Hummus z pieczoną dynią

Hummus z pieczoną dynią to pyszna arabska pasta z polskim akcentem. Danie jest pełne białka, to jedna z najpopularniejszych wegańskich potraw. Aromatyczna pasta z polskim akcentem jest lekko słodka i jeszcze bardziej aksamitna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do opieczonych kromek chleba albo pokrojonych w słupki marchewek. 

pasta z ciecierzycyhummus

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)

Kroki wykonania:

  • ciecierzyca-fot. iStock-1.Dynię kroimy w plastry i usuwamy pestki. Rozkładamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skrapiamy oliwą i pieczemy w temp. 180° Celsjusza przez 15-20 minut do miękkości. Studzimy. Jeśli używamy ciecierzycy konserwowej to odcedzamy ją z zalewy i płuczemy. Do kielicha blendera wkładamy ciecierzycę pieczoną dynię wlewamy tahini, sok z cytryny i dosypujemy przyprawy. Dolewamy oliwy i odrobinę wody. Blendujemy na gładką pastę. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie blendujemy. Hummus z pieczoną dynią podajemy ze świeżym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Porady

Dynia hokkaido w kuchni to odmiana dyni, która jest bardzo charakterystyczna. Okrągłe małe warzywo waży zwykle 1-2 kg. Skórka hokkaido jest jadalna mięknie po upieczeniu lub ugotowaniu. Dynia ma ziemniaczaną gładką konsystencję dzięki czemu świetnie nadaje się na puree oraz jako dodatek do ciast i deserów. Dobrze komponuje się także z ostrymi azjatyckimi daniami ponieważ hokkaido jest lekko słodka. Pieczona dynia jest jeszcze bardziej aromatyczna. Skropiona odrobiną oliwy doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Puree z dyni to niezawodny zamiennik jajka w domowych wypiekach. Odrobina musu dyniowego dodanego np. do ciasta naleśnikowego nada mu pięknego żółtego koloru.

Wypróbuj tez inne przepisy na hummus

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy