Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy to smakowity pomysł na bezmięsny obiad. Bardzo sycąca i prosta w przygotowaniu zupa z ciecierzycy może zagościć nie tylko u wegetarian.

Dodany przez:

Zupa z ciecierzycy

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
330 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag ciecierzycy z puszki
  • 25 dag ziemniaków
  • 10 dag białej kapusty
  • 10 dag cukinii
  • pomidor
  • 2 liście laurowe
  • marchewka
  • 1/2 strąka papryki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • szczypta kminku

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę opłukać i poszatkować.
  2. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić na kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę, czosnek i rozmaryn chwilkę dusić na gorącej oliwie, dodać osączoną ciecierzycę, marchewkę, ziemniaki, kapustę i liście laurowe.
  4. Poddusić i zalać bulionem. Po kwadransie dodać resztę warzyw i gotować kolejne 5–10 min. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Komentarz redakcji

Zupa z ciecierzycy to tylko jeden z pomysłów, jak ciecierzyca może pojawić się na naszym stole. Jeśli lubimy kuleczki cieciorki - ugotowane można połączyć na masę na kotlety lub dodać do składników na sałatkę. Zupa z ciecierzycy to propozycja, która zasmakuje niezależnie od pory roku.
obiad zupa cukinia ziemniaki ciecierzyca zupa z ciecierzycy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy