REKLAMA

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy to znakomite danie, które można przygotować dla całej rodziny. Osoby stroniące od mięsa również z apetytem zjedzą kolejną porcję. Kotleciki z ciecierzycy i pieczarek to sposób na wykorzystanie domowych zapasów. Jak je podać? Kotlety z cieciorki można zjeść zawinięte w tortillę, podać z rumianą bułką lub jako samodzielne danie. Wypróbujcie apetyczny przepis na kotleciki z ciecierzycy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.38 z 177 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciecierzyca 1.

    Ciecierzycę z puszki wraz z zalewą należy przełożyć do garnka i podgrzać przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Cieciorkę zblendować na gładką masę na kotlet. 

  • Cebula siekanie 2.

    Cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dodać startą marchewkę i pokrojone w kostkę pieczarki. Do podsmażonych składników dodajemy zblendowaną ciecierzycę. Następnie należy dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Składniki należy zblendować na gładką masę. Następne dosypać bułkę tartą, wbić jajko i dokładnie wymieszać.  Z masy należy uformować niewielkie kulki. Każdy kotlet z ciecierzycy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron. 

Porady

  • Kotleciki wegetariańskie można przygotować również z suszonej ciecierzycy. Warto pamiętać, aby namoczyć ją dzień wcześniej.
  • Jeśli masa na kotlety z  ciecierzycy jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody z gotowania ziaren.
  • Masę na kotleciki z ciecierzycy z puszki można zagęścić dodając do niej odrobinę bułki tartej. 
  • Kotlety z ciecierzycy możemy też przygotować w piekarniku - będą równie chrupiące, a mniej tłuste.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić kotlety z ciecierzycy?

Kotleciki z ciecierzycy to łatwy i szybki przepis. Jeśli zamiast suszonej cieciorki wybierzemy tę z puszki, to danie można przygotować już w godzinę. Cieciorkę należy zagrzać razem z zalewą z puszki, a następnie same ziarna zmiksować. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce i podsmażyć. Warzywa przełożyć do blendera z masą z cieciorki i ponownie zmiksować. Następnie należy dodać składnik, dzięki któremu masa nie będzie rozpadać się podczas pieczenia – bułkę tartą. Można ją zastąpić płatkami owsianymi (najlepiej zmielonymi) lub kaszką manną. Kotlety z cieciorki są przepisem wegetariańskim. Do ich przygotowania wykorzystano jajko, tym samym nie nadają się dla wegan. W wersji wegańskiej przepisu jajko można zastąpić 1 łyżką siemienia lnianego zmieszaną z 3 łyżkami wody. Każdy kotlet z ciecierzycy smażyć na złoty kolor.

Soczewica, tofu, kasza jęczmienna, marchew, burak, czy ciecierzyca? Kotleciki wegetariańskie mogą z naprawdę najróżniejszych składników. Co więcej, jest to typ dania, który przypada do gustu naprawdę wielu osobom. Każdy może znaleźć wersję kotleta, która mu pasuje najbardziej.

Z czym podawać kotlety z ciecierzycy?

Z masy na kotleciki z ciecierzycy z puszki można uformować małe kulki przypominające falafele lub większy kotlet. Ciecierzyca idealnie nadaje się na wegetariański obiad. Mniejsze kotleciki z cieciorki można zawinąć w tortillę. Do środka warto włożyć świeże warzywa: pokrojone w kostkę pomidor, ogórek, paprykę, czerwoną cebulę. Do smaku można dodać trochę humusu, kolendry lub słonego sera (np. bałkańskiego lub fety). Kotlety z ciecierzycy fit będą świetnie smakować z dipem jogurtowym z tego przepisu. Małe kotleciki z ciecierzycy można podać również z sosem pomidorowym i makaronem. Takie danie będzie do złudzenia przypominać spaghetti jak z Zakochanego kundla! Kotlet z cieciorki idealnie nadaje się jako wkład do domowego burgera. Kanapka w wersji roślinnej jest równie sycąca, jednak nie mamy po niej uczucia przejedzenia. Wegetariańskie burgery to opcja zdecydowania warta uwagi – szczególnie, jeśli w środku znajduje się zdrowa i pełna białka ciecierzyca. Kotlet taki może być też podany do obiadu zamiast kotleta mielonego!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy