Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus to wegańska pasta z ciecierzycy i tahini. Z dodatkiem pomidorów smakuje jeszcze lepiej! Idealna jako dodatek do kanapek lub gęsty dip do słonych przekąsek.

pasta z ciecierzycyhummus

Ocena:

(średnia 4.53 z 189 głosów)

Składniki:

  • 300 g gotowanej lub konserwowej ciecierzycy
    2 łyżki tahini
    sok z ½ cytryny
    5 suszonych pomidorów z oleju
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól

  • pieprz
    1 ząbek czosnku
    opcjonalnie: ½ łyżeczki wędzonej papryki
    odrobina wody

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Hummus to popularna arabska pasta z ciecierzycy i tahini. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek

  • surowych warzyw pokrojonych w słupki lub jako gęsty dip do przekąsek.

    Ta izraelska pasta w swojej oryginalnej formie zawiera sporą ilość tahini i soku z cytryny. Nie każdemu jednak przypadną do gustu intensywne w smaku proporcje. Wariacji na temat hummusu jest mnóstwo: bazyliowy

  • z pieczoną papryką
  • z burakiem
  • pietruszką… pastę z cieciorki możemy przygotować z dowolnymi  dodatkami! Jedną z najpopularniejszych wariacji na temat hummusu jest właśnie ten z suszonymi pomidorami. Lekko kwaśny
  • z wędzoną nutą
  • doskonale pasuje jako dip do chrupiącej marchewki lub dodatek do falafeli czy burgerów.

    Przy zakupie suszonych pomidorów w oleju warto zwrócić uwagę na skład  na opakowaniu. Dobrej jakości olej

  • warzywa i przyprawy to jedyne
  • co powinno znaleźć się na tej liście. Często do suszonych pomidorów dodawane są barwniki wzmacniające kolor warzyw
  • emulgatory i konserwanty. To niepotrzebne
  • a czasem nawet szkodliwe substancje. Na szczęście nawet w supermarketach są już dostępne suszone pomidory o dobrym
  • prostym składzie. Jeśli trudno nam nadążyć za dietetycznymi nowinkami
  • najlepiej sięgać po produkty z ekologicznymi atestami.

    Wykonanie

    Cieciorkę odsączamy. Dodajemy do niej tahinę sok z cytryny

  • olej i przyprawy. Przeciskamy przez praskę czosnek. Blendujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest za gęsty
  • dodajemy odrobinę wody i blendujemy ponownie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy