Lody śmietankowe

Lody śmietankowe to podstawowy przepis na ten zimny deser. Proponujemy go nieco zmodyfikować, dodając do nich imbir. Taka wersja jest świetną bazą do przygotowania innych smaków lodów. Wspaniale pasują także do innych słodkich dań, np. ciast serwowanych na ciepło. Możemy dodawać je również do mrożonej kawy czy owocowych shake’ów. Podajemy sprawdzoną recepturę na lody ze śmietaną.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery lody śmietankowe

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Lody śmietankowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • lody śmietankowe (2) 1.

    Przygotowanie składników: imbir obieramy, cienko kroimy, odkładamy na bok 2 łyżki (ok. 30 g), resztę wkładamy do rondelka i zalewamy taką ilością wody, żeby był tylko przykryty. Stawiamy na średnim ogniu, jak zacznie wrzeć, gotujemy 1 min. Odlewamy wodę, imbir zalewamy kremówką i mlekiem, wsypujemy połowę cukru i sól. Trzymamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 40 min, żeby masa przeszła intensywnym zapachem. Odcedzamy.

  • lody śmietankowe (1) 2.

    Lody śmietankowe – przepis: żółtka ubijamy na parze z resztą cukru na puszystą, białą masę. Stopniowo dodajemy po trochu imbirową śmietankę, stale ubijając na parze. Od chwili gdy dodamy ostatnią porcję śmietanki, ubijamy jeszcze przez 3 min. Naczynie wstawiamy teraz do miski z lodem i stale mieszając studzimy, po czym przykrywamy i pozostawiamy w lodzie przynajmniej na 2 godz. Masę mieszamy z 2 łyżkami posiekanego imbiru, przekładamy do maszynki do lodów i wkładamy do zamrażalnika na 4 godz.

Porady

  • Świeży imbir w lodach śmietankowych możemy zastąpić mielonym. A jeśli lubimy pikantne smaki to sprawdzi się też chili lub zielony pieprz.
  • Do zrobienia domowych lodów śmietankowych najlepiej używać tłustego mleka, 3,2% i więcej.
  • Śmietanka kremówka powinna mieć 36%, uważajmy, żeby wybrać tę wersję przeznaczoną do deserów. Lody nie wyjdą z ukwaszonej tłustej śmietany.
  • Żeby konsystencja lodów śmietankowych wyszła odpowiednia, potrzebne są duże żółtka. W razie potrzeby może dodać dwa dodatkowe.
  • Nasz przepis na lody śmietankowe uwzględnia użycie specjalnej maszynki, jeśli jej nie mamy to nic straconego. W takiej sytuacji trzeba wyjmować pojemnik z zamrażalnika co 30 minut i miksować jego zawartość. Cały proces trwa tyle samo, czyli 4 godziny.
  • Lody śmietankowe bez jajek też będą dobre, ale ich konsystencja będzie nieco mniej puszysta.
  • Jeśli chcemy, żeby nasze lody śmietankowe były mniej kaloryczne to zamiast cukru użyjmy zdrowszego zamiennika, np. ksylitolu lub erytrolu.

Notka redakcyjna

Lody śmietankowe – dodatki

Nasz przepis na domowe lody śmietankowe zakłada dodanie do masy imbiru. Dzięki niemu masa nie jest przesadnie słodka, dodaje jej pikantną nutę. Jeśli jednak nie lubimy jego smaku lub boimy się, że lody śmietankowe z jego dodatkiem będą zbyt ostre w smaku, możemy nie dodawać go do masy. Lody śmietankowe można aromatyzować także ziołami, na przykład rozmarynem lub bazylią.


Jako dodatek do śmietankowej masy sprawdzą się też owocowe akcenty, sok lub skórka z cytryny bądź z pomarańczy. Możemy też wzbogacić je o orzechy włoskie, laskowe, ziemne – w całości lub posiekane. Odpowiednie będą też bakalie, rodzynki, żurawina, morele. Do lodów śmietankowych można też wkręcić małe pianki, czekoladki, kawałki ulubionych batoników.


Domowe lody śmietankowe możemy podać z bitą śmietaną lub polane sosem, np. czekoladowym lub truskawkowym. Sprawdzą się też gotowe posypki, pokruszona czekolada i orzechy.


Lody śmietankowe – do deserów i ciast

Lody śmietankowe są chyba najbardziej uniwersalnym smakiem lodów – pasują po prostu do wszystkiego. Możemy dodać je do kawałka szarlotki podawanej na ciepło lub do sernika. Co więcej wspaniale komponują się z kawą i deserami. Są też podstawą tortów lodowych, ciast, np. włoskiej vienetty.


Dorzućmy do porcji lodów świeże owoce, trochę orzechów i pokruszone beziki, a otrzymamy wspaniałe danie. Przepis na lody śmietankowe z maszyny z pewnością się wam przyda i wpiszecie go na stałe do swojego repertuaru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy