Pasta z ciecierzycy z jabłkami i śliwkami

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem jabłka i śliwki to idealny przepis na wegańskie śniadanie. Fantastycznie sprawdzi się ze świeżym, chrupkim chlebem lub po lekkim rozwodnieniu jako dip. Pasta z cieciorki bywa nazywana smalcem dla wegan – warto zjeść ją więc w towarzystwie sporej pajdy chleba i ogórka kiszonego. Zasmakuje nie tylko osobom na diecie roślinnej.

dodany przez: mojegotowanie

Pasty pasta z ciecierzycy

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 161 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cieciorka namaczanie 1.

    Cieciorkę namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Z ugotowanych strączków powstanie podstawowa pasta z ciecierzycy. Przepisy polecają dodanie różnych składników, które uzupełnią jej smak. My wybraliśmy jabłka, cebule i śliwki, dzięki którym pasta z cieciorki zyska lekko słodki, delikatny smak.  

  • jabłka 2.

    Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy posiekane cebule i prażymy, aż zaczną się przypiekać na brzegach. Na dużych oczkach tarki trzemy jabłka – nie trzeba ich wcześniej obierać, wystarczy umyć. Na patelnię z cebulą dodajemy jabłka, oprószamy cukrem, solą i pieprzem, wsypujemy ok. jedną łyżeczkę majeranku. Dobrze jest rozetrzeć majeranek w dłoniach, aby łatwiej uwolnił on swój aromat.  Całość dusimy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Dokładamy pokrojone śliwki, przesmażamy. Cieciorkę odcedzamy, gorącą miksujemy z zawartością patelni, przyprawiamy jeszcze do smaku, przekładamy do słoiczka – pasta z cieciorki gotowa.

Porady

  • Pasta z ciecierzycy najlepiej będzie smakować, jeśli do jej przygotowania wybierzemy kwaśne jabłka. Smak słodkich odmian tych owoców może być łatwo zagłuszony przez pozostałe składniki.
  • Do smażenia najlepiej wykorzystać tłuszcze z wyższą temperaturą dymienia – np. olej rzepakowy, kokosowy czy oliwę z oliwek. Na sam koniec pasta z ciecierzycy może zostać „doprawiona” kilkoma kroplami zdrowych tłuszczy – np. oleju z czarnuszki, siemienia lnianego lub innego.
  • Suszone śliwki można zastąpić suszonymi pomidorami. Należy jednak pamiętać, aby pomidory wcześniej namoczyć. Pasta z ciecierzycy będzie mieć wtedy bardziej wytrawny smak.
  • Aquafaba, czyli woda pozostała po gotowaniu soczewicy lub zalewa z ciecierzycy w puszcze, jest ważnym składnikiem w kuchni wegańskiej. Zastępuje ona białka jaj. Na jej bazie można przygotować na przykład wegański sernik cytrynowy z tofu i bezą.
  • Do blendowania ciecierzycy i innych składników najlepszy będzie blender ręczny z pojemnikiem do szatkowania. Jeśli wybierzemy do kuchni blender kielichowy, z którego wygodnie na koniec blendowania można wyjąć ostrze, aby wyciągnąć pastę, to także się będzie to pomocne w przygotowaniu pasty z ciecierzycy w ekspresowym tempie.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić pastę z ciecierzycy?

Pomijając czas, który potrzebny jest na namoczenie ziaren, jednym z najszybszych i najłatwiejszych do przygotowania smarowideł do chleba jest pasta z ciecierzycy. Przepisy podają różny czas moczenia strączków, dlatego najwygodniej jest zostawić je zalane zimną wodą na całą noc. Po tym czasie cieciorkę zalewany świeżą woda i gotujemy do miękkości. Na patelni szklimy cebulę i dodajemy do niej starte jabłko, całość dusimy do miękkości i przyprawiamy. Pasta z cieciorki zawdzięcza swój interesujący smak połączeniu słodyczy cebuli i jabłka z wyraźnymi przyprawami. Dodatek suszonej śliwki sprawia, że pasta z ciecierzycy zaskakuje nowymi nutami smakowymi. Przy pomocy robota kuchennego lub blendera miksujemy strączki z zawartością patelni, aż powstanie gładka pasta z ciecierzycy. Przepisy polecają, aby nie żałować tu oleju – pasta powinna być wilgotna. Olej rzepakowy można zastąpić zdrowszą oliwą lub olejem z siemienia lnianego. Dodanie kilku kropli wody również sprawi, że pasta z cieciorki uzyska idealną konsystencję.

Inne wegańskie pasty do chleba

Weganizm zyskuje coraz więcej zwolenników. Dobrze zbilansowana dieta wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego jest zdrowa i lekkostrawna. Kiedy jednak ze śniadaniowego menu odpadają sery, wędliny i jajecznica, można się zastanowić, co właściwie jedzą weganie. Pasta z ciecierzycy z powyższego przepisu jest tylko jedną z licznych i bardzo interesujących roślinnych inspiracji. Ciekawą propozycją jest wegańska pasta z pieczonej papryki oraz wegańska pasta a’la tuna. Tym, którzy chcą spróbować czegoś innego niż pasta z ciecierzycy lub innych warzyw polecamy przygotowanie pasztetu wegańskiego lub wegańskiego sera feta z tofu
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy