Kotlety z ciecierzycy

Jeżeli znudziły Wam się kotlety mielone to kotlety z ciecierzycy będą pyszną konkurencją! Kotlety z ciecierzycy to doskonały obiad dla dzieci. U mnie kotlety z ciecierzycy są z dodatkiem pieczarek.

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 177 głosów)

Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 6 dużych pieczarek
  • cebula
  • starta marchewka
  • starta na grubych oczkach żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • jajko
  • bułka tarta
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnie gotować ok.2 godz. Po o ugotowaniu połowę zmiażdżyć widelcem lub tłuczkiem, a połowę zmiksować blenderem z łyżką oliwy na miazgę.
  • Do miski wsypać ciecierzycę, startą marchew, paprykę, cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki lekko podsmażone z solą ziołową, zmiażdżony czosnek, przyprawy, jajko i ok. łyżki bułki tartej.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i formować najpierw kulki, a z nich płaskie  nieduże kotlety jak na mielone. Kotlety z ciecierzycy wrzucamy na rozgrzaną oliwę (tak aby nam przykryła przynajmniej w połowie kotleciki). Należy przewracać  i wyjmować kotlety z ciecierzycy dość ostrożnie, żeby nam się nie rozwaliły.
  • Kotlety z ciecierzycy podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
  • Polecam na wegetariański obiad - kotlety z ciecierzycy będą idealne!

Notka redakcyjna

Kotlety z ciecierzycy możemy też przygotować w piekarniku - będą równie chrupiące, a mniej tłuste.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy