Babeczki drożdżowe

Babeczki drożdżowe to prosty wypiek dla miłośników puszystego, maślanego ciasta. Świeże, pachnące, idealne porcje nadziane owocami i posypane chrupiącą kruszonką to marzenie każdego łasucha. Można je zabrać na piknik lub drugie śniadanie do szkoły. Warto je podać do popołudniowej kawy. Sprawdźcie nasz prosty przepis na babeczki drożdżowe z truskawkami. 

dodany przez: Ewa Niepytalska

ciasto drożdżowe babeczki muffinki

Czas przygotowania:
2godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Babeczki drożdżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: 50 g masła rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i odstawiamy, żeby przestygło. Truskawki myjemy i osuszamy. Odcinamy szypułki. Blachę do muffinek smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papilotkami.   

  • 2.

    Ciasto: 250 g mąki pszennej mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy 100 g cukru i cukier waniliowy, a następnie 2 jajka i ciepłe mleko. Na koniec wlewamy płynne masło. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 

  • 3.

    Formowanie babeczek: jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, możemy przygotować babeczki drożdżowe do pieczenia. Wykładamy je na stolnicę i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku truskawkę, po czym zaklejamy i wkładamy do foremki, łączeniem do dołu. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.  

  • 4.

    Kruszonka: zagniatamy masło (35 g) z mąką pszenną (60 g) i cukrem (60 g), do uzyskania konsystencji mokrego piasku.  

  • 5.

    Pieczenie: wyrośnięte muffiny drożdżowe z truskawkami smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Wyjmujemy je i studzimy na kratce cukierniczej.  

Porady

  • Nadzienie do babeczek dobieramy według preferencji i w zależności od pory roku. My proponujemy truskawki, ale mogą być to także inne owoce, na przykład borówki lub maliny. Jesienią możemy wypełnić ciasto drożdżowe powidłami lub serem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
  • Smak waniliowy otrzymujemy dzięki dodatkowi aromatyzowanego cukru, ale możemy także użyć nasion lub ekstraktu. 
  • Kruszonka to nieodłączna ozdoba drożdżowych wypieków z owocami. Możemy zrobić ją nieco inaczej niż zwykle, na przykład używając płatków owsianych. Wystarczy, że wymieszamy je z miodem i masłem, a otrzymamy oryginalną słodką posypkę pełną błonnika. 
  • Wyjątkowo szybkie babeczki drożdżowe z truskawkami upieczemy, jeśli zdecydujemy się całkiem pominąć kruszonkę. Ciasto wystarczy wtedy posypać cukrem pudrem. Możemy także zrobić prosty lukier z dodatkiem soku z cytryny. 
  • Jeśli chcemy zrobić drożdżowe babeczki bez laktozy, zastąpmy masło olejem, a mleko dowolnym napojem roślinnym, na przykład kokosowym lub owsianym. Taki wypiek będzie też miał mniej kalorii. Możemy posłodzić go stewią lub ksylitolem
  • Zimą muffinki drożdżowe mogą wyrastać wolniej, jeśli mamy w domu dosyć niską temperaturę. Remedium naszych babć było przykrycie miski z ciastem kołderką, ale my możemy włożyć je w chłodne dni do piekarnika rozgrzanego do 30–35°C. 
  • Gotowe babeczki możemy przechowywać pod przykryciem przez kilka dni, dopóki nie staną się czerstwe. A nawet wtedy możemy wyczarować z nich pudding chlebowy. Nadają się także do zamrożenia. Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, w każdej chwili możemy je wyjąć i rozgrzać w mikrofali lub piekarniku
  • Jeśli spodobało nam się skrzyżowanie drożdżówki i babeczki, możemy także przyrządzić hybrydę ciasta francuskiego i muffinek, czyli cruffiny. Powstały z takiego połączenia wypiek jest mocno maślany i wyjątkowo aromatyczny. Warto nadziać go czekoladą, konfiturą lub zmielonymi migdałami. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy