REKLAMA

Kremowy wegański pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy jest idealny na święta: kremowy, bezglutenowy, wegański. Świetnie nada się na kanapki, a także jako samodzielny dodatek. Można podawać go na ciepło, jak i na zimno. Pasztet z cieciorki dobrze smakuje z konfiturami (np. żurawinową). I choć pasztet warzywny z ciecierzycy różni się w smaku do mięsnego odpowiednika, to w niczym mu nie ustępuje. Wypróbuj przepis na pasztet wegetariański z ciecierzycy z dodatkiem warzyw gotowanych na parze i mielonego lnu.

dodany przez: marlenas

Pasztet

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Kmin również prażymy i rozgniatamy w moździerzu (jeśli używamy wersji mielonej, możemy pominąć ten punkt). 

  • 2.

    Warzywa na pasztet wegetariański obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Możemy także ugotować je na parze. Cebulę kroimy i szklimy na łyżce oliwy, dodajemy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa łączymy z ciecierzycą, pestkami słonecznika, cebulą i czosnkiem. Dodajemy mielony len oraz oliwę. Pasztet z cieciorki doprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką, curry i kminem rzymskim. 

  • 3.

    Składniki na wegański pasztet z ciecierzycy blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli chcemy, możemy pozostawić w masie większe kawałki. Przekładamy do formy lub foremek i pieczemy ok. 25 minut w 180°C. Pasztet z ciecierzycy podajemy po wystudzeniu.

Porady

  • Pasztety z ciecierzycy można przygotować jeszcze szybciej, jeśli zamiast suszonych ziaren do gotowania wybierzemy cieciorkę z zalewy.
  • Przepis na pasztet z ciecierzycy jest wegański - danie nie rozpada się dzięki dodatkowi mielonego lnu.
  • Pasztet z cieciorki najlepiej wyciągnąć z formy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
  • Pasztet warzywny z ciecierzycy świetnie sprawdzi się na śniadanie, jako smarowidło do kanapek. Jest to zdrowy początek dnia! 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić pasztet z ciecierzycy?

Wegański pasztet z ciecierzycy to pyszna alternatywa dla mięsnego dania. Idealnie nada się na codzienne śniadanie lub Wegańską Wielkanoc. Przygotowując go warto pamiętać o kilku rzeczach. Cieciorka na pasztet wegetariański powinna być ugotowana do miękkości (aby łatwo można było ją zblendować). Aby łatwiej można było ją ugotować, warto dzień wcześniej namoczyć ją w wodzie. Pasztet z ciecierzycy powinien być dobrze wypieczony – należy wyciągnąć go z piekarnika dopiero, gdy jego wierzch się mocno przyrumieni. 

Jednak pasztet z cieciorki to nie jedyny przepis na tę roślinną wersję polskiego dania. Warto w domu przygotować klasyczny wegański pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw, w którym przyjemnie chrupią orzechy i słonecznik. Polecamy również wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami i kolendrą – danie wygląda tak podobnie do oryginału, że można się pomylić!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy