Falafel - przepis prosto z Izraela

Falafel - danie, na które przepis zna każdy fan ciecierzycy. Podany z sosem tahini falafel to wegański zamiennik kebabów. Falafel z postaci pysznych kulek można zjeść osobno lub zawinąć w tortilli.

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 202 głosów)

Składniki:

  • sos tahini: 1/2 szklanki pasty z nasion sezamu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • falafel: szklanka suszonej ciecierzycy
  • szczypta soli
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 5–6 szklanek oleju roślinnego do smażenia
  • do podania: 5–6 chlebków pita oraz pokrojone w kostkę: 2 pomidory bez pestek, mała cebula, zielona papryka bez pestek, ogórek bez skórki i nasion

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na sos tahini: wszystkie składniki łączymy z 1/4 szklanki wody i miksujemy na gładką masę, bez grudek.
  • Na falafel: dzień wcześniej suchą ciecierzycę wsypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 7 cm ponad poziom ciecierzycy), odstawiamy na noc do namoczenia. Nie wylewamy tej wody.
  • Następnego dnia całość zagotowujemy z dodatkiem szczypty soli. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości przez 1 i 1/2 godz. W razie potrzeby uzupełniamy wodę, gdyby cała wyparowała.
  • Osączoną i ostudzoną ciecierzycę przekładamy do malaksera wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekanym czosnkiem, natką, kuminem, kolendrą, solą, płatkami papryki i sodą. Lekko miksujemy – mieszanina powinna przypominać mokrą bułkę tartą – ale nie na pastę.
  • Masę przekładamy na dużą patelnię i smażymy na średnim ogniu. Olej rozgrzewamy do temp. 170°C.
  • Z lekko przestudzonej masy formujemy małe kulki. Wrzucamy je po kolei na głęboki olej i smażymy, obracając od czasu do czasu, aż nabiorą złotego koloru.
  • Odcedzamy i osuszamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu, po czym układamy porcje na podpieczonych, ale elastycznych chlebkach pita. Zawijamy je tak, aby stworzyły rożki. Podajemy od razu z rozdrobnionymi warzywami i sosem tahini.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy