Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to sycące danie, na prosty i szybki obiad. Zupa nada się również na kolację. Ziemniak sprawia, że zupa jest gęsta a śmietana kremówka nadaje jej aksamitnej konsystencji. Chrupiący podsmażony, wędzony boczek nadaje zupie ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Zdjęcia, stylizacja i wykonanie potraw: BBS STUDIO
(średnia 4.46 z 180 głosów)
Porady
Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem zawiera:
- 3/4 szklanki suchej ciecierzycy moczonej przez całą noc
- puszkę pomidorów bez skórki
- bulion warzywny
- śmietankę kremówkę 30%
- starty żółty ser do posypania
Suszona ciecierzyca może być podobnie przygotowywana jak każdy inny groch lub fasola. Namaczanie ciecierzycy przed gotowaniem nie jest konieczne. Efektywnym sposobem na przyspieszenie gotowania jest użycie szybkowaru. Również gotowanie ciecierzycy z sodą oczyszczoną sprawi, że groch szybciej zmięknie.
Komentarze