Jagodzianki

Jagodzianki - bułeczki drożdżowe z jagodami

jagodziankibułeczki drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 162 głosów)

Kroki wykonania:

  • jagodzianki-11.Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, cukier (200 g), masło, ciepłe mleko i odrobinę soli. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia. Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem (50 g). Wyrośnięte ciasto podzielić na części. Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręce, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepić.
  • jagodzianki-22.Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem na lekką pianę. Piec jagodzianki w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy