Jagodzianki – słodkie, drożdżowe bułeczki z nadzieniem z leśnych owoców posypane cukrem pudrem – pycha! Można je także udekorować kruszonką lub polać lukrem cytrynowym. Kojarzą się z dzieciństwem i ze słonecznym, beztroskim, letnim dniem. To idealna propozycja na podwieczorek, przyjęcie w ogrodzie i piknik za miastem. Podajemy prosty przepis na pyszne i puszyste jagodzianki.
Artur Rogalski
(średnia 4.39 z 173 głosów)
Zaczyn: drożdże kruszymy, wsypujemy do miseczki i mieszamy z ciepłym mlekiem (około 30 ml). Dodajemy łyżkę cukru (10 g) dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto: oddzielamy białka od żółtek. Masło podgrzewamy w rondelku, aż całkowicie się roztopi. Odstawiamy je do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy ciepłe mleko, żółtka, masło i wyrośnięty rozczyn, a na końcu sól. Energicznymi ruchami wyrabiamy niezbyt gęste, ale elastyczne ciasto. Jest gotowe, kiedy samo odchodzi od ręki. Przykrywamy je płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Porcjowanie ciasta: stolnicę lub blat podsypujemy mąką. Ponownie wyrabiamy wyrośnięte ciasto drożdżowe, do momentu, aż znikną pęcherzyki powietrza. Dzielimy je na mniejsze części (kawałki wielkości małej bułeczki).
Nadziewanie bułeczek: jagody myjemy i dokładnie przebieramy. Obsypujemy je cukrem. Rozpłaszczamy porcje ciasta w dłoni i łyżeczką nakładamy na nie owoce. Brzegi dokładnie zlepiamy. Układamy uformowane jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. W tym czasie lekko roztrzepujemy białka i smarujemy nimi wierzch bułeczek za pomocą pędzelka. Pieczemy je przez około 20 minut, aż zmienią kolor na złoty. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej może nie wyrosnąć. Trzeba je wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy.
- Przepis na jagodzianki z 1 kg mąki pozwoli na zrobienie około 15 bułeczek. Liczba porcji może się różnić, w zależności od tego, na jak duże kawałki podzielimy ciasto drożdżowe.
- Nasz prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki zawiera świeże drożdże. Są one najlepsze do tego rodzaju wypieku. Jeśli nie udało nam się ich dostać, możemy je zastąpić produktem instant. Sproszkowane drożdże dodaje się bezpośrednio do mąki, nie ma potrzeby przygotowywania zaczynu.
- Poza sezonem można z powodzeniem upiec bułeczki jagodzianki z mrożonych jagód. Trzeba jednak odpowiednio wcześniej zadbać o to, żeby owoce zyskały temperaturę pokojową. Nie powinniśmy tego robić zbyt szybko, ponieważ stracą wtedy za dużo wody. Nie dodajemy mrożonych jagód prosto do bułek. Odparowująca z nich woda może sprawić, że ciasto straci na puszystości.
- Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek? Po pierwsze, nie nakładajmy zbyt dużo owoców na porcję ciasta. Po drugie, postarajmy się, żeby podczas sklejania drożdżówek na brzegi nie dostała się mąka. Możemy usunąć jej nadmiar za pomocą pędzelka cukierniczego.
- Nadzieniem do słodkich bułeczek może być także dżem lub frużelina. Jagody możemy podgrzać z cukrem i zagęścić za pomocą mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody.
- Jak zrobić jagody do jagodzianek, żeby słodki farsz miał więcej smaku i aromatu? Warto dodać do owoców na przykład cukier waniliowy domowej roboty lub cynamon.
Proste bułki jagodzianki wystarczy posypać przed podaniem cukrem pudrem. Nie potrzeba wiele więcej, żeby zaczęły znikać z talerza w mgnieniu oka, porywane zarówno przez dzieci, jak i większe łasuchy. Jeśli jednak mamy ochotę nieco je urozmaicić, możemy eksperymentować z różnymi posypkami lub polewami, a także modyfikować nadzienie. Oto kilka pomysłów:
Kiedy zaczyna się sezon na leśne owoce, na myśl od razu przychodzą nam pyszne, puszyste jagodzianki. Przepis wymaga od nas zrobienia ciasta drożdżowego, które może wydawać się dosyć trudne i pracochłonne. Niektóre osoby zniechęca przygotowanie rozczynu, jednak proces ten naprawdę nie jest skomplikowany. Jak zrobić jagodzianki idealne? Warto mieć na uwadze kilka kwestii:
Sezon na leśne owoce w pełni, a Wy jeszcze nie zdecydowaliście się, jak wykorzystać wiaderko jagód kupione na miejscowym targu? Z przyjemnością podpowiadamy, co można zrobić z tych fioletowych kuleczek:
Nie można też zapomnieć o wszelkiego rodzaju wypiekach i deserach, które królują latem na podwieczorkach i imprezach na świeżym powietrzu. Jagody pasują zarówno do ciasta drożdżowego, jak i ucieranego lub kruchego. Możliwości jest mnóstwo. Warto wypróbować między innymi tartę z owocami, miniserniczki lub szybkie muffinki jagodowe – idealne na przyjęcie urodzinowe, zwłaszcza dla najmłodszych.
Komentarze