Pasztet z ciecierzycy jest idealny na co dzień i na święta – kremowy, bez laktozy, wegetariański. Świetnie nada się na kanapki, a także jako samodzielny dodatek. Można podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wybitnie smakuje z konfiturą żurawinową lub z ćwikłą. Sprawdźcie, jak zrobić pasztet z ciecierzycy z warzywami.
StockFood
(średnia 4.49 z 154 głosów)
Ciecierzyca: suche nasiona zalewamy przegotowaną, zimną wodą, przykrywamy i odstawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia odcedzamy je, zalewamy świeżą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Potrwa to około 80 minut. Pod koniec gotowania wsypujemy do wody pół łyżeczki soli.
Warzywa: cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewamy do uwolnienia aromatu. Marchew, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym wkładamy na patelnię z cebulą i czosnkiem. Podsmażamy przez chwilę, a następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Studzimy.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę na pasztet z ciecierzycy o wymiarach 10x30 cm smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułka tartą.
Masa na pasztet: warzywa i ciecierzycę mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Wbijamy do nich jajka, a także dodajemy tahini i 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy pozostałe przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
Pieczenie: masę na pasztet z cieciorki przekładamy do foremki. Wyrównujemy wierzch za pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut, do zarumienienia. Podajemy po wystudzeniu.
Porady
- Jeśli zależy nam na czasie, możemy pominąć krok, w którym namaczamy suche nasiona i przygotować pasztet z ciecierzycy z puszki.
- Nie musimy mielić składników na jednolitą masę. Jeśli nie lubimy całkiem gładkiego pasztetu, możemy zostawić kilka większych kawałków ciecierzycy i warzyw. Jeśli używamy blendera, nie musimy się przejmować, że zostały nam niezmielone elementy.
- Przyprawy dobierajmy według własnego gustu. Oprócz kminu rzymskiego możemy dodać sproszkowany korzeń imbiru, kurkumę i płatki chili. Jeśli wolimy śródziemnomorski aromat, użyjmy ziół prowansalskich, takich jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub majeranek.
- Pasta sezamowa ma dosyć intensywny, charakterystyczny smak. Jeśli za nim nie przepadamy i chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszym wytrawnym wypieku, możemy przyrządzić pasztet z ciecierzycy bez tahini. Natomiast miłośnikom tego aromatycznego składnika polecamy zrezygnowanie z kupowania gotowego produktu i wykonanie własnej, domowej pasty sezamowej tahini.
- Wierzch pasztetu warto udekorować czarnymi i białymi ziarnami sezamu, żeby się pięknie prezentował na świątecznym stole lub podczas codziennej kolacji.
- Pasztet z cieciorki powinniśmy wyciągnąć z formy dopiero, gdy całkowicie ostygnie, a nawet po schłodzeniu go w lodówce. Możemy go wtedy pokroić w plastry, ale będzie też na tyle miękki, że da się nim smarować kanapki.
- Pasztet wegetariański z ciecierzycy to także świetny pomysł na danie obiadowe. Wystarczy ukroić jego solidny plaster i podać w towarzystwie pieczonych ziemniaków i świeżych warzyw, na przykład w formie surówki z brokuła.
Żeby przygotować wegański pasztet z ciecierzycy, wystarczy zastąpić jajka kurze składnikiem pochodzenia roślinnego. Dzięki nim wypiek nie rozpada się, dlatego trzeba je zamienić na produkt, który spełni tę samą funkcję. Doskonale sprawdzi się zmielone siemię lniane. W połączeniu z wodą tworzy ono gęstą, kleistą papkę, która pomaga związać składniki pasztetu. Łyżka sproszkowanych nasion lnu wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody zastępuje jedno jajko. Ten trik pozwoli nam stworzyć nie tylko zdrowy pasztet z ciecierzycy bez składników pochodzenia zwierzęcego, ale także inne dania, takie jak kotlety lub zapiekanki.
Pasztet z ciecierzycy z warzywami możemy przygotowywać z takimi samymi dodatkami, jakich użylibyśmy, przyrządzając jego mięsny odpowiednik. Ciekawą propozycją jest z pewnością pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi – danie nabiera wtedy włoskiego charakteru. Popularne są też oczywiście wersje na słodko. I tu mamy pasztet z ciecierzycy z żurawiną lub z suszoną śliwką czy morelą. Warto wzbogacić go także o różnego rodzaju orzechy i nasiona, takie jak czarnuszka, słonecznik, pestki dyni lub nasiona chia.
Pasztet z cieciorki to nie jedyny przepis na tę wyjątkową, roślinną propozycję. Może taki wytrwany wypiek bez dodatku mięsa powinien zagościć w tym roku na naszym świątecznym stole zamiast tradycyjnego pasztetu? Warto przygotować na przykład:
Komentarze