Pasta z ciecierzycy to idealna propozycja na wegańskie śniadanie, lunch lub kolację. Fantastycznie sprawdzi się ze świeżym, chrupkim chlebem lub po lekkim rozwodnieniu jako dip. Bywa nazywana też smalcem dla wegan – świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej. Podajemy podstawowy przepis na pastę z ciecierzycy do chleba.
StockFood
(średnia 4.51 z 161 głosów)
Moczenie ciecierzycy: ziarna wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, tak by wszystkie były zakryte, zostawiamy na noc (czas moczenia nie został wliczony w czas przygotowania pasty).
Gotowanie: rano odcedzamy ciecierzycę, przelewamy ją wodą. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, przez ok. 90 minut na małym ogniu. Na początku na wierzchu może pojawić się piana - usuwamy ją łyżką. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Odlewamy i zdejmujemy z palnika do ostudzenia.
Czosnek: zdejmujemy łupinki. Ząbki przeciskamy przez praskę.
Blendowanie: ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy czosnek, kumin, sól, pieprz, dolewamy oliwę. Całość miksujemy na gładką masę. Pastę z ciecierzycy przekładamy do słoiczka - jest gotowa do spożycia.
Porady
- Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, to z powodzeniem możemy zrobić pastę z ciecierzycy z puszki. Po odcedzeniu wystarczy ją zmiksować. Zalewę z puszki warto zostawić na później.
- Aquafaba, czyli woda pozostała po gotowaniu soczewicy lub zalewa z ciecierzycy w puszcze, jest ważnym składnikiem w kuchni wegańskiej. Zastępuje ona białka jaj. Na jej bazie można przygotować na przykład wegański sernik.
- Do blendowania ciecierzycy i innych składników najlepszy będzie blender ręczny z pojemnikiem do szatkowania. W przypadku kielichowego po skończonej pracy wystarczy wyjąć ostrze, by móc wygodnie wydobyć pastę.
- Pastę z ciecierzycy przechowujemy w lodówce, wytrzyma nawet 7 dni.
- Jeśli wyszło nam za dużo pasty, to z powodzeniem możemy zrobić z niej kotlety z ciecierzycy (można zagęścić ją bułką tartą lub ugotowanym ziemniakiem) bądź wykorzystać jako farsz do pierogów.
Pastę z ciecierzycy można modyfikować i dobierać do niej ulubione składniki lub te, które akurat mamy w domu. Cieciorka bardzo dobrze komponuje się zarówno z wytrawnymi dodatkami, jak i słodkimi. Poniżej znajdziecie kilka naszych propozycji:
Na sam koniec pasta z ciecierzycy może zostać doprawiona kilkoma kroplami zdrowych tłuszczy – np. oleju z czarnuszki, siemienia lnianego lub konopnego.
Weganizm zyskuje coraz więcej zwolenników. Dobrze zbilansowana dieta wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego jest zdrowa i lekkostrawna. Kiedy jednak ze śniadaniowego menu odpadają sery, wędliny i jajecznica, można się zastanowić, co właściwie jedzą weganie. Pasta z ciecierzycy z powyższego przepisu jest tylko jedną z licznych i bardzo interesujących roślinnych inspiracji. Ciekawą propozycją jest:
Komentarze