Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Cynamonki z ciasta drożdżowego, czyli słynne na całym świecie cinnamon rolls lub kanelbuller, przywędrowały i do nas. To pięknie prezentujące się, mięciutkie i puszyste ślimaczki wypełnione dużą ilością popularnej świątecznej przyprawy korzennej. Wspaniale pachną i łatwo je wykonać, chociaż są pracochłonne – ciasto potrzebuje sporu czasu na wyrośnięcie. Podpowiadamy, jak zrobić cynamonki drożdżowe, którym nie oprze się żaden domownik.                

Składniki:

  • drożdże  25 g

  • cukier  225 g

  • mleko  310 ml

  • mąka pszenna  635 g

  • sól  3 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  185 g

  • cynamon  15 g

  • cukier puder  200 g

  • woda  45 ml

Cynamonki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozczyn: podgrzewamy mleko w rondelku. Powinno być ciepłe, ale nie gorące (idealna temperatura to około 37°C). Rozpuszczamy w nim łyżkę cukru (15 g). Wkruszamy świeże drożdże i wsypujemy 3 łyżki mąki (35 g). Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Jeśli wykorzystujemy suche drożdże (7 g), możemy pominąć ten krok. Wystarczy dodać je do suchych składników. 

    Cynamonki – rozczyn
  • Krok 2:

    Ciasto: kiedy zauważymy, że rozczyn zaczął pracować (będzie się pienić), umieszczamy go w dużej misce i dosypujemy 600 g mąki. Dodajemy także 250 ml ciepłego mleka, 2 jajka (w temperaturze pokojowej), 100 g cukru i szczyptę soli. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, po czym przekładamy na stolnicę i ugniatamy, aż stanie się miękkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy 125 g roztopionego i przestudzonego masła. Ponownie wyrabiamy, żeby połączyć składniki. Wkładamy ciasto na bułki cynamonki do miski oprószonej mąką. Przykrywamy ją i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 

    Cynamonki – ciasto
  • Krok 3:

    Formowanie: ponownie wyrabiamy ciasto, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza i dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na szerokie prostokąty (o wymiarach mniej więcej 35x30 cm). Smarujemy je roztopionym masłem (60 g), a następnie posypujemy cukrem (110 g) i cynamonem (mniej więcej 15 g lub wedle uznania). Zwijamy w rulon, od szerszego boku. Kroimy w plastry o grubości około 2 cm.  

  • Krok 4:

    Pieczenie: układamy cynamonki drożdżowe w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Końcówki ślimaczków lekko rozciągamy i wsuwamy pod spód, żeby bułeczki cynamonowe nie rozwijały się w trakcie rośnięcia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wierzch bułeczek możemy posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem za pomocą pędzelka. Pieczemy przez około 15 minut, aż urosną i się zarumienią.   

  • Krok 5:

    Dekorowanie: przekładamy gotowy wypiek na kratkę cukierniczą. Przygotowujemy szybki lukier z cukru pudru. Mieszamy w miseczce 45 ml wody (lub soku z cytryny) i 200 g cukru pudru, aż uzyskamy jednolitą, lśniącą, lejącą się masę. Ozdabiamy nią bułeczki drożdżowe z cynamonem. Podajemy je od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.  

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne