Zupa z cukinią i pomidorami

Ocena:

4.52 (140)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z cukinią i pomidorami to pomysł na wykorzystanie bigosu z cukinii w słoiku. Mając w spiżarni takie domowe przetwory, błyskawicznie wyczarujemy z nich smaczne i efektowne danie. Ten przepis jest najlepszym przykładem na to, jak wykorzystać jeden produkt na wiele smakowitych sposobów. Jak zrobić zupę z cukinią i pomidorami? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku! 

Składniki:

  • makaron  100 g

  • masło  1 łyżka stołowa

  • parmezan  50 g

  • olej  1 łyżka stołowa

  • ciecierzyca  200 g

  • pomidor  3 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • oregano  1 szczypta

  • czosnek  2 ząbki

  • koncentrat pomidorowy  200 g

  • bulion warzywny  1 l

Zupa z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i szklimy. Dokładamy słoik bigosu z cukinii oraz pomidory (słodkie, mięsiste, pozbawione skóry i pestek) pokrojone na grube kawałki.

  • Krok 2:

    Zupa z cukinią i pomidorami: Wszystko zalewamy bulionem warzywnym, zagotowujemy i dodajemy przepłukaną cieciorkę z puszki. Przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i ziołami. Podajemy z grubym makaronem świderki. Gotową zupę posypujemy tartym parmezanem i posiekaną bazylią.

Porady

  • Zupa z cukinią i pomidorami powinna być przechowywana z lodówce i spożyta w ciągu maksymalnie 3 dni. Jeśli jednak nie zdążycie zjeść jej w tym czasie, to z powodzeniem możecie ją zamrozić. Wystarczy przelać ją do pojemnika z pokrywką lub szczelnego woreczka strunowego i włożyć do zamrażarki. Jeśli chcecie mrozić zupę w szklanym słoiku, musicie pamiętać, aby nie wlewać jej po samo wieczko, a zostawić nieco wolnej przestrzeni. 
  • Zupa pomidorowa z cukinią świetnie wychodzi z pikantną nutą, dlatego jeśli lubicie wyraziste smaki, dodajcie do niej posiekaną ostrą papryczkę lub szczyptę chilli kruszonego. Jeśli nie macie pod ręką tej przyprawy, możecie wykorzystać również sos tabasco. Już kilka kropli na cały garnek doda całości pikanterii. 
  • Aby pomidorowa z cukinią miała bardziej wielowymiarowy smak, można dolać go niej rónież odrobinę czerwonego wina. Cały alkohol wyparuje podczas gotowania, za to zupa nabierze wyjątkowego charakteru. 

Zobacz też przepis na bigos z cukinii, który jest bazą do tej zupy i wielu innych dań.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z cukinią i pomidorami - przepis podstawowy i dodatki

Zupa pomidorowa z cukinią z powyższego przepisu to tylko inspiracja do innych kombinacji. Do zaproponowanych składników można bowiem dodać ulubione zioła, przyprawy, warzywa czy mięsa. Ta zupa świetnie smakuje z kurczakiem, indykiem, kiełbasą lub boczkiem. W wersji wegetariańskiej można natomiast użyć tofu, soczewicy lub fasoli. Dobrym dodatkiem, który wzmocni smak zupy będą też suszone pomidory, kapary oraz oliwki.

Pomidorowa z cukinią równie dobrze smakuje w wersji zabielanej, dlatego jeśli jesteście fanami bardziej mlecznych zup, dodajcie do niej kilka łyżek słodkiej lub kwaśnej śmietany. W odchudzonej wersji można do tego wykorzystać jogurt naturalny (najlepiej ten grecki) lub mleko. 

W naszym przepisie proponujemy zupę z makaronem, jednak jeśli wolicie inne dodatki, możecie podać ją z kaszą pęczak, jęczmienną lub jaglaną. Warto też dodać ugotowany wcześniej ryż (biały lub dziki), albo domowe kluseczki z jajka i mąki. Zupę można też podać po prostu z kromką chleba lub chrupiącą grzanką z bagietki. 

Inne przepisy z cukinii

Cukinię można wykorzystać w kuchni na wiele różnorodnych sposobów. Jest świetnym materiałem na przekąski, dania obiadowe, przetwory, a nawet desery! Przepisy z cukinii można przygotowywać zarówno na zimno, jak i na ciepło. W wersji bez gotowania, to warzywo idealnie sprawdzi się na sałatki i surówki. Fantastycznym pomysłem na cukinię na surowo jest też wegetariański tatarZ kolei po obróbce możemy wyczarować z niej sosy, zupy, gulasze czy placki.

Na śniadanie warto dodać ją do jajecznicy, omletu lub włoskiej frittaty. Z kolei na obiad, najlepiej smakuje cukinia z grilla lub patelni. Wystarczy podsmażyć ją na odrobinie oleju lub wcześniej panierować w bułce tartej lub cieście naleśnikowym. Na kolację polecamy makaron z cukinią lub zdrowe, chrupiące frytki cukiniowe

Cukinię można jeść nie tylko na słono, ale i w wersji słodkiej. Nie wszyscy wiedzą, że to warzywo idealnie nadaje się na dżem albo jako baza do dietetycznego brownie! Tarta cukinia będzie też dobrym materiałem do wypieków na słono, takich jak ziołowy chlebek lub wytrawne muffinki.

Jeśli natomiast chodzi o przetwory z cukinii, szczególnie polecamy wspomniany wyżej bigos z cukinii. Warto też zrobić sałatkę do słoików lub zamarynować cukinię w occie lub w zalewie curry. Takie warzywa będą idealnym dodatkiem do obiadów na cały rok.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne