Przepisy na deser na zimno

Deser na zimno nie wymaga pieczenia i dzięki temu jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie są to jednak jedyne atuty takich przysmaków, należy je docenić także za walory smakowe i orzeźwienie, jakie zapewniają w upalne dni. Podane w stylowych pucharkach, będą ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu. Z czego można przygotować szybkie desery na zimno? Poniżej znajdziesz kilka interesujących inspiracji.

Przepisy na deser na zimno

4b3b5758341fc497d93bef414cb006c4a9598454

Deser na zimno: z czego można je zrobić?

Desery na zimno to takie, które nie wymagają pieczenia, zatem ich przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Trzeba jednak mieć pod ręką odpowiednie składniki. Niektóre przepisy wymagają zagotowania składników, ale od piekarnika będziesz trzymać się z daleka. To niezaprzeczalny atut takich deserów, zwłaszcza latem, gdy ostatnie na co masz ochotę, to praca w mocno rozgrzanej kuchni.

Podstawą wielu deserów na zimno jest śmietana kremówka. Z jej pomocą, możemy przygotować wyśmienite domowe lody, np. z czekoladą i malinami, waniliowe z bananami lub orzechowe z rodzynkami i kawałkami czekolady.

Masz pod ręką mleko i jogurt naturalny? Świetnie, bo te składniki stanowią podstawę wszystkich domowych shake'ów. Przygotuj je tak jak lubisz - z ulubionymi owocami, z miodem, a nawet z ulubionymi ciasteczkami. W tym temacie, panuje spora dowolność. Shake'a możesz udekorować bitą śmietaną (najlepiej też przygotowaną we własnej kuchni), kawałkami owoców lub słodkości.

Z jogurtu naturalnego przygotujesz też wyśmienity mus jogurtowy. Możesz łączyć go z owocową galaretką lub z musem owocowym. W każdej z tych kompozycji, będzie nie tylko pyszny, ale i lekki.

Desery na zimno to także pyszne serniki w najróżniejszych wydaniach. W tym przypadku, podstawowym składnikiem będzie twaróg sernikowy, przyda się też mleko i śmietana kremówka. Reszta zależy od twoich upodobań. Spód możesz zrobić z biszkoptów lub z herbatników, maślanych bądź korzennych, w roli wierzchniej warstwy sprawdzi się galaretka z kawałkami owoców, ale możesz też wykorzystać bitą śmietanę z kawałkami czekolady.

Ze śmietany 30 proc. i mleka powstanie też pyszna panna cotta - jeden z najpopularniejszych deserów na zimno. Doskonale smakuje z musem owocowym.

Deser na zimno z owocami

Deser na zimno kojarzy się przede wszystkim z owocami i słusznie bo to jeden z najważniejszych składników takich przysmaków. Owoce są lekkie, mają rześki smak i uatrakcyjnią smak wszystkich łakoci. Można (a nawet należy) dodać je do każdego z wcześniej wymienionych przysmaków, ale można też zrobić deser, w którym będą grały pierwsze skrzypce.

Czasami warto skierować się w stronę klasycznych przepisów. Galaretka z kawałkami owoców, udekorowana bitą śmietaną i kilkoma listkami świeżej mięty, to lubiany przysmak.

Osoby, które przestrzegają diety, ale nie chcą przy tym rezygnować z wyśmienitego smaku deserów, powinny postawić na mus owocowy. Świetnie sprawdzi się też domowy jogurt owocowy bez cukru.

Z owoców przygotujesz też doskonały deser warstwowy, serwowany w pucharku, składający się z ulubionych owoców (doskonałym wyborem są leśne smaki - maliny, jeżyny lub jagody) musu jogurtowego i czekolady.

W pucharku możesz podać też ulubiony budyń z domowym sosem malinowym. Tak przygotowaną kompozycję udekoruj bitą śmietaną i kawałkami świeżych owoców.

Deser na zimno na szybko

Brakuje ci pomysłów na szybkie desery na zimno? Jeżeli priorytetem jest czas, po prostu pokrój świeże owoce, umieść je w pucharku, udekoruj bitą śmietaną i kawałkami czekolady. To niezawodna recepta na deser na zimno w 5 minut. Niewiele więcej czasu zajmie ci przygotowanie owocowych szaszłyków z deserową czekoladą i z płatkami kokosowymi.

Szukasz zdrowszej alternatywy dla lodów, która nie będzie ustępować im pod względem smaku? Przygotuj owocowy sorbet. Przepadają za nimi dzieci i dorośli, a gdy z nieba leje się żar, ochładzają jeszcze skuteczniej niż ich tradycyjne odpowiedniki. Do przygotowania sorbetu mogą posłużyć maliny, truskawki, porzeczki, arbuz i wiele innych owoców. Możesz też łączyć smaki według własnego uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować