Pasztet z ciecierzycy (wegański)

Pasztet z ciecierzycy jest idealny na co dzień i na święta: kremowy, bezglutenowy, wegański. Świetnie nada się na kanapki, a także jako samodzielny dodatek. Można podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrze smakuje z konfiturami (np. żurawinową) lub z ćwikłą. Wypróbuj przepis na pasztet z ciecierzycy z warzywami.

dodany przez: marlenas

pasztet

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)


Pasztet z ciecierzycy (wegański) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ciecierzycy: zalewamy ją wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą. Gotujemy pod przykryciem, ok. 80 minut, do miękkości, pod koniec solimy.

  • 2.

    Pozostałe składniki: pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Kmin również i rozgniatamy w moździerzu (jeśli używamy wersji mielonej, możemy pominąć ten punkt).
    Warzywa na pasztet z ciecierzycy obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 minut). Możemy także ugotować je na parze. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oliwy, dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek.

  • 3.

    Pasztet z ciecierzycy: wystudzone warzywa kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z ciecierzycą, pestkami słonecznika, cebulą i czosnkiem. Dodajemy mielony len oraz oliwę. Pasztet z cieciorki doprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką, curry i kminem rzymskim. Składniki blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli chcemy, możemy pozostawić w masie większe kawałki.

  • 4.

    Pieczenie pasztetu z ciecierzycy: masę przekładamy do formy lub foremek i pieczemy ok. 25 minut w 180°C. Podajemy po wystudzeniu.

Porady

  • W szybszej wersji można przygotować pasztet z ciecierzycy z puszki.
  • Przepis na pasztet z ciecierzycy jest wegański – danie nie rozpada się dzięki dodatkowi mielonego lnu.
  • Pasztet z cieciorki najlepiej wyciągnąć z formy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
  • Pasztet warzywny z ciecierzycy świetnie sprawdzi się na śniadanie, jako smarowidło do kanapek. Jest to zdrowy początek dnia!
  • Pasztet wegetariański z ciecierzycy to także świetny pomysł na danie obiadowe. Wystarczy ukroić solidny plaster i podać w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki.

Notka redakcyjna

Pasztet z ciecierzycy – na to zwróć uwagę

Wegański pasztet z ciecierzycy to pyszna alternatywa dla mięsnego dania. Idealnie nada się na codzienne śniadanie lub wegańską Wielkanoc. Przygotowując go warto pamiętać o kilku rzeczach. Cieciorka na pasztet wegetariański powinna być ugotowana do miękkości (żeby łatwo można było ją zblendować). Dlatego istotne jest jej namoczenie przez 8–12 godzin. Wystarczy zalać ją wodą wieczorem i rano będzie gotowa do ugotowania.


Pasztet z ciecierzycy powinien być dobrze wypieczony – należy wyciągnąć go z piekarnika dopiero, gdy jego wierzch się mocno przyrumieni. Inaczej może się trochę rozpadać. Jeśli z jakiegoś powodu nie daje się łatwo kroić, to nic straconego, możemy podać go w formie warzywnej pasty na kanapkę.


Pasztety wegetariańskie – inne wersje

Pasztet z cieciorki to nie jedyny przepis na tę wyjątkową, roślinną propozycję. Warto w domu przygotować klasyczny pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw, w którym przyjemnie chrupią orzechy i słonecznik. Polecamy również wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami i kolendrą – danie wygląda tak podobnie do oryginału, że można się pomylić! Z kolei bardziej wyrazisty smak będzie miał pasztet z ciecierzycy i soczewicy.


Pasztety warzywne można przygotowywać z takimi samymi dodatkami, jak ich mięsne odpowiedniki. Ciekawą propozycją jest z pewnością pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami – całość nabiera włoskiego charakteru. Są też oczywiście wersje na słodko. I tu mamy pasztet z ciecierzycy z żurawiną lub z suszoną śliwką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy