Pasta tahini, nazywana również pastą sezamową, świetnie wzbogaca smak zup, humusów, sałatek i deserów. Stanowi także ważny dodatek do dań kuchni orientalnej, wegańskiej i wegetariańskiej. Pasta tahini charakteryzuje się gęstą konsystencją i lekko orzechowym posmakiem. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się ją z uprażonych i zblendowanych nasion sezamu. Domowa pasta tahini stanowi bogactwo drogocennych substancji odżywczych, a wśród jej licznych zalet należy wskazać na szybkość przygotowania. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić pastę tahini.
Fotolia
(średnia 4.51 z 186 głosów)
Przygotowanie przepisu na pastę tahini zaczynamy od uprażenia sezamu na złocisty kolor. Następnie miksujemy lub blendujemy ziarna sezamu i dodajemy olej sezamowy. Całość dokładnie mieszamy.
Porady
- W przepisie na pastę tahini, zamiast oleju sezamowego można wykorzystać olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron.
- Pastę sezamową możemy przygotować zarówno z łuskanych, jak i niełuskanych ziaren sezamu. Warto jednak pamiętać, że te drugie, chociaż zawierają więcej substancji odżywczych, mają gorzkawy posmak. Dlatego też w większości przypadków przepisy na pastę tahini zawierają raczej rekomendacje wykorzystania sezamu łuskanego, który znajdziemy również w gotowych pastach sklepowych.
- Bardzo ważnym elementem w przygotowaniu pasty tahini jest wcześniejsze uprażenie ziaren sezamu. Dzięki temu prostemu zabiegowi uwydatnimy ich orzechowy posmak. Jak uprażyć sezam? Wystarczy mocno rozgrzać suchą patelnię, wrzucić na nią ziarna sezamu i delikatnie uprażyć. Należy uważać, by ich nie przypalić. Uprażony sezam powinien mieć złocistą barwę.
- Gotową pastę tahini można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu (najlepiej słoiku) przez ok. miesiąc. Jednak warto pamiętać, że może się ona lekko rozwarstwić - wówczas należy ją ponownie dokładnie wymieszać, by uzyskać płynną i gładką konsystencję.
Pasta tahini, czyli pasta z uprażonych ziaren sezamu, charakteryzuje się bardzo szerokim zastosowaniem kulinarnym - wbrew pozorom na jej bazie możemy przygotować coś więcej niż tylko humus. Pastę tahini możemy kupić gotową w sklepie lub przygotować samodzielnie. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, to warto zwrócić uwagę na to, czy w składzie pasty znajduje się 100% sezamu.
Pasta tahini wywodzi się z kuchni orientalnej - jest szeroko wykorzystywana w krajach Bliskiego Wchodu, a także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Zdecydowanie najpopularniejszym zastosowaniem pasty sezamowej jest wykorzystanie jej do przygotowania hummusu - pasty z ciecierzycy, czosnku, soku z cytryny i tahini. Humus to świetny dodatek do pieczywa, warzyw, nachosów i świeżej tortilli. Pasta tahini jest niezbędna również do przygotowania baba ghanoush - dania kuchni arabskiej, przygotowanego z sezamu i pieczonych bakłażanów. Oprócz tego pastę sezamową można wykorzystywać do: sosów, dipów, zup, koktajli, smoothie, a także jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. domowych krówek czy też domowej chałwy.
Pasta tahini jest drogocennym źródłem wielu wartościowych substancji odżywczych - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, a także inne substancje mineralne: żelazo, magnez, miedź, fosfor i potas oraz witaminy: A i E. Pasta sezamowa jest świetnym zamiennik nabiału, a także mięsa dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdyż stanowi wartościowe źródło białka. Ponadto w paście tahini znajdziemy sporą dawkę błonnika, który wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego. Z uwagi na swoje właściwości odżywcze, pasta sezamowa rekomendowana jest dla osób zmagających się z cukrzycą, wysokim cholesterolem, a także chorobami układu krążenia.
Komentarze