migdałami lub wiórkami kokosowymi.
     
  • Do krojenia pischingera na porcje najlepiej sprawdzi się duży ostry nóż.
     

Notka redakcyjna

Pischinger z kajmakiem

Jedną z popularniejszych odmian przepisu na pishinger jest wafel przekładany masą kajmakową. Możemy kupić gotową masę kajmakową w puszce lub przygotować własną. Ta pierwsza opcja z pewnością pozwoli nam zaoszczędzić wiele czasu. Jeśli jednak chcemy przygotować domową masę kajmakową będziemy potrzebowali 1500 ml mleka, 1,5 szklanki cukru, szczyptę soli i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Mleko wlewamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Masa po ugotowaniu ma karmelowy kolor, a jej konsystencja powinna być gęsta. Niezależnie od tego, jaką masę kajmakową wykorzystamy, przygotowanie pischingera nie różni się od przepisu na ten deser z masą czekoladową. Wafle przekładamy kajmakiem. Całość dociskamy np. deską do krojenia. Tak przygotowanego pischingera z masą kajmakową umieszczamy w lodówce. Przed podaniem kroimy deser na mniejsze kwadratowe kawałki. To idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Warto spróbować obu wersji pishingera i znaleźć swój ulubiony smak.

Wafle przekładane masą śmietankową

Wafle można przełożyć również masą śmietankową. Ta wersja jest odpowiednia dla osób lubiących delikatniejsze, kremowe smaki. Do przygotowania masy śmietanowej będziemy potrzebowali następujących składników: 1 kostkę masła, ½ szklanki mleka, 1 szklankę cukru i 2 szklanki mleka w proszku. W garnuszku umieszczamy mleko, masło i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż masło się roztopi. Gdy to nastąpi, a cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z palnika i studzimy przez kilka minut. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy pilnując by nie powstały nam grudki. Przekładamy wafle powstałą masą śmietankową i dokładnie dociskamy z góry. Tak przygotowany deser przechowujemy w lodówce i podajemy pokrojony w kwadraty lub romby.

Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku to pomysł na to jak urozmaicić sobie smak kawy z mlekiem. Przepis na tą kawę zawiera dodatek bitej śmietany i czekolady, dzięki czemu napój ten staje się również jednocześnie swego rodzaju deserem. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebowali 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 18 g czekolady deserowej, 30 g cukru i 50 ml śmietanki. Jak przygotować kawę po wiedeńsku? Najpierw parzymy kawę w kawiarce lub ekspresie. Następnie wlewamy mleko do rondelka i podgrzewamy je. Do mleka dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Kolejny, krokiem jest ubicie śmietanki. Warto do tego użyć blendera lub miksera. Zaparzoną kawę łączymy z cukrem. Następnie wlewamy po kolei warstwy do szklanki. Zaczynamy od mleka z czekoladą, następnie dodajemy kawę, a na sam wierzch bitą śmietanę. Oprócz tego możemy opruszyć kawę po wiedeńsku startą czekoladą lub cynamonem. Taka wiedeńska kawa do doskonały dodatek do różnych wypieków, a także deserów takich jak pischinger.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy