Kotlety z ciecierzycy

Jeżeli znudziły Wam się kotlety mielone to kotlety z ciecierzycy będą pyszną konkurencją! Kotlety z ciecierzycy to doskonały obiad dla dzieci. U mnie kotlety z ciecierzycy są z dodatkiem pieczarek.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.91 z 22 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 6 dużych pieczarek
  • cebula
  • starta marchewka
  • starta na grubych oczkach żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • jajko
  • bułka tarta
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnie gotować ok.2 godz. Po o ugotowaniu połowę zmiażdżyć widelcem lub tłuczkiem, a połowę zmiksować blenderem z łyżką oliwy na miazgę.
  2. Do miski wsypać ciecierzycę, startą marchew, paprykę, cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki lekko podsmażone z solą ziołową, zmiażdżony czosnek, przyprawy, jajko i ok. łyżki bułki tartej.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i formować najpierw kulki, a z nich płaskie  nieduże kotlety jak na mielone. Kotlety z ciecierzycy wrzucamy na rozgrzaną oliwę (tak aby nam przykryła przynajmniej w połowie kotleciki). Należy przewracać  i wyjmować kotlety z ciecierzycy dość ostrożnie, żeby nam się nie rozwaliły.
  4. Kotlety z ciecierzycy podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
  5. Polecam na wegetariański obiad - kotlety z ciecierzycy będą idealne!

Komentarz redakcji

Kotlety z ciecierzycy możemy też przygotować w piekarniku - będą równie chrupiące, a mniej tłuste.
warzywa obiad kolacja wegetariańska dla dzieci pieczarki Papryka ciecierzyca marchew vege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze