Hummus

Klasyczny hummus - pasta z ciecierzycy i tahini pasuje do pieczywa, na przykład kanapek ze świeżym ogórkiem.

kanapkipasta z ciecierzycy

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 174 głosów)

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (40 dag)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • pasta tahini, sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Do odsączonej ciecierzycy dodajemy parę łyżek zalewy i miksujemy.
  • Stopniowo dodajemy pozostałe składniki: sok z cytryny, czosnek (przeciśnięty przez praskę), tahini, sól, pieprz i oliwę.
  • Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Autorka przepisu: Joanna Woyda

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy