Zupa pomidorowa z cukinią

Zupa pomidorowa z cukinią to pomysł na wykorzystanie bigosu z cukinii. Z jednym produktem można zrobić kilka pożywnych dań. Wypróbuj przepis na zupę pomidorową z dodatkiem cukinii.

Zupy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 140 głosów)

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Słoik (375 ml) bigosu z cukinii (link do przepisu poniżej)
  • 3-4 pomidory typu Roma
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 puszka ciecierzycy
  • Olej do podsmażenia
  • Do smaku: koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ulubione zioła
  • Do podania: makaron typu świdry, tarty parmezan do posypania, posiekana bazylia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek, szklimy. Dokładamy słoik bigosu z cukinii oraz pomidory (słodkie, mięsiste, pozbawione skóry i pestek) pokrojone na grube kawałki.
  • Zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem, zagotowujemy i dodajemy przepłukaną cieciorkę. Przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Podajemy z grubym makaronem świdry. Zupę posypujemy tartym parmezanem i posiekaną bazylią.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: bigos z cukinii

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy