Burgery wegetariańskie otwierają szerokie możliwości kulinarne – każdy taki kotlet to ciekawy i zdrowy miks warzyw, strączków i kasz. Burgery z ciecierzycy są świetnym przykładem tego, jak łatwo i pysznie przygotować roślinny posiłek. Ta wersja burgera zasmakuje również osobom lubiącym tradycyjny smak mięsnego kotleta – dodatek sosu BBQ sprawia, że burger z ciecierzycy ma przyjemny, lekko wędzony aromat. Przepis na burgery z ciecierzycy to sycąca propozycja na przekąskę w ciągu dnia.
Fot. Małgorzata Kujda, stylizacja: Żaneta Hajnowska, Daria Buczyńska-Nowacka
(średnia 4.48 z 202 głosów)
Ciecierzycę z puszki należy odsączyć na sitku i razem z posiekanym czosnkiem zmiksować blenderem na gładką masę. Masę na burgery z ciecierzycy mieszamy ze startą na dużych oczkach marchewką, dużym jajkiem, mąką. Aby nadać pyszny, burgerowy smak, dodajemy sos BBQ z butelki oraz miód, przyprawiamy do smaku.
Z masy formujemy 4 kotlety z ciecierzycy i marchewki. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy każdego burgera na złoto z obu stron. Po usmażeniu warto odłożyć burgery z ciecierzycy na ręcznik papierowy, aby były mniej tłuste. Kotlety z ciecierzycy są gotowe do podania.
Porady
- Warto zachować wodę z cieciorki – w kuchni wegańskiej zastępuje ona białka jajek. Z tzw. aquafaby można przygotować na przykład mini bezy.
- Burger z ciecierzycy zawdzięcza swój charakterystyczny smak m.in. dodatkowi sosu BBQ – sprawdź przepis na domowy sos BBQ.
- W przepisie na burgery z ciecierzycy wykorzystaliśmy ciecierzycę z puszki. Jeśli chcemy użyć ciecierzycę suszoną należy najpierw namoczyć ją przez noc, a następnie gotować około 90 minut, do miękkości.
Masa na burgery z ciecierzycy może być bardzo szybko przygotowana, szczególnie, gdy korzystamy z cieciorki z puszki lub słoika. Strączki należy zmiksować z czosnkiem na gładką masę, dodać startą na grubych oczkach marchew oraz pozostałe składniki. Dzięki dodatkowi miodu i sosu BBQ każdy burger z ciecierzycy ma słodki, lekko wędzony posmak. Kotlety należy smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Burgery z cieciorką najlepiej podać w dużej bułce z domowymi sosami, np. sosem serowym lub ketchupem z cukinii, i świeżymi warzywami – z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą i korniszonami.
Dieta wegetariańska oraz dieta wegańska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Wiele osób przechodzi na nią, ponieważ jest zdrowa, przyjazna dla klimatu oraz bogata w pyszne smaki. Burgery z ciecierzycy to jedna z wielu możliwości, aby przygotować burgery wegetariańskie. Liczba pomysłów na roślinne kotlety zadziwi niejednego mięsożercę - jest też duża szansa, że zaskarbią one jego serce. Polecamy spróbować burgerów z kalafiora w wersji fit – w tym przepisie rezygnujemy z pieczywa, które zastępujemy… liśćmi sałaty! Inną ciekawą opcją są burgery z falafelem. To połączenie dwóch klasycznych potraw, które można zjeść osobno, ale razem pasują do siebie jeszcze lepiej.
Komentarze