Pestki dyni - przepisy - Mojegotowanie.pl
Pestki dyni są cennym elementem zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Wzbogacają smak wielu posiłków i pozwalają dostarczyć do organizmu niezbędnych witamin, minerałów, am ...
Hummus z pieczoną dynią to pyszna arabska pasta z polskim akcentem. Danie jest pełne białka, to jedna z najpopularniejszych wegańskich potraw. Aromatyczna pasta z polskim akcentem jest lekko słodka i jeszcze bardziej aksamitna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do opieczonych kromek chleba albo pokrojonych w słupki marchewek.
(średnia 4.5 z 173 głosów)
Porady
Dynia hokkaido w kuchni to odmiana dyni, która jest bardzo charakterystyczna. Okrągłe małe warzywo waży zwykle 1-2 kg. Skórka hokkaido jest jadalna mięknie po upieczeniu lub ugotowaniu. Dynia ma ziemniaczaną gładką konsystencję dzięki czemu świetnie nadaje się na puree oraz jako dodatek do ciast i deserów. Dobrze komponuje się także z ostrymi azjatyckimi daniami ponieważ hokkaido jest lekko słodka. Pieczona dynia jest jeszcze bardziej aromatyczna. Skropiona odrobiną oliwy doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Puree z dyni to niezawodny zamiennik jajka w domowych wypiekach. Odrobina musu dyniowego dodanego np. do ciasta naleśnikowego nada mu pięknego żółtego koloru.
Wypróbuj tez inne przepisy na hummus
Lekka, wegańska sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszna, może stanowić zdrową przekąskę lub wartościowy wegetariański obiad.
Klasyczny bliskowschodni hummus + wariacja z suszonymi pomidorami - to pasta z ciecierzycy, która smakuje doskonale!
Klasyczny hummus - pasta z ciecierzycy i tahini pasuje do pieczywa, na przykład kanapek ze świeżym ogórkiem.
Hummusik i zdrowa kanapeczka gotowa:)