Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus to wegańska pasta z ciecierzycy i tahini. Z dodatkiem pomidorów smakuje jeszcze lepiej! Idealna jako dodatek do kanapek lub gęsty dip do słonych przekąsek.

pasta z ciecierzycy

Ocena:

(średnia 4.53 z 189 głosów)

Składniki:

  • 300 g gotowanej lub konserwowej ciecierzycy
    2 łyżki tahini
    sok z ½ cytryny
    5 suszonych pomidorów z oleju
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz
    1 ząbek czosnku
    opcjonalnie: ½ łyżeczki wędzonej papryki
    odrobina wody

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Hummus to popularna arabska pasta z ciecierzycy i tahini. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, surowych warzyw pokrojonych w słupki lub jako gęsty dip do przekąsek.

    Ta izraelska pasta w swojej oryginalnej formie zawiera sporą ilość tahini i soku z cytryny. Nie każdemu jednak przypadną do gustu intensywne w smaku proporcje. Wariacji na temat hummusu jest mnóstwo: bazyliowy, z pieczoną papryką, z burakiem, pietruszką… pastę z cieciorki możemy przygotować z dowolnymi  dodatkami! Jedną z najpopularniejszych wariacji na temat hummusu jest właśnie ten z suszonymi pomidorami. Lekko kwaśny, z wędzoną nutą, doskonale pasuje jako dip do chrupiącej marchewki lub dodatek do falafeli czy burgerów.

    Przy zakupie suszonych pomidorów w oleju warto zwrócić uwagę na skład  na opakowaniu. Dobrej jakości olej, warzywa i przyprawy to jedyne, co powinno znaleźć się na tej liście. Często do suszonych pomidorów dodawane są barwniki wzmacniające kolor warzyw, emulgatory i konserwanty. To niepotrzebne, a czasem nawet szkodliwe substancje. Na szczęście nawet w supermarketach są już dostępne suszone pomidory o dobrym, prostym składzie. Jeśli trudno nam nadążyć za dietetycznymi nowinkami, najlepiej sięgać po produkty z ekologicznymi atestami.

    Wykonanie

    Cieciorkę odsączamy. Dodajemy do niej tahinę sok z cytryny, olej i przyprawy. Przeciskamy przez praskę czosnek. Blendujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody i blendujemy ponownie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy