Pasta tahini, nazywana również pastą sezamową, świetnie wzbogaca smak zup, humusów, sałatek i deserów. Stanowi także ważny dodatek do dań kuchni orientalnej, wegańskiej i wegetariańskiej. Pasta tahini charakteryzuje się gęstą konsystencją i lekko orzechowym posmakiem. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się ją z uprażonych i zblendowanych nasion sezamu. Domowa pasta tahini stanowi bogactwo drogocennych substancji odżywczych, a wśród jej licznych zalet należy wskazać na szybkość przygotowania. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić pastę tahini.
Fotolia
Przygotowanie przepisu na pastę tahini zaczynamy od uprażenia sezamu na złocisty kolor. Następnie miksujemy lub blendujemy ziarna sezamu i dodajemy olej sezamowy. Całość dokładnie mieszamy.
Porady
- W przepisie na pastę tahini, zamiast oleju sezamowego można wykorzystać olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron.
- Pastę sezamową możemy przygotować zarówno z łuskanych, jak i niełuskanych ziaren sezamu. Warto jednak pamiętać, że te drugie, chociaż zawierają więcej substancji odżywczych, mają gorzkawy posmak. Dlatego też w większości przypadków przepisy na pastę tahini zawierają raczej rekomendacje wykorzystania sezamu łuskanego, który znajdziemy również w gotowych pastach sklepowych.
- Bardzo ważnym elementem w przygotowaniu pasty tahini jest wcześniejsze uprażenie ziaren sezamu. Dzięki temu prostemu zabiegowi uwydatnimy ich orzechowy posmak. Jak uprażyć sezam? Wystarczy mocno rozgrzać suchą patelnię, wrzucić na nią ziarna sezamu i delikatnie uprażyć. Należy uważać, by ich nie przypalić. Uprażony sezam powinien mieć złocistą barwę.
- Gotową pastę tahini można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu (najlepiej słoiku) przez ok. miesiąc. Jednak warto pamiętać, że może się ona lekko rozwarstwić - wówczas należy ją ponownie dokładnie wymieszać, by uzyskać płynną i gładką konsystencję.
Pasta tahini, czyli pasta z uprażonych ziaren sezamu, charakteryzuje się bardzo szerokim zastosowaniem kulinarnym - wbrew pozorom na jej bazie możemy przygotować coś więcej niż tylko humus. Pastę tahini możemy kupić gotową w sklepie lub przygotować samodzielnie. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, to warto zwrócić uwagę na to, czy w składzie pasty znajduje się 100% sezamu.
Pasta tahini wywodzi się z kuchni orientalnej - jest szeroko wykorzystywana w krajach Bliskiego Wchodu, a także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Zdecydowanie najpopularniejszym zastosowaniem pasty sezamowej jest wykorzystanie jej do przygotowania hummusu - pasty z ciecierzycy, czosnku, soku z cytryny i tahini. Humus to świetny dodatek do pieczywa, warzyw, nachosów i świeżej tortilli. Pasta tahini jest niezbędna również do przygotowania baba ghanoush - dania kuchni arabskiej, przygotowanego z sezamu i pieczonych bakłażanów. Oprócz tego pastę sezamową można wykorzystywać do: sosów, dipów, zup, koktajli, smoothie, a także jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. domowych krówek czy też domowej chałwy.
Pasta tahini jest drogocennym źródłem wielu wartościowych substancji odżywczych - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, a także inne substancje mineralne: żelazo, magnez, miedź, fosfor i potas oraz witaminy: A i E. Pasta sezamowa jest świetnym zamiennik nabiału, a także mięsa dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdyż stanowi wartościowe źródło białka. Ponadto w paście tahini znajdziemy sporą dawkę błonnika, który wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego. Z uwagi na swoje właściwości odżywcze, pasta sezamowa rekomendowana jest dla osób zmagających się z cukrzycą, wysokim cholesterolem, a także chorobami układu krążenia.
Komentarze