Burgery z ciecierzycy

Burgery wegetariańskie otwierają szerokie możliwości kulinarne – każdy taki kotlet to ciekawy i zdrowy miks warzyw, strączków i kasz. Burgery z ciecierzycy są świetnym przykładem tego, jak łatwo i pysznie przygotować roślinny posiłek. Ta wersja burgera zasmakuje również osobom lubiącym tradycyjny smak mięsnego kotleta – dodatek sosu BBQ sprawia, że burger z ciecierzycy ma przyjemny, lekko wędzony aromat. Przepis na burgery z ciecierzycy to sycąca propozycja na przekąskę w ciągu dnia.

dodany przez: mojegotowanie

burgery

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cieciorka 1.

    Ciecierzycę z puszki należy odsączyć na sitku i razem z posiekanym czosnkiem zmiksować blenderem na gładką masę. Masę na burgery z ciecierzycy mieszamy ze startą na dużych oczkach marchewką, dużym jajkiem, mąką. Aby nadać pyszny, burgerowy smak, dodajemy sos BBQ z butelki oraz miód, przyprawiamy do smaku.

  • burgery z ciecierzycy 2.

    Z masy formujemy 4 kotlety z ciecierzycy i marchewki. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy każdego burgera na złoto z obu stron. Po usmażeniu warto odłożyć burgery z ciecierzycy na ręcznik papierowy, aby były mniej tłuste.  Kotlety z ciecierzycy są gotowe do podania.

Porady

  • Warto zachować wodę z cieciorki – w kuchni wegańskiej zastępuje ona białka jajek. Z tzw. aquafaby można przygotować na przykład mini bezy.
  • Burger z ciecierzycy zawdzięcza swój charakterystyczny smak m.in. dodatkowi sosu BBQ – sprawdź przepis na domowy sos BBQ.
  • W przepisie na burgery z ciecierzycy wykorzystaliśmy ciecierzycę z puszki. Jeśli chcemy użyć ciecierzycę suszoną należy najpierw namoczyć ją przez noc, a następnie gotować około 90 minut, do miękkości. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić burgery z ciecierzycy?

Masa na burgery z ciecierzycy może być bardzo szybko przygotowana, szczególnie, gdy korzystamy z cieciorki z puszki lub słoika. Strączki należy zmiksować z czosnkiem na gładką masę, dodać startą na grubych oczkach marchew oraz pozostałe składniki. Dzięki dodatkowi miodu i sosu BBQ każdy burger z ciecierzycy ma słodki, lekko wędzony posmak. Kotlety należy smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Burgery z cieciorką najlepiej podać w dużej bułce z domowymi sosami, np. sosem serowym lub ketchupem z cukinii, i świeżymi warzywami – z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą i korniszonami.

Burger z ciecierzycy i inne roślinne kotlety

Dieta wegetariańska oraz dieta wegańska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Wiele osób przechodzi na nią, ponieważ jest zdrowa, przyjazna dla klimatu oraz bogata w pyszne smaki. Burgery z ciecierzycy to jedna z wielu możliwości, aby przygotować burgery wegetariańskie. Liczba pomysłów na roślinne kotlety zadziwi niejednego mięsożercę - jest też duża szansa, że zaskarbią one jego serce. Polecamy spróbować burgerów z kalafiora w wersji fit – w tym przepisie rezygnujemy z pieczywa, które zastępujemy… liśćmi sałaty! Inną ciekawą opcją są  burgery z falafelem. To połączenie dwóch klasycznych potraw, które można zjeść osobno, ale razem pasują do siebie jeszcze lepiej. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy