Drożdżówki ze śliwkami zachwycają smakiem od pierwszego kęsa. Rumiane, wyrośnięte, obsypane maślaną kruszonką i aromatycznym cynamonem, a do tego wypełnione owocowym nadzieniem – słowem idealne. Sprawdzą się zarówno jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy, jak i jako pożywne drugie śniadanie na słodko. Jeśli lubicie domowe wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
StockFood
(średnia 4.38 z 154 głosów)
Zaczyn na ciasto drożdżowe: 125 ml mleka podgrzewamy (powinno być ono ciepłe, lecz nie gorące) i łączymy je z drożdżami, 12 g cukru oraz 25 g mąki. Całość dokładnie rozcieramy, aż do uzyskania konsystencji podobnej do śmietany. Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto na drożdżówki ze śliwką: masło przekładamy do rondelka, roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Do dużej miski wbijamy 2 jajka. Dodajemy 25 g cukru, 16 g cukru wanilinowego, a następnie przy pomocy trzepaczki masę ubijamy, aż stanie się puszysty. Potem łączymy z 475 g mąki, skórką z cytryny, 100 g przestudzonego, płynnego masła, szczyptą soli, pozostałymi 125 ml mleka oraz przygotowanym wcześniej zaczynem. Całość dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką kuchenną i przekładamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Formowanie drożdżówek: owoce myjemy i osuszamy. Kroimy ja na połówki i usuwamy z nich pestki. Wyrośnięte ciasto rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż do momentu, gdy zacznie przypominać kształtem wałek. Dzielimy je na 15 części. Każdą z nich rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwki (skórką do dołu). Brzegi drożdżówek zlepiamy. Gotowe bułeczki drożdżowe ze śliwkami układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, przykrywamy ścierką i zostawiamy na około 30 minut.
Przygotowanie kruszonki: na stolicy umieszczamy 300 g mąki, 200 g cukru oraz 200 g masła. Całość sieczemy, aż do uzyskania grudek o nierównomiernym kształcie.
Drożdżówki ze śliwkami: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Jajko z dodatkiem 15 ml mleka roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wyrośnięte bułeczki drożdżowe. Posypujemy je obficie kruszonką i pieczemy przez około 30–35 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószamy je cukrem pudrem i cynamonem.
Porady
- Za pieczenie drożdżówek ze śliwkami najlepiej zabrać się latem lub jesienią, gdy łatwo o świeże owoce. Poza sezonem można jednak przygotować równie smaczne bułeczki ze śliwkami w syropie.
- Do przygotowania bułek drożdżowych z kruszonką warto wykorzystać mąkę pszenną typ 550. By gotowe wypieki miały idealną konsystencję, przed dodaniem jej do masy warto dodatkowo ją przesiać.
- Ciasto drożdżowe można przygotować zarówno na bazie drożdży świeżych (jak w powyższym przepisie), jak i suchych. W drugim przypadku sporządzanie zaczynu nie jest konieczne – wystarczy dodać je do mąki. Przyjmuje się, że 7 g produktu instant odpowiada 25 g świeżych drożdży.
- Optymalna temperatura mleka potrzebnego do przyrządzenia zaczynu wynosi około 35–40°C.
- Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką możecie upiec nie tylko na bazie cukru białego. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu cukier brązowy czy trzcinowy.
- Domowe drożdżówki ze śliwkami zachowają świeżość przez około 2–3 dni. Polecamy przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku lub owinąć je folią spożywczą. Zapobiegnie to ich wysuszeniu.
- Po wyrobieniu ciasto na bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni.
- Przykryte ściereczką ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość. Ciężko jednoznacznie określić, ile czasu potrzebuje ono do wyrośnięcia, jednak zwykle zajmuje to około 60 minut. Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 25–26°C.
- Ciasto na puszyste drożdżówki ze śliwkami można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z odpowiednim hakiem.
Sprawdźcie również nasz przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – idealnie sprawdzi się ono podczas spotkań w gronie najbliższych.
Połączenie puszystego, wyrośniętego ciasta drożdżowego, delikatnie kwaskowatych owoców i maślanej kruszonki smakuje wprost wybornie. Bułeczki te uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Nic więc dziwnego, że przepisów na drożdżówki ze śliwkami istnieje cała masa!
Fanom kulinarnej klasyki z pewnością przypadną do gustu popularne drożdżówki ze śliwkami i budyniem. Waniliowy krem fantastycznie przełamuje smak węgierek. Bułeczki można również urozmaicić, dodając do nich biały twarożek lub aksamitny serek mascarpone. Można także dorzucić do nadzienia pokrojone na kawałki jabłka, truskawki, gruszki czy inne, ulubione owoce.
Polecamy spróbować również odrywanych bułeczek drożdżowych z kruszonką – w wersji ze śliwkowym nadzieniem są fantastyczne! Po uformowaniu należy ułożyć je na blasze w niewielkich odstępach i odłożyć do wyrośnięcia. Podczas pieczenia zrosną się one ze sobą, a tym samym nabiorą pożądanego kształtu.
Mirabelki, lubaszki, węgierki, renklody – kochamy je wszystkie! Świeże, krajowe śliwki nie mają sobie równych. Świetnie przełamują one smak wielu wypieków. Dodajemy je do wilgotnych, mocno czekoladowych brownies i puszystych, wyrośniętych placków drożdżowych.
Można wykorzystać je do upieczenia kruchej, maślanej tarty lub delikatnie rozpływających się w ustach francuskich ciasteczek. Szczególnie chętnie dodajemy je jednak do klasycznego ciasta ucieranego. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekty z pewnością zachwycą wszystkich domowników.
Jeśli zaś lubicie ciasta warstwowe, możecie pokusić się o upieczenie lekkiego biszkoptu ze śliwkami, budyniowym kremem i bezą. Równie dobrze smakuje aksamitny sernik pieczony z kawałkami węgierek. Po oblaniu polewą czekoladową nie ma on sobie równych! W najprostszej wersji owoce możecie zapiec pod warstwą kruszonki zgodnie z przepisem na śliwkowe crumble.
Komentarze