Hummus z dyni w zestawieniu ze słupkami warzyw typu: marchewka, seler, pietruszka to lekka i pyszna przekąska na jesienne wieczory. Wchodząca w jego skład pasta tahini - daje nie tylko wspaniały, sezamowy posmak, ale też dostarcza dużej dawki wapnia. Z kolei znajdująca się w hummusie ciecierzyca daje przyjemną gęstość i dostarcza dużo wartościowego białka.
www.bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Odcinamy górę dyni, a jej miąższ wybieramy łyżką. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wkładamy tam dynię oraz obrane ząstki czosnku. Pieczemy około 45 minut od miękkości.
Blendowanie: upieczoną dynię przekładamy razem z czosnkiem do robota kuchennego. Dolewamy tam ewentualny sok, który wypuściła dynia. Dodajemy sok z cytryny, pastę tahini i ciecierzycę. Doprawiamy solą i miksuj na pastę – jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę więcej oleju. Wkładamy hummus z powrotem do dyni i podajemy z papryką, paluszkami chlebowymi i chipsami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-houmous
Kalorie: 123
Węglowodany: 8
Tłuszcz: 7
Błonnik: 4
Białko: 4
Tłuszcz nasycony: 1
Cukier: 3
Komentarze