Hummus z dyni z papryką

Hummus z dyni w zestawieniu ze słupkami warzyw typu: marchewka, seler, pietruszka to lekka i pyszna przekąska na jesienne wieczory. Wchodząca w jego skład pasta tahini - daje nie tylko  wspaniały, sezamowy posmak, ale też dostarcza dużej dawki wapnia. Z kolei znajdująca się w hummusie ciecierzyca daje przyjemną gęstość i dostarcza dużo wartościowego białka. 

dodany przez: Lulu Grimes

hummus

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
123 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Hummus z dyni z papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Odcinamy górę dyni, a jej miąższ wybieramy łyżką. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wkładamy tam dynię oraz obrane ząstki czosnku. Pieczemy około 45 minut od miękkości. 

  • 2.

    Blendowanie: upieczoną dynię przekładamy razem z czosnkiem do robota kuchennego. Dolewamy tam ewentualny sok, który wypuściła dynia. Dodajemy sok z cytryny, pastę tahini i ciecierzycę. Doprawiamy solą i miksuj na pastę – jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę więcej oleju. Wkładamy hummus z powrotem do dyni i podajemy z papryką, paluszkami chlebowymi i chipsami.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-houmous

Kalorie: 123

Węglowodany: 8

Tłuszcz: 7

Błonnik: 4

Białko: 4

Tłuszcz nasycony: 1

Cukier: 3

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy