Ciasto cytrynowo-ciecierzycowe to jeden z tych wypieków, który potrafi być jednocześnie słodki i zdrowy. Ma przyjemną, lekko piaskową konsystencję i dobrze smakuje zarówno posypane cukrem pudrem, jak i posmarowane np. serkiem homogenizowanym lub słodzonym śmietankowym serem. Może zastępować chałkę i być smarowane dżemem lub omlet. W każdej formie ciasto cytrynowo-ciecierzycowe będzie smakowało wyśmienicie.
Apetit
(średnia 0 z 0 głosów)
Ciecierzyca: odsączamy ją z zalewy i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej 4 jajka (360 g) oraz połowę proszku do pieczenia (2 g). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jeśli stosujemy termoobieg to do 160 stopni Celsjusza.
Tortownica: bierzemy formę o średnicy 23 cm i smarujemy masłem. Wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niego ciasto i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy: trzy kwadranse. Następnie używamy wykałaczek, żeby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Możemy też użyć mniejszych foremek, pamiętajmy tylko, że czas pieczenia można skrócić nawet o połowę.
Studzenie: wyjmujemy formę i pozwalamy jej lekko ostygnąć na metalowej podstawce. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, skrapiamy je sokiem z 1 cytryny - pięknie się wchłonie i nada mu wspaniałego smaku. Następnie posypujemy ciasto cukrem wymieszanym ze skórką z cytryny (ścieramy z 2 cytryn).
Źródło: serwis partnerski Apetitonline. cz, www.apetitonline.cz/recepty/citronovo-cizrnovy-kolac
Kalorie: 1800
Węglowodany: 250
Tłuszcz: 60
Błonnik: 20
Białko: 60
Tłuszcz nasycony: 15
Cukier: 250
Komentarze