Przepisy na muffinki

730 przepisów

Muffinki, czyli zgrabne, wysokie babeczki o charakterystycznym kształcie, apetyczne i pięknie zdobione, w wersji znanej obecnie przywędrowały do nas z USA, gdzie są pewnego rodzaju piekarniczym symbolem niektórych stanów. Nowy Jork szczyci się swoimi muffinkami z jabłkami, Massachusetts słynie z muffinek kukurydzianych, a Minnesota – jagodowych.

Przepis ma muffinki jest bardzo prosty, co przyczynia się do ogromnej popularności tego wypieku. Występują w wielu odmianach – słodkich i wytrawnych, ale do najpopularniejszych należą muffinki czekoladowe, marchewkowe, bananowe. Najbardziej typowy przepis na muffiny polega na połączeniu składników mokrych (jajka, mleko, olej lub rozpuszczone masło) i suchych (mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia) w osobnych miskach, a następnie wymieszaniu ich. Później nakłada się ciasto do foremek na muffiny (papierowych, zwanych papilotkami lub silikonowych) i piecze przez około 20 minut. Muffiny mają tę zaletę, że zawsze się udają, a ich przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych – nawet osoby początkujące w kuchni mogą je piec bez obaw, że wyjdzie zakalec. Muffiny piecze się zwykle z mąki pszennej, ale czasem także orkiszowej, kukurydzianej, amarantusowej lub innej. Dzięki temu powstają zdrowsze wersje wypieku, także bezglutenowe. Do ciasta na muffinki warto dodać owoce, kawałki czekolady, orzechy.

Przepisy na muffinki

Muffinki - historia

Historia muffinki ma jednak swój początek w Europie, w wiktoriańskiej Anglii. Podobnie zresztą jak wiele innych dzisiejszych potraw, wywodzi się z kuchni biednej i powstała z oszczędności. Kucharki przygotowujące jedzenie dla służby zbierały przez cały dzień różnego rodzaju resztki niewykorzystane przez ich pracodawców – pozostałości niezużytego surowego ciasta, ugotowane i gniecione ziemniaki, kawałki chleba. Z tych trzech składników lepiło się „nowe” ciasto na muffinki, robiło z niego grube placki zwane muffinkami, które smażyło się na blasze. Po przyrządzeniu placki stawały się chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Na koniec podpiekano je jeszcze na ogniu przekrojone na pół, po to żeby były bardziej chrupiące. Z czasem tę smaczną przekąskę włączyły do swojego menu również klasy wyższe, stosując jako dodatek do popołudniowej herbaty a na angielskich ulicach pojawili się „muffin men”, którzy sprzedawali przysmaki nosząc je w drewnianych pojemnikach zawieszonych na szyi. W Wielkiej Brytanii do dziś można kupić obok muffinek amerykańskich, również ich brytyjskie wersje.

Puszyste muffinki w kształcie babeczek wymyślili i rozpropagowali mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Choć pierwowzorem wypieku były muffinki brytyjskie, to jednak babeczki zza oceanu różniły się od nich znacznie od samego początku.

Słodkie muffinki

Nie istnieje jeden przepis na idealne muffinki. Doskonałe słodkie babeczki upiec można na wiele sposobów, a podstawowa wersja muffinki, składająca się z mąki, cukru, proszku do pieczenia, mleka, masła i jaj, doczekała się wielu modyfikacji. Piecze się więc dziś muffinki bez jajek, albo na bazie mąki ryżowej (polecane dla uczulonych na gluten), pyszne muffinki marchewkowe oraz takie, gdzie masło zastąpiono roślinnym olejem.

Niezależnie od przepisu, pewne smaki oraz składniki nadzienia są zawsze mile widziane. Do szczególnie lubianych babeczek należą muffinki z kawałkami czekolady, ciastka z nadzieniem toffi oraz karmelowym, muffinki z budyniem waniliowym, lekkie muffinki jogurtowe oraz babeczki z owocami – malinowe, borówkowe, jabłkowe, brzoskwiniowe oraz treściwe muffinki bananowe.

Muffinki wytrawne

Ciasto na muffinki wytrawne różni się nieco od tego przeznaczonego na babeczki słodkie. Jest przede wszystkim pozbawione cukru, ale są i inne różnice. W przepisach na muffinki „na słono” można zaobserwować dużo więcej modyfikacji niż w przypadku ich słodkich odpowiedniczek. Jest to dość oczywiste, zważywszy że często dodatki serwuje się już do samego ciasta, a nie tylko do nadzienia. I tak, do najczęściej stosowanych w cieście dodatków zaliczyć można posiekaną cebulę, ser żółty i wędliny, które miesza się z ciastem, a to z kolei, wyłożone już do foremek – uzupełnia farszem przyrządzonym z rozmaitych składników – warzyw, grzybów, serów i mięs.

Zarówno wegetariańskie muffinki warzywne, jak i mocno mięsne, doprawione cebulą babeczki bekonowe doskonale nadają się na dania obiadowe, a także na niewielkie przekąski serwowane podczas przyjęć. Muffinki wytrawne podaje się najczęściej na gorąco, ale znane są również wersje potrawy na zimno, na przykład z wędzonym łososiem.

Jak ozdobić muffinki?

Niezależnie od tego, czy przygotowujemy muffinki wytrawne, czy też słodkie, istotną kwestią w przypadku tego rodzaju dań jest ich prezentacja. Zwłaszcza muffinki słodkie powinny wyglądać znakomicie. Sposobów na ozdobienie ciasteczek jest mnóstwo – od gotowych akcesoriów cukrowych w formie listków, kuleczek różnej wielkości i koloru, poprzez czekoladowe arcydzieła, które można nabyć w sklepach, owoce, kremy i bitą śmietanę, po naprawdę kunsztowne ozdoby, do których wykonania niezbędny jest nie tylko talent artystyczny, ale również umiejętności cukiernicze.

Niezależnie od naszej inwencji twórczej, istotne jest, żeby ozdoba nawiązywała zawsze do smaku muffinki. Jeśli więc robimy babeczki z nadzieniem toffi, ozdóbmy je raczej przełamującą słodkość masy gorzką czekoladą niż cukrowymi ozdobami. Podobnie jeśli nadzienie jest cytrynowe, słodkie kuleczki lukrowe podkreślą smak ciastka. Równie ważna jak smak jest kolorystyka, dlatego muffinki z czekoladą przykryte kremem w kolorze kawowym będą prezentowały się lepiej niż osłonięte różową masą, a muffinki z malinami świetnie zaprezentują się z bitą śmietaną, natomiast pokryte toffi będą wyglądały nieapetycznie.

Artykuły powiązane

Napoleonka błyskawiczna - ciasto bez pieczenia
02.07.2020

Desery i ciasta bez pieczenia - nie tylko sernik na zimno!

Ciasto bez pieczenia - oto magiczne zaklęcie, które zamienia herbatniki i serek w cudowny deser! Dzieje się to niezwykle łatwo i szybko - uwierzcie nam na słowo lub wypróbujcie jeden z naszych przepisów na desery i ciasta bez pieczenia.

Desery bez cukru
02.07.2020

Desery bez cukru -pyszne i szybkie do zrobienia

Deser bez cukru? Tak, to możliwe! Ciasta, kremy czy czekoladki bez dodatku cukru mogą smakować równie dobrze, a często nawet lepiej. Spróbujcie sami!

Beza pavlova
02.07.2020

Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią

Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Desery z truskawek
10.06.2020

Desery z truskawek - najpyszniejsze placki, koktajle i lody

Truskawki na deser zwykle oznaczają, że albo zjemy je same z cukrem i bitą śmietaną, albo w cieście. Tymczasem jest tyle innych możliwości! Dla wszystkich znudzonych klasycznym ciastem ucieranym i szukających nowych truskawkowych wrażeń, mamy garść inspiracji. W cyklu Przyjemności na weekend najlepsze desery z truskawek.

Lava cake
17.04.2020

Lava cake - czekoladowa pycha

Czekoladowe ciastko z płynnym środkiem - to właśnie tzw. lava cake. Jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje do kawy.

szyszki-slider
13.01.2020

Zabajone, andruty i blok czekoladowy – słodycze z PRL-u

„Chcesz cukierka? Idź od Gierka” – głosił popularny wśród dorastających w latach 70. i 80. dzieciaków wierszyk. Jednak tak naprawdę żaden z przywódców PRL-u nie potrafił zapewnić obywatelom zbyt słodkiego życia. Jakimi łakociami musiano się wówczas zadowolić? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Gorąca czekolada
23.09.2019

Gorąca czekolada - przepis na rozgrzanie

Aksamitna i pyszna gorąca czekolada ma swoich wiernych fanów. Nic dziwnego - ten napój działa cuda! Gorąca czekolada to (nie za) słodkie marzenie niejednego miłośnika czekolady. A przepisów na to, jak może być podana gorąca czekolada jest całkiem sporo. W cyklu przyjemności na weekend podpowiadamy kilka sprawdzonych receptur.

Orzech laskowy
14.09.2019

Orzech laskowy – nie tylko do deserów

To drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na świecie. Orzech laskowy świetnie sprawdzi się w deserach, sałatkach czy sosach, ale możemy przygotować również smaczny i wartościowy napój będący alternatywą dla mleka. W galerii sprawdzone przepisy, a poniżej kilka faktów, czym wyróżnia się orzech laskowy.

Deserownik
02.06.2019

Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej

Słodkości to nie wymysł nowoczesnej kuchni, ich ślady znajdziemy w starożytności, a przez wieki ewoluowały w różnych kierunkach. Cukiernictwo w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji różni się znacznie od siebie, ale jedno jest pewne – słodkości kuszą na wiele sposobów. W cyklu „Przy wspólnym stole” Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o deserowniku.

Akcesoria cukiernicze - co warto mieć w kuchni
07.05.2019

Akcesoria cukiernicze - pomogą upiec tort, babeczki i inne słodkości

Tortownica, szpatuła czy rękaw cukierniczy - to akcesoria cukiernicze, które warto mieć w kuchni, jeśli lubimy robić ciasta domowe. Pomogą nie tylko uformować wypieki, ale też ozdobić. Tort, tarta, ciasteczka, ale też pralinki? Z odpowiednim sprzętem to łatwiejsze, niż może się wydawać! W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jakie 8 gadżetów warto mieć i do czego je wykorzystać.