REKLAMA

Jagodzianki

Jagodzianki – słodkie, drożdżowe bułeczki z nadzieniem z leśnych jagód, polane lukrem lub posypane kruszonką – pycha! Kojarzą się dzieciństwem, ze słonecznymi, beztroskimi letnimi dniami. To idealna propozycja na podwieczorek, przyjęcia w ogrodzie i piknik za miastem. Podajemy prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki.

dodany przez: Julita gotuje

jagodzianki bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 163 głosów)


Jak zrobić Jagodzianki?
Kroki przygotowania:

  • świeże drożdże 1.

    Zaczyn: drożdże kruszymy, wsypujemy do większego kubka i mieszamy z mlekiem (ok. 30 ml). Dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10–15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • ciasto drożdżowe wyrośnięte 2.

    Ciasto drożdżowe: ubijamy żółtka (białka zostawiamy na później) z cukrem na puszystą masę. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy ciepłe mleko, jajka ubite z cukrem, roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Energicznymi ruchami wyrabiamy niezbyt gęste, ale elastyczne ciasto. Jest gotowe, kiedy samo odchodzi od ręki. Ciasto przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

  • jagody 3.

    Jagody: w międzyczasie myjemy owoce i dokładnie je przebieramy jagody. Jeśli korzystamy z mrożonych jagód – wyjmujemy je z zamrażalnika i zostawiamy do odmrożenia. Obsypujemy je cukrem. Przed nałożeniem na ciasto odlewamy sok, który puszczą.

  • jagodzianki-1 4.

    Formowanie jagodzianek: stolnicę lub blat wysypujemy mąką. Wykładamy wyrośnięte ciasto drożdżowe i raz jeszcze wyrabiamy do momentu, aż znikną pęcherzyki powietrza. Dzielimy je na mniejsze części (kawałki wielkości małej bułeczki). Rozpłaszczamy je w dłoni i łyżeczką nakładamy jagody. Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy. Jagodzianki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem (np. margaryną lub masłem) i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

  • jagodzianki-2 5.

    Pieczenie jagodzianek: piekarnik nagrzewamy do 180°C. W tym czasie pozostałe białka ubijamy z cukrem na lekką pianę (nie sztywną) i smarujemy nią jagodzianki z wierzchu. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut, aż będą złote. Gotowe jagodzianki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej może nie wyrosnąć. Trzeba je wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem jagodzianek.
  • Powyższy przepis na jagodzianki zawiera świeże drożdże i te będą najlepsze do tego rodzaju wypieku. Jeśli jednak takich nie mamy, można je zastąpić suchymi drożdżami. Dodaje się je bezpośrednio do mąki, bez wcześniejszego przygotowania.
  • Poza sezonem można z powodzeniem upiec bułeczki jagodzianki z mrożonych jagód. Trzeba je jednak odpowiednio wcześniej rozmrozić – najlepiej w lodówce, żeby nie straciły za dużo wody. Nie dodajemy mrożonych jagód prosto do bułek. Woda odparowująca z jagód może sprawić, że jagodzianki nie będą tak puszyste, jak powinny.
  • Na ciasto nakładamy 2–3 łyżeczki jagód. Jeśli będzie ich za dużo bułeczki będą pękać w czasie pieczenia.
  • Jagodzianki z kruszonką to jedna z przepysznych propozycji podania. Wystarczy połączyć ze sobą 100 g mąki, 100 g cukru i 70–100 g masła.

Notka redakcyjna

Jagodzianki – jak zrobić lukier?

Do przygotowania lukru na jagodzianki, należy 100 g cukru pudru przesiać przez sitko (nie może mieć grudek). Dodajemy do niego dwie łyżki soku z cytryny (ok. 30 ml) bądź wody i dokładnie mieszamy. Jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go kolejną łyżką wody i mieszamy. Dolewamy kolejne łyżki wody do momentu, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.


Szczególnie do lukru na jagodzianki zamiast wody warto dodać sok z jagód. Będzie miał jagodowy smak, ale zyska też piękny, fioletowy kolor! Do zrobienia takiego lukru świetnie nada się woda, która zostaje po rozmrożeniu jagód (jeśli robimy jagodzianki z mrożonych jagód).


Uwaga! Lukier nakładamy na wystudzone jagodzianki, inaczej cały spłynie z bułek.


Zobacz także: Jak zrobić lukier? – praktyczny poradnik


Jak dobrze zrobić ciasto drożdżowe na jagodzianki?

Do przygotowania pysznych jagodzianek potrzebne nam będzie ciasto drożdżowe. Niektóre osoby zniechęca przygotowanie rozczynu, jednak przepis naprawdę nie jest skomplikowany. Przyrządzając jagodzianki drożdżowe, warto mieć na uwadze kilka kwestii.


Wyrobienie ciasta na jagodzianki drożdżowe może zająć trochę czasu i okazać się nieco męczące. Jest to jednak konieczne. Najlepsze bułeczki są takie miękkie i pyszne właśnie dzięki dobrze i długo wyrabianemu ciastu. Ciasto na jagodzianki jest dobre wtedy, kiedy samo odchodzi od ręki. Innym sposobem na sprawdzenie, czy jest już dostatecznie wyrobione, jest naciśnięcie go palcem. Jeśli po wciśnięciu wraca ono do poprzedniej formy, oznacza to, że możemy je już odstawić do wyrośnięcia.


Mleko i masło na jagodzianki

Mleko do ciasta na jagodzianki nie powinno być gorące ani też wyjęte prosto z lodówki. Podgrzej je wcześniej w garnuszku lub mikrofali i odstaw to wystygnięcia. Mleko powinno być letnie. Podobnie jest z masłem. Należy je odpowiednio wcześniej całkowicie roztopić i odstawić do wystudzenia (dalej musi być ono płynne). Masło to ważny element przepisu na jagodzianki, bowiem tłuszcz przedłuża trwałość ciasta i sprawia, że jest bardziej miękkie. Z tego powodu najlepiej użyć masła 82%.


Cukier i drożdże na jagodzianki

Nie dodawaj więcej cukru, niż podano w przepisie. Zbyt duża ilość cukru może sprawić, że zaczyn nie zacznie fermentować, a co za tym idzie – nie urośnie. Zaczyn potrzebuje też czasu i ciepłego miejsca, żeby mógł dobrze wyrosnąć. Możesz w tym celu wstawić naczynie z rozczynem do większej miski wypełnionej ciepłą wodą. Jeśli po upływie 20 minut rozczyn nie urósł – nie dodawaj go do ciasta! Jeśli rozczyn nie wyrósł, to ciasto na jagodzianki tym bardziej nie wyrośnie. W takiej sytuacji należy przygotować nowy rozczyn.

Zobacz także nasz przepis na chałkę drożdżową i ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy