Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy to znakomite danie, które można przygotować dla całej rodziny. Osoby stroniące od mięsa również z apetytem zjedzą kolejną porcję pysznego kotleta. Kotlety z ciecierzycy i pieczarek to także sposób na wykorzystanie domowych zapasów. Ponadto świetnie będą smakować kotlety z ciecierzycy i marchewki, które można zjeść zawinięte w tortillę, podać z rumianą bułką lub jako samodzielne danie. Wypróbujcie przepis na kotleciki z ciecierzycy. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 177 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciecierzyca 1.

    Ciecierzycę wraz z zalewą należy przełożyć do garnka i podgrzać przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie trzeba odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Wtedy należy  zblendować ciecierzycę na gładką masę (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody z gotowania).

  • Cebula siekanie 2.

    Cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli należy dodać startą marchewkę i pokrojone w kostkę pieczarki. Do podsmażonych składników trzeba dodać ciecierzycę. Następnie należy dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Składniki należy zblendować na gładką masę. Następne należy dosypać bułkę tartą, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Masę można zagęścić dodając do niej odrobinę bułki tartej. Z masy należy uformować niewielkie kotlety i obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron. Kotlety z ciecierzycy są gotowe do podania. 

Notka redakcyjna

Kotlety z ciecierzycy możemy też przygotować w piekarniku - będą równie chrupiące, a mniej tłuste.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy