REKLAMA

Wegańskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami to wspomnienie z dzieciństwa. Lekkie i orzeźwiające, przypomina smaki lata.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.44 z 151 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-truskawki-swieze-min (1) 1. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki długości ok. 1 cm i mieszamy z cukrem. Układamy na sitku na ok. godzinę, aby zmiękły i puściły sok. Truskawki szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Do ciepłej wody dodajemy 1 łyżkę cukru.
  • drozdze-iStock 2. 1 łyżkę mąki i opakowanie drożdży. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po przygotowaniu zaczynu dodajemy go do przesianej mąki dodajemy sól i olej rzepakowy oraz pozostałe 2 łyżki cukru. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut.
  • rabarbar-for.iStock-min (1) 3. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczony olej kokosowy płatki owsiane orzechy i 1 łyżkę cukru muscovado mieszamy. Jeśli kruszonka jest za sucha dodajemy jeszcze odrobinę oleju. Powinna sklejać się w bryłki.Po wyrośnięciu na wierzchu ciasta układamy truskawki i rabarbar, delikatnie wgniatamy owoce w ciasto. Smarujemy wodą lub odrobiną oleju rzepakowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 20-30 minut w temp. 200 stopni.

Porady

Wegańskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami zawiera w przepisie:

  • 2-3 pędy rabarbaru

  • opakowanie suchych drożdży

  • 150 ml ciepłej wody lub mleka roślinnego (ok. 40 stopni)

  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych

 

Sprawdź też: wegańskie ciasta i desery jak z bajki

Notka redakcyjna

Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami to klasyka polskich ciast w sezonie wiosenno-letnim. Delikatne ciasto, kwaskowe owoce i słodka chrupiąca kruszonka to smaki dzieciństwa. W wegańskiej wersji smakują równie dobrze!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy