Chrupiąca pieczona ciecierzyca

Ocena:

4.43 (194)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pieczona ciecierzyca to pyszny zamiennik chipsów i krakersów. Tak przygotowana przekąska z ciecierzycy jest chrupiąca, mniej kaloryczna i banalna do zrobienia. Z pewnością ciecierzyca z piekarnika uda się każdemu. Ciecierzyca pieczona doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Takie chipsy z ciecierzycy będą świetną przekąską na wieczór filmowy w rodzinnym gronie. Podpowiadamy przepis na ciecierzycę pieczoną na ostro.

Składniki:

  • ciecierzyca  2 szklanki

  • olej rzepakowy  3 łyżki stołowe

  • chili  1 łyżeczka

  • słodka papryka  1 łyżeczka

  • zioła prowansalskie  2 łyżeczki

  • sól  0.5 łyżeczki

Chrupiąca pieczona ciecierzyca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić pieczoną ciecierzycę? Na początku oliwę łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie marynatę dodajemy do ugotowanej cieciorki i mieszamy dłońmi tak, aby każde ziarenko pokryło się oliwą i przyprawami. Wtedy pieczona ciecierzyca będzie najsmaczniejsza! Następnie wysypujemy ciecierzycę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy (dosyć luźno). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Cieciorka z piekarnika jest gotowa!

    ciecierzyca-fot. iStock-

Porady

  • Pieczona ciecierzyca może być również podawana na słodko. Wtedy można zrobić chrupiącą panierkę z orzechów albo polać je słodkim sosem. 
  • Pieczona ciecierzyca z powodzeniem wyjdzie na nieprzywierającej blasze. Ważne, aby można było ją równomiernie rozrzucić dla lepszego przepływu ciepła. 
  • Pieczona cieciorka można może być wykorzystana jako wieczorna przekąska. Można jednak zastąpić nią kurczaka w sałatce Cezara tworzące w ten sposób jej wegańską lub wegetariańską wersję. 
  • Sprawdź inspiracje na inne domowe chipsy.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić cieciorkę z piekarnika?

Pieczona ciecierzyca może być przygotowana z gotowanych wcześniej ziaren cieciorki lub z konserwy z puszki lub słoika. W tym drugim przypadku wystarczy odsączyć ciecierzycę z zalewy i przelać ją wodą – tak przygotowaną można połączyć z przyprawami i wstawić do piekarnika. Warto zostawić zalewę z cieciorki w puszce, tzw. aquafabę, by przygotować z niej np. wegańskie bezy. Jeśli cieciorka z piekarnika ma być przygotowana z suszonych ziaren, warto dzień wcześniej je namoczyć. Taką ciecierzycę gotuje się  do miękkości, około 1,5 godziny. 

Ile piec ciecierzycę?

Cieciorkę należy rozłożyć równomiernie na blaszce i skropić oliwą. Następnie posypać wybranymi przyprawami i wymieszać dłonią lub łyżką. Piekarnik, w którym będziemy piec chipsy z ciecierzycy, powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Przekąska powinna być pieczona ok. 30 minut. Jeśli wcześniej zauważymy, że ziarna pękają, można wyciągnąć ją z piekarnika. W czasie pieczenia warto spróbować, czy jej konsystencja nam odpowiada – pieczona cieciorka powinna mieć lekko twardą skorupkę i delikatny miąższ. Należy unikać sytuacji, w której ziarna spieką się za mocno i będą twarde i trudne po pogryzienia. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne