Jagodzianki

Bułeczki drożdżowe z jagodami

jagodziankibułeczki drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 161 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 8 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • 1 kg jagód
  • 5 dag cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, cukier, masło, ciepłe mleko i odrobinę soli. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia. Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na części. Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręce, nakładać wyżeczką jagody, dokładnie zlepić. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem na lekką pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy