Gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa

Gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa to łatwy i pikantny posiłek. Ananas wprowadza oryginalny, egzotyczny smak. Przygotuj gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa na letni rodzinny obiad.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • duża cukrowa cebula, posiekana
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • pół łyżeczki pokrojonej cienko ostrej czerwonej papryczki
  • duży strąk żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1,2 kg kabaczka, bez skóry i pestek, pokrojonego w kostkę
  • 400 g pomidorów, bez skóry i pestek, posiekanych
  • 250 ml wywaru z warzyw
  • pół świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę
  • pół łyżeczki imbiru, startego
  • do smaku: sól, pieprz, cukier
  • 3 łyżeczki drobno posiekanej kolendry

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na noc do lodówki. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości ok. 40 min, następnie odcedzamy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw smażymy na niej cebulę – ok. 5 min, potem dodajemy czosnek, paprykę ostrą i żółtą, kabaczka, posiekane pomidory i dusimy razem 5 min. Dolewamy wywar, wrzucamy ciecierzycę, ananasa i dusimy ok. 20 min, doprawiając w trakcie imbirem, solą, pieprzem i cukrem. Serwujemy z kromką chleba i koniecznie posypane kolendrą.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Zobacz: warzywa z grzybami w czerwonym winie

 

 

Komentarz redakcji

W sezonie owocowym zamiast ananasa można dodać kawałki twardszej moreli lub brzoskwini; trzeba tylko przypilnować, aby się nie rozleciały, czyli dorzucić pod koniec duszenia, gdy warzywa są już miękkie.
Kabaczek ciecierzyca
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy