Chrupiąca pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca to pyszny zamiennik chipsów i krakersów. Tak przygotowana ciecierzyca jest chrupiąca, mniej kaloryczna i banalna do zrobienia. Z pewnością ciecierzyca z piekarnika uda się każdemu. Ciecierzyca pieczona doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Takie chipsy z ciecierzycą będą świetną przekąską na wieczór filmowy w rodzinnym gronie. Podpowiadamy przepis na ciecierzycę pieczoną na ostro.

Przekąski

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 182 głosów)

Kroki wykonania:

  • ciecierzyca-fot. iStock-1.Na początku oliwę łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie marynatę dodajemy do ugotowanej cieciorki i mieszamy dłońmi tak, aby każde ziarenko pokryło się oliwą i przyprawami. Wtedy pieczona ciecierzyca będzie najsmaczniejsza! Następnie wysypujemy ciecierzycę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy (dosyć luźno). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Cieciorka z piekarnika jest gotowa!

Porady

Pieczona ciecierzyca może być również podawana na słodko. Wtedy można zrobić chrupiącą panierkę z orzechów albo polać je słodkim sosem. Pieczona ciecierzyca z powodzeniem wyjdzie na nieprzywierającej blasze. Ważne, aby można było ją równomiernie rozrzucić dla lepszego przepływu ciepła. 

Notka redakcyjna

Pieczona ciecierzyca to nie tylko pomysł na zdrowszą, domową przekąskę. Warto dodać ją do dań z ciecierzycy! Sałatka z pieczoną ciecierzycą będzie dietetyczną alternatywą dla grzanek albo groszku ptysiowego w zupie. Przekąska z ciecierzycy zasmakuje również dzieciom.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy