Kumin - przepisy z kminem rzymskim

20 przepisów

Kumin (kmin rzymski) to roślina pochodząca z Etiopii. Znana była już w starożytności. Egipcjanie cenili kumin za właściwości lecznicze. Suszone owoce kuminu znajdowano w piramidach egipskich. Obecnie kumin uprawiany jest między innymi w Indiach, Turcji, Maroku i także w Europie na Cyprze i Malcie. Kumin ma intensywny aromat i pikantny smak. Kumin jest składnikiem mieszanek przyprawowych do curry, chilli con carne a w Europie spotykany jest jako dodatek do długo dojrzewających serów. Kumin jest także częstym dodatkiem do nalewek stosowanych na bóle żołądkowe. Zobaczcie, przepisy z kuminem (kminem rzymskim).

Kumin - przepisy z kminem rzymskim

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

mojegotowanie

Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Pakora z kalafiora

Pakora to chrupiąca przekąska pochodząca z kuchni indyjskiej. Są to kawałki warzyw zanurzone w cieście z ciecierzycy (besan) i smażone na głębokim oleju. Tradycyjne pakory podawane są często do herbaty. Danie to sprawdzi się również idealnie jako przystawka, serwowana przed daniem głównym. Poznajcie nasz przepis na aromatyczną pakorę z kalafiora.

mojegotowanie

Pakora z kalafiora - indyjska przekąska

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Bigos z kiszonych buraków

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. 

mojegotowanie

Bigos z kiszonych buraków

Kumin (kmin rzymski) – co to jest kmin rzymski?

Kumin (kmin rzymski) to roślina jednoroczna z rodziny baldaszkowatych. W wyglądzie przypomina kminek zwyczajny, jednak różnią się smakiem. Kumin (kmin rzymski) ma białe lub lekko czerwone kwiaty. Jako przyprawę wykorzystuje się owoce kuminu. To właśnie owoce posiadają kanały olejkowe i wydają z siebie specyficzny mentolowo-korzenny zapach. Kumin (kmin rzymski) w uprawie jest podobny do kminku zwyczajnego, jednak do wzrostu potrzebuje ciepłego klimatu. Owoce kuminu zawierają nawet do 3% olejku eterycznego, który istotnie różni się od kminku zwyczajnego. Warto wiedzieć, że kumin i kminek mają podobne działanie. Obie przyprawy mają pobudzić apetyt i zwiększyć ilość soków żołądkowych. Kumin (kmin rzymski) w zmielonej formie można przechowywać do 12 miesięcy.

Zobacz także: kozieradka- właściwości i zastosowanie w kuchni.

Kumin (kmin rzymski) - do czego?

Kumin (kmin rzymski) można wykorzystać między innymi do szarpanej wieprzowiny. Brązowy cukier należy wymieszać z czosnkiem granulowanym, cebulą granulowaną i kuminem. Następnie dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron i odstawić w zamkniętej brytfance na noc do lodówki. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do temp. 150°C. Potem mięso należy wyjąć na chwilę z brytfanny, wlać do niej olej i mocno rozgrzać. Następnie trzeba szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron, żeby nie przypalić przypraw. Potem trzeba dolać ciemne piwo, przykryć i wstawić do piekarnika na 3,5 godziny. Następnie trzeba zdjąć pokrywkę i dopiekać tak długo, aż mięso będzie można z łatwością oddzielić widelcem. Potem należy ostrożnie wyjąć i zostawić pod folią, aby odpoczęło. Następnie należy rozdzielić za pomocą dwóch widelców do powstałego sosu z pieczenia Na koniec szarpaną wołowinę warto oprószyć rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem ziarnistym z odrobiną wędzonej soli.

Kumin (kmin rzymski) można dodawać do dań z kapusty np.: bigosu, do dań na bazie fasoli np.: francuskiego cassoulet z konfitowaną gęsią lub meksykańskiego chili con carne. Świetnym przykładem na danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej jest fajitas z polędwiczką z indyka. Paski polędwiczki z indyka należy skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, oprószyć kuminem, papryką i zmielonym czosnkiem. Następnie wymieszać i odstawić na kwadrans. Na głębokiej patelni powinna być rozgrzana łyżka oleju, a potem dorzucona zamrożona mieszanka meksykańska i smażona ok. 10 min. Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią roślinną zaczęto dodawać kumin (kmin rzymski) do dań z kasz i warzyw. Doprawicie nim leczo, burgery z ciecierzycy oraz dania jednogarnkowe. Kumin można stosować do przyprawiania sałatek warzywnych oraz do kiszonek np.: kapusty kiszonej. Przykładem na sałatkę warzywną jest sałatka z marynowaną dynią. Dynia jest upieczona i połączona między innymi ze szpinakiem, czarną soczewicą i komosą ryżową. Słodko-kwaśnego smaku nadają daniu pestki granatu. Sałatka z marynowaną dynia przyprawiona jest kuminem, kurkumą oraz słodką i ostrą papryką.

Kumin wspaniale przyprawi wegańskie steki z portobello z chimichurri. Ocet balsamico należy utrzeć z sosem BBQ i czosnkiem oraz przyprawiamy do smaku suszonymi płatkami chili, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie należy marynatą dokładnie posmarować z wierzchu i pod spodem kapelusze pieczarek portobello. Pieczarki odstawiamy na 10 min. Chimichurri należy zrobić z natki pietruszki, czterech ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, dymki i awokado wymieszanych z oliwą, aż do uzyskania gęstego, ale lejącego się sosu. Chimichurri należy przyprawić do smaku. Pieczarki portobello należy grillować na patelni po 3 min z każdej strony, aż zaczną się karmelizować. Wegańskie steki z portobello z chimichurri trzeba podawać polane obficie chimichurri.

Kumin (kmin rzymski) przyda się do przygotowania zupy z mięsem mielonym i fasolą. Wystarczy, że w garnku zostanie rozgrzany olej, następnie dorzucona posiekana cebula i podsmażona aż do zbrązowienia. Kolejnym krokiem jest dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekania papryczki chili (bez pestek). Cebulę z czosnkiem i papryczką należy podsmażać przez 2 min. Następnie trzeba dołożyć łyżkę koncentratu pomidorowego i po szczypcie mielonej słodkiej papryki, kuminu i pieprzu cayenne. Całość należy dokładnie wymieszać przez minutę. Potem powinno się dorzucić mięso mielone i mieszając podsmażać przez ok. 5 min. Następnie należy dodać fasolę i pomidory (z zalewami) oraz bulion drobiowy. Garnek należy przykryć i gotować zupę z mięsem mielonym i fasolą na małym ogniu przez 30 min. Na koniec należy posypać ostrymi przyprawami a przed podaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorem i sporą ilością tartego sera.

Warto pamiętać, że kumin (kminek rzymski) podkreśli smak baraniny, pieczonej kaczki i gęsi, pieczonych ziemniaków oraz długo dojrzewających serów i twarogu. Ciekawostką jest, że popijanie naparu z kuminu (kminu rzymskiego) łagodzi niestrawność.

Kumin (kmin rzymski) - czym zastąpić?

Kumin (kmin rzymski) ma charakterystyczny zapach i smak. Trudno go zastąpić w daniach. Jednak warto próbować poprzez sięgnięcie po kminek zwyczajny. Są odrobinę do siebie podobne, choć nie identyczne. Zarówno kminek zwyczajny i kumin (kmin rzymski) należą do roślin z rodziny baldaszkowatych. Obie przyprawy mają również olejki eteryczne, które nadają charakterystycznego korzenno-mentolowego smaku. Podobnie jak w przypadku kuminu, jako przyprawy używa się owoców kminku zwyczajnego. Młode liście kminku zwyczajnego także mogą być używane jako przyprawa, które posiadają silnie korzenny aromat i smak.

Kumin (kmin rzymski) - czy kminek to kmin rzymski?

Kumin (kmin rzymski) to nie kminek. To dwie rośliny pochodzące z rodziny baldaszkowatych. Obie pobudzają apetyt, uśmierzają ból brzucha i pomagają w trawieniu ciężkostrawnych potraw. Stąd mówienie kminek rzymski jest określeniem nie poprawnym.

Kumin (kmin rzymski) - czym się różni kminek od kminu rzymskiego?

Kumin (kmin rzymski) to roślina jednoroczna o białych lub lekko czerwonych kwiatach, które są większe od kminku. Kumin kwitnie od czerwca do lipca. Kminek natomiast to roślina dwuletnia, o łodydze sięgającej nawet do 100 cm i pierzastych liściach. Kminek posiada kwiaty w kolorze białym lub różowym. Kminek kwitnie od maja do lipca. Owoce kminku można zbierać również w Polsce. Często rosną dziko na polach i łąkach. Najlepszą porą do zbierania kminku jest wczesny ranek, kiedy owoce są drobne, dojrzałe i mają mocny zapach.

Artykuły powiązane

Klasyczny falafel z pietruszką
12.06.2020

Klasyczny falafel z pietruszką. Oto sekrety udanego dania!

Falafel to danie łączące kuchnię izraelską i kuchnię arabską. Podobnie jak hummus, falafel stał się symbolem kuchni Dalekiego Wschodu. Świeże falafele traktowane są w tamtych rejonach świata jako element śniadania lub jako przekąska w ciągu dnia. Moda na falafel rozprzestrzeniła się na cały świat. Falafel nawet doczekał się swojego święta, które obchodzone jest 12 czerwca. Podpowiadamy, jak zrobić udany falafel.

kumin_g
06.05.2020

Kumin - przyprawa kuchni indyjskiej i meksykańskiej

Kumin to przyprawa niezastąpiona w kuchni indyjskiej i meksykańskiej. Inaczej nazywana kminem rzymskim, jest aromatyczna i bardzo zdrowa. Ma ona również liczne właściwości zdrowotne, które wspomagają nasz organizm. Kumin, czyli kmin rzymski, to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni indyjskiej, a także meksykańskiej. Jest niezbędnym dodatkiem do takich dań jak dahl, samosa czy thali.

baner mg cegielska
15.11.2019

Agnieszka Cegielska i Naturalnie w kuchni [RECENZJA]

To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zbilansowany i przemyślany jadłospis powinien towarzyszyć nam na co dzień. W zabieganym świecie nie jest to proste, ale ułatwieniem będą przepisy z książki "Naturalnie w kuchni" autorstwa Agnieszki Cegielskiej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zaglądamy do środka i polecamy wybrany przepis na zdrową, rozgrzewającą i smaczną zupę.

Bartek Kieżun
06.10.2019

Kraj komfortowego jedzenia – Bartek Kieżun opowiada o Portugalii

Sprawił, że na nowo odkryliśmy Włochy, a teraz każe nam zakochać się w Portugalii. Między jednym a drugim pasteis de nata rozmawiamy o kuchni pachnącej kolendrą i kuminem w związku z jego nową książką, „Portugalia do zjedzenia”. W cyklu Przy wspólnym stole, Bartek Kieżun opowiada o miłości do oceanu, zdradza, dokąd wyjechać z Lizbony oraz dlaczego warto zjeść kaszankę z ananasem.

Kuchnia indyjska - najpopularniejsze dania
31.07.2019

Kuchnia indyjska – orient pełen smaku

Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się bogactwem aromatów, smaków i barw. Nigdzie nie używa się tak wielu przypraw, których harmonijne zestawienie daje niepowtarzalny efekt. Nic dziwnego, że hinduskie restauracje cieszą się popularnością na całym świecie.

Pasty do chleba - pasta jajeczna
11.05.2019

Pasty do chleba - proste przepisy nie tylko na śniadanie

Pasty do chleba to smarowidła, które chętnie podajemy na kanapkach, ale też na grzankach, krakersach czy plackach tortilli. Pasty do chleba mogą być w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy nasze sprawdzone przepisy na smakowite i proste pasty do chleba.

Malika
14.03.2019

Malika – Gdynia kusi fanów przypraw i kuchni Maghrebu

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz szerszej publiczności dała się poznać jako przebojowa szefowa kuchni - uczestniczka programu kulinarnego „TopChef” - dziś z powodzeniem prowadzi restaurację Malika, której będąc w Gdyni, nie można pominąć. Szefowa kuchni nie kryje swojej pasji do kuchni Maghrebu (regionu północno-zachodniej Afryki) i polskich smaków. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o ulubionych przyprawach, inspiracjach w kuchni i wyjaśnia, dlaczego warto gotować na żywym ogniu.

Samar Khanafer
29.11.2018

Kuchnia musi pachnieć przyprawami - wywiad z Samar Khanafer

W swoich przepisach czerpie z dwóch tradycji - polskiej i libańskiej. Jej sekretem są przyprawy, dozowane w odpowiednich ilościach potrafią zamienić banalne danie w przysmak. Samar Khanafer w cyklu "Człowiek od kuchni" opowiada nam o swojej nowej książce "Szafran, mięta i kardamon", podaje przepis na uniwersalną przyprawową mieszankę i zdradza, kto jest jej kulinarnym mistrzem.