Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem

Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to sycące danie, na prosty i szybki obiad. Zupa nada się również na kolację. Ziemniak sprawia, że zupa jest gęsta a śmietana kremówka nadaje jej aksamitnej konsystencji. Chrupiący podsmażony, wędzony boczek nadaje zupie ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to pomysł na posiłek dla całej rodziny.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa krem

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 180 głosów)

Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciecierzyca-fot. iStock- 1.

    Ciecierzycę zalewamy zimną wodą. Następnego dnia gotujemy z sodą do miękkości. Odcedzamy, zachowując wodę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy. Dokładamy czosnek, a gdy zapachnie – ziemniak i marchewkę, skrapiamy wodą i dusimy 1–2 min, mieszając. Dodajemy pomidory, dusimy 1–2 min.

  • bulion-warzywny-fot.iStock- 2.

    Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Wkładamy ciecierzycę i wlewamy tyle wody z jej gotowania, aby składniki swobodnie pływały. Gotujemy pod przykryciem
    ok. 15 min. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, zabielamy śmietaną (jeśli trzeba, dolewamy wody z gotowania, ciecierzycy, aby uzyskać optymalną gęstość), ponownie miksujemy, przyprawiamy do smaku, mocno zagrzewamy.

  • tarty-ser-zolty-fot.iStock- 3.

    Boczek kroimy w paski, podsmażamy na chrupiąco. Zupę rozlewamy do miseczek,
    każdą porcję posypujemy boczkiem, serem i czarnuszką.

Porady

Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem zawiera:

  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy moczonej przez całą noc
  • puszkę pomidorów bez skórki
  • bulion warzywny
  • śmietankę kremówkę 30%
  • starty żółty ser do posypania

Jeśli wolicie wegetariańskie zupy, to polecamy zupę z ciecierzycy z dodatkiem ziemniaków i szpinaku.

Notka redakcyjna

Suszona ciecierzyca może być podobnie przygotowywana jak każdy inny groch lub fasola. Namaczanie ciecierzycy przed gotowaniem nie jest konieczne. Efektywnym sposobem na przyspieszenie gotowania jest użycie szybkowaru. Również gotowanie ciecierzycy z sodą oczyszczoną sprawi, że groch szybciej zmięknie. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy