Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to sycące danie, na prosty i szybki obiad. Zupa nada się również na kolację. Ziemniak sprawia, że zupa jest gęsta a śmietana kremówka nadaje jej aksamitnej konsystencji. Chrupiący podsmażony, wędzony boczek nadaje zupie ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Zdjęcia, stylizacja i wykonanie potraw: BBS STUDIO
(średnia 4.46 z 180 głosów)
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą. Następnego dnia gotujemy z sodą do miękkości. Odcedzamy, zachowując wodę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy. Dokładamy czosnek, a gdy zapachnie – ziemniak i marchewkę, skrapiamy wodą i dusimy 1–2 min, mieszając. Dodajemy pomidory, dusimy 1–2 min.
Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Wkładamy ciecierzycę i wlewamy tyle wody z jej gotowania, aby składniki swobodnie pływały. Gotujemy pod przykryciem
ok. 15 min. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, zabielamy śmietaną (jeśli trzeba, dolewamy wody z gotowania, ciecierzycy, aby uzyskać optymalną gęstość), ponownie miksujemy, przyprawiamy do smaku, mocno zagrzewamy.
Boczek kroimy w paski, podsmażamy na chrupiąco. Zupę rozlewamy do miseczek,
każdą porcję posypujemy boczkiem, serem i czarnuszką.
Porady
Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem zawiera:
- 3/4 szklanki suchej ciecierzycy moczonej przez całą noc
- puszkę pomidorów bez skórki
- bulion warzywny
- śmietankę kremówkę 30%
- starty żółty ser do posypania
Jeśli wolicie wegetariańskie zupy, to polecamy zupę z ciecierzycy z dodatkiem ziemniaków i szpinaku.
Suszona ciecierzyca może być podobnie przygotowywana jak każdy inny groch lub fasola. Namaczanie ciecierzycy przed gotowaniem nie jest konieczne. Efektywnym sposobem na przyspieszenie gotowania jest użycie szybkowaru. Również gotowanie ciecierzycy z sodą oczyszczoną sprawi, że groch szybciej zmięknie.
Komentarze