Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

PrzystawkiPrzekąskikulki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Aby zrobić falafele z marchewką, możemy wcześniej ugotować suchą ciecierzycę lub kupić ugotowaną ciecierzycę w puszce czy słoiku. Bez problemu można dostać takie produkty w marketach spożywczych.
  • 2.Falafele: ciecierzycę miksujemy, marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a cebulę siekamy. Wkładamy do miski. Dodajemy kmin, tahini (2 łyżki), otartą skórkę z cytryny, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy solą (1 łyżeczka) i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania spójnej masy (jeśli będzie za rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej).
  • 3.Na talerz wsypujemy panko. Z masy zwilżonymi dłońmi formujemy małe kulki, a następnie obtaczamy je w panko. W garnku mocno rozgrzewamy dużą ilość oleju. Wkładamy falafele i smażymy ok. 2 minut na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy udekorowane półplasterkami cytryny.
  • 4.Dip: jogurt, tahini (2 łyżki) i oliwę (2 łyżki) wkładamy do małej miski, dodajemy posiekaną kolendrę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy. Skrapiamy resztą oliwy i dekorujemy kolendrą. Dip podajemy do falafeli z marchewką.

Notka redakcyjna

Wegetariańskie przekąski sprawdzą się na różne okazje - falafel z marchewką i dip jogurtowy może być opcją na drugie śniadanie, lunch do pracy czy kolację. Przepis ten może być inspiracją do serwowania dania zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. To doskonała propozycja szczególnie na spotkania, gdzie wśród gości są osoby, które nie jedzą mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy