Babeczki drożdżowe to prosty wypiek dla miłośników puszystego, maślanego ciasta. Świeże, pachnące, idealne porcje nadziane owocami i posypane chrupiącą kruszonką to marzenie każdego łasucha. Można je zabrać na piknik lub drugie śniadanie do szkoły. Warto je podać do popołudniowej kawy. Sprawdźcie nasz prosty przepis na babeczki drożdżowe z truskawkami.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: 50 g masła rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i odstawiamy, żeby przestygło. Truskawki myjemy i osuszamy. Odcinamy szypułki. Blachę do muffinek smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papilotkami.
Ciasto: 250 g mąki pszennej mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy 100 g cukru i cukier waniliowy, a następnie 2 jajka i ciepłe mleko. Na koniec wlewamy płynne masło. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Formowanie babeczek: jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, możemy przygotować babeczki drożdżowe do pieczenia. Wykładamy je na stolnicę i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku truskawkę, po czym zaklejamy i wkładamy do foremki, łączeniem do dołu. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka: zagniatamy masło (35 g) z mąką pszenną (60 g) i cukrem (60 g), do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Pieczenie: wyrośnięte muffiny drożdżowe z truskawkami smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Wyjmujemy je i studzimy na kratce cukierniczej.
Porady
- Nadzienie do babeczek dobieramy według preferencji i w zależności od pory roku. My proponujemy truskawki, ale mogą być to także inne owoce, na przykład borówki lub maliny. Jesienią możemy wypełnić ciasto drożdżowe powidłami lub serem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
- Smak waniliowy otrzymujemy dzięki dodatkowi aromatyzowanego cukru, ale możemy także użyć nasion lub ekstraktu.
- Kruszonka to nieodłączna ozdoba drożdżowych wypieków z owocami. Możemy zrobić ją nieco inaczej niż zwykle, na przykład używając płatków owsianych. Wystarczy, że wymieszamy je z miodem i masłem, a otrzymamy oryginalną słodką posypkę pełną błonnika.
- Wyjątkowo szybkie babeczki drożdżowe z truskawkami upieczemy, jeśli zdecydujemy się całkiem pominąć kruszonkę. Ciasto wystarczy wtedy posypać cukrem pudrem. Możemy także zrobić prosty lukier z dodatkiem soku z cytryny.
- Jeśli chcemy zrobić drożdżowe babeczki bez laktozy, zastąpmy masło olejem, a mleko dowolnym napojem roślinnym, na przykład kokosowym lub owsianym. Taki wypiek będzie też miał mniej kalorii. Możemy posłodzić go stewią lub ksylitolem.
- Zimą muffinki drożdżowe mogą wyrastać wolniej, jeśli mamy w domu dosyć niską temperaturę. Remedium naszych babć było przykrycie miski z ciastem kołderką, ale my możemy włożyć je w chłodne dni do piekarnika rozgrzanego do 30–35°C.
- Gotowe babeczki możemy przechowywać pod przykryciem przez kilka dni, dopóki nie staną się czerstwe. A nawet wtedy możemy wyczarować z nich pudding chlebowy. Nadają się także do zamrożenia. Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, w każdej chwili możemy je wyjąć i rozgrzać w mikrofali lub piekarniku.
- Jeśli spodobało nam się skrzyżowanie drożdżówki i babeczki, możemy także przyrządzić hybrydę ciasta francuskiego i muffinek, czyli cruffiny. Powstały z takiego połączenia wypiek jest mocno maślany i wyjątkowo aromatyczny. Warto nadziać go czekoladą, konfiturą lub zmielonymi migdałami.
Komentarze