Falafel - przepis prosto z Izraela

Falafel - danie, na które przepis zna każdy fan ciecierzycy. Podany z sosem tahini, falafel to wegański zamiennik kebabów. Falafel z postaci pysznych kulek można zjeść osobno lub zawinąć w tortilli. Zawiera dużą ilość białka, dlatego też ceniony jest przez osoby, które nie spożywają z mięsa. Falafele przypominają małe kotleciki. To doskonały pomysł na pyszną potrawę. Spróbuj!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 206 głosów)

Falafel - przepis prosto z izraela - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciecierzyca woda 1.

    Moczenie ciecierzycy na falafel: Dzień wcześniej suchą ciecierzycę wsypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 7 cm ponad poziom ciecierzycy), odstawiamy na noc do namoczenia. Nie wylewamy tej wody. Następnego dnia całość zagotowujemy z dodatkiem szczypty soli. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości przez 1,5 godz. W razie potrzeby uzupełniamy wodę, gdyby cała wyparowała.

  • Cebula kostka 2.

    Masa na falafele: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i siekamy. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy. Odsączoną i ostudzoną ciecierzycę przekładamy do malaksera wraz z cebulą, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, kuminem, kolendrą, solą, płatkami papryki i sodą. Lekko miksujemy – mieszanina powinna przypominać mokrą bułkę tartą – ale nie na pastę. Masę przekładamy na dużą patelnię i smażymy na średnim ogniu.

  • Falafel smażenie 3.

    Smażenie falafela: Olej rozgrzewamy do temp. 170°C.Z lekko przestudzonej masy formujemy małe kulki. Wrzucamy je po kolei na głęboki olej i smażymy, obracając od czasu do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone falafele odcedzamy i osuszamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu, po czym układamy porcje na podpieczonych, ale elastycznych chlebkach pita. Zawijamy je tak, aby stworzyły rożki. Podajemy od razu z rozdrobnionymi warzywami i sosem tahini.

Porady

  • Falafel najlepiej zrobić z suchej ciecierzycy, moczonej przez całą noc. Nie polecamy skrótów z ciecierzycą z puszki lub słoika z zalewy.
    Najlepszy falafel powstanie po zmieleleniu ciecierzycy w maszynce.. Jeśli jednak takiej nie posiadamy, możemy użyć zwykłego blendera.
  • Z gotowej masy na falafele formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie je spłaszczamy.
    Falafel będzie doskonały z sosem tahini. Jak zrobić sos tahini? Będziemy potrzebowali: 1/2 szklanki pasty z nasion sezamu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 małej cebuli, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki łączymy z 1/4 szklanki wody i miksujemy na gładką masę, bez grudek. Najlepiej użyć do tego blendera.

Notka redakcyjna

Przepis na idealnego falafela - cenne triki

Falafel to pyszna potrawa, którą z łatwością przygotujemy w domu. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że nasze danie będzie idealne. Pierwszą z nich jest skorzystanie z suchej ciecierzycy, którą będziemy moczyć w wodzie przez noc. Tylko taki wybór zapewni nam oczekiwany efekt prawdziwego i pysznego falafela. Drugą bardzo ważną rzeczą, jest dodanie do gotowej masy odrobiny sody. Dzięki temu nasze falafele szybciej się usmażą i pochłoną mniej tłuszczu. Warto również zmielić ciecierzycę w maszynce do mielenia. Jeśli takiej nie mamy, możemy oczywiście użyć blendera. Jednak maszynka do mielenia pozwoli nam uzyskać efekt idealnie gładkiej konsystencji, a blender może niestety pozostawić większe kawałki cieciorki i grudki. Warto również pamiętać o tym, by dobrze rozgrzać olej, na którym będziemy smażyć nasze falafele. Wbrew pozorom, przygotowanie tych kotlecików z cieciorki nie jest skomplikowane. Wypróbuj nasz przepis na falafel i poczuj się jak na prawdziwej izraelskiej uczcie!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy