Lody śmietankowe

Przepis na domowe lody śmietankowe jest banalnie prosty. Co więcej, może się stać bazą do przygotowania innych smaków lodów. Lody śmietankowe wspaniale pasują także do deserów czy ciast serwowanych na ciepło. Możemy dodawać je również do mrożonej kawy czy owocowych shake'ów. Podpowiadamy, jak zrobić lody śmietankowe - koniecznie wypróbujcie nasz przepis!

Deserylody śmietankowe

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Kroki wykonania:

  • lody śmietankowe (2)1.Imbir obieramy, cienko kroimy, odkładamy na bok 2 łyżki, resztę wkładamy do rondelka i zalewamy taką ilością wody, aby był tylko przykryty. Stawiamy na średnim ogniu, od zawrzenia gotujemy 1 min. Odlewamy wodę, imbir zalewamy kremówką i mlekiem, wsypujemy połowę cukru i sól. Trzymamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok. 40 min, żeby masa przeszła intensywnym zapachem. Odcedzamy.
  • lody śmietankowe (1)2.Żółtka ubijamy na parze z resztą cukru na puszystą, białą masę. Stopniowo dodajemy po trochu imbirową śmietankę, stale ubijając na parze. Od chwili gdy dodamy ostatnią porcję śmietanki, ubijamy jeszcze przez 3 min. Naczynie wstawiamy teraz do miski z lodem i stale mieszając studzimy, po czym przykrywamy i pozostawiamy w lodzie przynajmniej na 2 godz. Masę mieszamy z 2 łyżkami posiekanego imbiru, przekładamy do maszynki do lodów i wkładamy do zamrażalnika na 4 godz.

Porady

W przepisie na domowe lody śmietankowe wykorzystujemy:

  • imbir - świeży
  • śmietanę kremówkę 36%
  • mleko - najlepiej tłuste
  • żółtka - duże

Wypróbuj przepis na domowe lody waniliowe

Notka redakcyjna

Domowe lody śmietankowe

Nasz przepis na domowe lody śmietankowe zakłada dodanie do masy imbiru. Imbir sprawia, że masa nie jest przesadnie słodka, dodaje jej pikantną nutę. Jeśli jednak nie lubimy jego smaku lub boimy się, że lody śmietankowe z jego dodatkiem będą zbyt ostre w smaku, możemy nie dodawać go do masy. Lody śmietankowe można aromatyzować także ziołami, na przykład rozmarynem czy owocami, takimi jak cytryna czy pomarańcza.

Lody śmietankowe – do deserów i ciast

Lody śmietankowe są chyba najbardziej uniwersalnym smakiem lodów – pasują po prostu do wszystkiego. Możemy dodać je do kawałka szarlotki podawanej na ciepło lub do sernika. Co więcej lody śmietankowe wspaniale komponują się z kawą i deserami. Dorzućmy do porcji lodów świeże owoce, trochę orzechów i pokruszone beziki a otrzymamy wspaniałe danie. Przepis na lody śmietankowe z maszyny z pewnością się wam przyda i wpiszecie go na stałe do swojego repertuaru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy