Pischinger

Pischinger to słynny wiedeński torcik z wafli, którego historia sięga końca XIX wieku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, zachwyca czekoladowym smakiem, a do tego robi się go naprawdę szybko. To świetna propozycja, na deser na święta w ostatniej chwili lub gdy mamy niespodziewanych gości. Podajemy sprawdzony przepis na wafle przekładane masą czekoladową.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 164 głosów)

Pischinger - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • żółtka 1.

    Masa czekoladowa: ścieramy 200 g czekolady na tarce. Siekamy orzechy. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy 150 g masła z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej startą czekoladę i posiekane orzechy.

  • wafle 2.

    Pischinger przepis: rozsmarowujemy krem na pierwszym waflu, przykrywamy warstwę kolejnym waflem. Postępujemy tak, aż do wyczerpania składników. Przy czym na końcu musi znaleźć się wafel. Dociskamy go deską podobnej wielkości. Tak przygotowany pischinger odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  • polewa czekoladowa 3.

    Polewa czekoladowa: roztapiamy 50 g masła razem z 100 g czekolady. Pozostawiamy do przestudzenia. Następnie rozsmarowujemy ją szpatułką maczaną w gorącej wodzie. Wierzch dekorujemy orzechami. Gdy czekolada zastygnie, ostrożnie kroimy torcik na porcje.

Porady

  • Pischinger czekoladowy można podawać tuż po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje dopiero po kilku godzinach, kiedy wafle odpowiednio nasiąkną czekoladową masą.
  • Krem do pischingera można urozmaicić np. dodając do niego odrobinę amaretto lub likier kawowy.
  • W pischingerze bez mleka w proszku główną rolę odgrywa czekolada, dlatego warto postawić na wysoką jakość tego produktu. Warto sięgnąć po taką z wysoką zawartością kakao – co najmniej 70%.
  • Pischinger można udekorować również migdałami, wiórkami kokosowymi lub dowolnymi orzechami.
  • Do krojenia pischingera na porcje najlepiej sprawdzi się duży, ostry nóż.

Notka redakcyjna

Pischinger – wersja z kajmakiem

Jedną z popularniejszych odmian przepisu na pishinger jest wafel przekładany kajmakiem. Możemy kupić gotową masę kajmakową w puszce lub przygotować własną. Ta pierwsza opcja z pewnością pozwoli nam zaoszczędzić wiele czasu.


Do przygotowania domowej masy potrzeba: 1500 ml mleka, 1,5 szklanki cukru, szczypty soli i 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Mleko wlewamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Masa po ugotowaniu ma karmelowy kolor, a jej konsystencja powinna być gęsta.


Niezależnie od tego, jaką masę kajmakową wykorzystamy, przygotowanie nie różni się od pischingera klasycznego. Przełożone warstwy dociskamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem kroimy deser na mniejsze, kwadratowe kawałki. Taki deser to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Warto spróbować obu wersji pishingera i znaleźć swój ulubiony smak.


Pischinger – z masą śmietankową

Pischinger z mlekiem w proszku bazuje na masie śmietankowej. Ta wersja jest odpowiednia dla osób lubiących delikatniejsze, kremowe smaki.


Do przygotowania masy śmietanowej potrzeba: 1 kostki masła, ½ szklanki mleka, 1 szklanki cukru i 2 szklanki mleka w proszku. W garnuszku umieszczamy mleko, masło i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, aż masło się roztopi. Gdy to nastąpi, a cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z palnika i studzimy przez kilka minut. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy, pilnując by nie powstały grudki.


Przekładamy wafle powstałą masą śmietankową i dokładnie dociskamy z góry. Tak przygotowany deser przechowujemy w lodówce i podajemy pokrojony w kwadraty lub romby.


Pischinger w towarzystwie kawy po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku to świetny dodatek do tego rodzaju deseru. Wszystko opiera się na prostych składnikach, dobrej jakości, a całość wygląda naprawdę elegancko.


Do przyrządzenia kawy potrzeba: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 18 g czekolady deserowej, 30 g cukru i 50 ml śmietanki. Parzymy kawę w kawiarce lub ekspresie. Następnie wlewamy mleko do rondelka i podgrzewamy je. Do niego dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Kolejny krok to ubicie śmietanki na sztywno. Warto do tego użyć blendera lub miksera. Zaparzoną kawę łączymy z cukrem.


Następnie wlewamy po kolei warstwy do szklanki. Zaczynamy od mleka z czekoladą, następnie dodajemy kawę, a na sam wierzch bitą śmietanę. Oprócz tego możemy oprószyć kawę po wiedeńsku startą czekoladą lub cynamonem. To do doskonały dodatek do różnych wypieków, a także deserów, takich jak pischinger.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy