Przepisy na deser na zimno
59 przepisów
Deser na zimno nie wymaga pieczenia i dzięki temu jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie są to jednak jedyne atuty takich przysmaków, należy je docenić także za walory smakowe i orzeźwienie, jakie zapewniają w upalne dni. Podane w stylowych pucharkach, będą ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu. Z czego można przygotować szybkie desery na zimno? Poniżej znajdziesz kilka interesujących inspiracji.
Przepisy na deser na zimno

Cake pops to kulki z ciasta na patyku. Takie lizaki z ciasta to świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci, a przy okazji idealne rozwiązanie na kreatywne wykorzystanie ścinków z ciasta. Przepis na cake pops jest prosty i nie wymaga pieczenia, więc może być przygotowany nawet przez najmłodszych kucharzy.
Cake pops czyli ciasto na patyku

Sernik na zimno z borówkami to łatwy i lekki deser na gorące dni. Sok z cytryny nadaje orzeźwiający smak. Spróbuj sernika na zimno z borówkami na rodzinne spotkania.
Sernik na zimno z borówkami

Wegańska i bezglutenowa panna cotta to doskonały pomysł na zdrowy deser. Słodka, a jednocześnie pożywna, jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Ryżowa wegańska panna cotta

Pomarańczowa Panna Cotta z rumem.
Pomarańczowa Panna Cotta z rumem.

Lody z arbuza są bardzo proste w przygotowaniu. Zdrowe i naturalnie słodkie, doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnych lodów.
Lody z arbuza

Mus z czarnych porzeczek na wyrazistym czekoladowo-migdałowym spodzie. Wspaniały deser bez użycia piekarnika na upalny, wakacyjny dzień.
Mus z czarnych porzeczek

Przepis na delikatny, mrożony mus truskawkowy. Idealny n a letnie upały.
Mrożony mus truskawkowy

Spróbuj pysznego i lekkiego deseru.
Tiramisu owocowe

Panna cotta to włoski deser podawany z musem truskawkowym. Jego wegańska wersja jest równie prosta w przygotowaniu, pyszna i pełna witamin.
Wegańska panna cotta z mleka kokosowego z truskawkami

Orzeźwiający lekki krem z tropikalną nutą.
Mus kokosowy z mango

Przepis na pyszny, mrożony tort z jagodami, porzeczkami, malinami czy jeżynami
Tort mrożony z owocami jagodowymi

Zabaglione z owocami to deser wywodzący się z kuchni włoskiej. Smak wina i śmietanki kremówki bywa zaskakujący. Deser zabaglione świetnie smakuje z dodatkiem sezonowych owoców.
Zabaglione z owocami

Peanut Butter – Krem Orzechowy marki SoWell 400 g wyprodukowany jest bez żadnych dodatków, w 100% z orzeszków arachidowych. Nie zawiera oleju palmowego, soli i cukru. To cenne źródło białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin.
Orzechowe tiramisu

Zuppa inglese to deser wywodzący się z kuchni włoskiej. Przypomina wyglądem brytyjski deser trifle. Zuppa inglese powstaje na bazie żółtek, cukru, podłużnych biszkoptów i ubitej kremówki. Aromatycznym dodatkiem do deseru jest rum, esencja waniliowa oraz likier migdałowy. Składniki do zuppa inglese układane są warstwowo, więc idealnie zaprezentują się w szklanym naczyniu. Spróbujcie przygotować zuppa inglese na rodzinny podwieczorek.
Zuppa inglese

Lekki torcik à la tiramisu to wariacja na temat znanego włoskiego deseru na bazie mascarpone.W oryginalnym przepisie biszkopty nasącza się kawą i likierem migdałowym. Przepis można przygotować w szklanej misie, która atrakcyjnie wyeksponuje warstwy torciku. Lekki torcik à la tiramisu to pomysł na łatwy deser bez pieczenia. Nawet osoby niemające dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z przygotowaniem.
Lekki torcik à la tiramisu
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- Następna ›
- »
Inne z kolekcji: Desery
- beza
- blok czekoladowy
- budynie
- chatka
- ciastka
- clafoutis
- crumble
- desery z owocami
- eklerki
- faworki
- flan
- galaretki
- gniazdka
- gofry
- gorąca czekolada
- kajmak
- kisiele
- kogel mogel
- kutia
- legumina
- lody
- łamańce z makiem
- makówki
- muffinki
- mus
- napoleonka
- oponki
- pączki
- pancakes
- panna cotta
- pascha
- pianka
- pudding
- racuchy
- rafaello
- słodycze
- sorbety
- suflet
- tiramisu
- toffi
- trufle

Deser na zimno: z czego można je zrobić?
Desery na zimno to takie, które nie wymagają pieczenia, zatem ich przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Trzeba jednak mieć pod ręką odpowiednie składniki. Niektóre przepisy wymagają zagotowania składników, ale od piekarnika będziesz trzymać się z daleka. To niezaprzeczalny atut takich deserów, zwłaszcza latem, gdy ostatnie na co masz ochotę, to praca w mocno rozgrzanej kuchni.
Podstawą wielu deserów na zimno jest śmietana kremówka. Z jej pomocą, możemy przygotować wyśmienite domowe lody, np. z czekoladą i malinami, waniliowe z bananami lub orzechowe z rodzynkami i kawałkami czekolady.
Masz pod ręką mleko i jogurt naturalny? Świetnie, bo te składniki stanowią podstawę wszystkich domowych shake'ów. Przygotuj je tak jak lubisz - z ulubionymi owocami, z miodem, a nawet z ulubionymi ciasteczkami. W tym temacie, panuje spora dowolność. Shake'a możesz udekorować bitą śmietaną (najlepiej też przygotowaną we własnej kuchni), kawałkami owoców lub słodkości.
Z jogurtu naturalnego przygotujesz też wyśmienity mus jogurtowy. Możesz łączyć go z owocową galaretką lub z musem owocowym. W każdej z tych kompozycji, będzie nie tylko pyszny, ale i lekki.
Desery na zimno to także pyszne serniki w najróżniejszych wydaniach. W tym przypadku, podstawowym składnikiem będzie twaróg sernikowy, przyda się też mleko i śmietana kremówka. Reszta zależy od twoich upodobań. Spód możesz zrobić z biszkoptów lub z herbatników, maślanych bądź korzennych, w roli wierzchniej warstwy sprawdzi się galaretka z kawałkami owoców, ale możesz też wykorzystać bitą śmietanę z kawałkami czekolady.
Ze śmietany 30 proc. i mleka powstanie też pyszna panna cotta - jeden z najpopularniejszych deserów na zimno. Doskonale smakuje z musem owocowym.
Deser na zimno z owocami
Deser na zimno kojarzy się przede wszystkim z owocami i słusznie bo to jeden z najważniejszych składników takich przysmaków. Owoce są lekkie, mają rześki smak i uatrakcyjnią smak wszystkich łakoci. Można (a nawet należy) dodać je do każdego z wcześniej wymienionych przysmaków, ale można też zrobić deser, w którym będą grały pierwsze skrzypce.
Czasami warto skierować się w stronę klasycznych przepisów. Galaretka z kawałkami owoców, udekorowana bitą śmietaną i kilkoma listkami świeżej mięty, to lubiany przysmak.
Osoby, które przestrzegają diety, ale nie chcą przy tym rezygnować z wyśmienitego smaku deserów, powinny postawić na mus owocowy. Świetnie sprawdzi się też domowy jogurt owocowy bez cukru.
Z owoców przygotujesz też doskonały deser warstwowy, serwowany w pucharku, składający się z ulubionych owoców (doskonałym wyborem są leśne smaki - maliny, jeżyny lub jagody) musu jogurtowego i czekolady.
W pucharku możesz podać też ulubiony budyń z domowym sosem malinowym. Tak przygotowaną kompozycję udekoruj bitą śmietaną i kawałkami świeżych owoców.
Deser na zimno na szybko
Brakuje ci pomysłów na szybkie desery na zimno? Jeżeli priorytetem jest czas, po prostu pokrój świeże owoce, umieść je w pucharku, udekoruj bitą śmietaną i kawałkami czekolady. To niezawodna recepta na deser na zimno w 5 minut. Niewiele więcej czasu zajmie ci przygotowanie owocowych szaszłyków z deserową czekoladą i z płatkami kokosowymi.
Szukasz zdrowszej alternatywy dla lodów, która nie będzie ustępować im pod względem smaku? Przygotuj owocowy sorbet. Przepadają za nimi dzieci i dorośli, a gdy z nieba leje się żar, ochładzają jeszcze skuteczniej niż ich tradycyjne odpowiedniki. Do przygotowania sorbetu mogą posłużyć maliny, truskawki, porzeczki, arbuz i wiele innych owoców. Możesz też łączyć smaki według własnego uznania.
Artykuły powiązane
3 wegańskie słodkości z dostawą do domu. Szybko i przepysznie
Wegańskie słodkości podbijają sklepowe półki, piekarnie oraz cukiernie. Bardzo nas to cieszy, bo wegańskie ciasto czy lody wegańskie jeszcze kilka sezonów temu były jedynie marzeniem. W dobie pandemii Covid-19 nadal chętnie korzystamy z zamawiania produktów do swojej lodówki przez internet - to wygodne i bezpieczne rozwiązanie. Sprawdźcie, na co zwrócić uwagę przy kolejnych zakupach! Wasze kubki smakowe oszaleją przy tych wegańskich słodkościach.
Zimne semifreddo rozpala zmysły
Spośród wszystkich włoskich specjałów najbardziej kochasz lody? Czas na semifreddo - różni się od klasycznych gelato, ale uwierz – jest równie uwodzicielskie. To prawdopodobnie najbardziej niewegański deser świata.
Granita - przepis na pyszną ochłodę
Granita kojarzy się z wakacjami i słodkim orzeźwieniem. I słusznie! Granita jako zmrożona konkurencja dla lodów będzie dobrym pomysłem na deser. Wersji jest całkiem sporo - dla fanów espresso sprawdzi się granita kawowa, a dla wielbicieli owocowych smaków granita brzoskwiniowa. Jak granitę w wersji dla całej rodziny i dla dorosłych? Podpowiadamy!
Healthy sweets by Ann - 5 słodkich powodów, dla których warto mieć tę książkę kulinarną
Healthy sweets by Ann to kolejna książka autorstwa Anny Lewandowskiej. Trenerka, mama i miłośniczka dobrego, ale wartościowego jedzenia, tym razem na warsztat wzięła słodkości w zdrowszej wersji. Nie zabrakło przepisów na słynne kulki mocy, ale także specjalny tort dla Roberta (męża Ani Lewandowskiej) czy przepisy na dania ze dzieciństwa w oryginalnej wersji. Oto 5 słodkich powodów, dla których warto sięgnąć po książkę Healthy sweets by Ann!
Jak zrobić pyszny sernik z mango
W trakcie całych dni spędzanych w domu dzieci zawsze się nudzą. Mamy na to sposób. Dzieci uwielbiają robić coś razem z rodzicami, więc proponujemy połączyć przyjemne z pożytecznym i zaprosić nasze dzieciaki do wspólnego gotowania. W tym odcinku serii #gotujzdzieckiem proponujemy zrobić prosty i pyszny sernik z mango. Dzieci na pewno będą zachwycone.
5-minutowy deser z tahini, wiśniami i orzechami
5-minutowy deser, który smakuje jak chałwowa rozpusta? To prosty przepis z lutowego numeru "Moje Gotowanie". Tahini doda charakterystycznego smaku, a słodycz zapewni syrop klonowy. Smak przełamują owoce, a teksturę wzbogacą posiekane orzechy laskowe. Zobaczcie, jak krok po kroku ten przysmak przygotowuje redaktor naczelna magazynu "Moje Gotowanie, Renata Chodorowska.