Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami to niezawodne połączenie maślanego ciasta, dużej porcji soczystych owoców i kruszonki. W naszym przepisie stawiamy na prostotę. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i chwila cierpliwości. Gwarantujemy, że bułki z truskawkami, przygotowane według tej receptury, przywołają najpiękniejsze wspomnienia beztroskich wakacji.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

drożdżówka Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 169 głosów)


Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto drożdżowe:  roztapiamy 70 g masła i pozostawiamy do wystudzenia. Przesiewamy 300 g mąki. Dodajemy jajka, 75 g cukru oraz drożdże. Mieszamy łyżką. Powoli dodajemy letnie mleko i masło. Mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 40–60 minut.

  • 2.

    Kruszonka: 70 g mąki łączymy z 50 g cukru i 50 g zimnego masła. Rozcieramy do powstania okruchów. Wstawiamy do lodówki.

  • 3.

    Formowanie drożdżówek z truskawkami: kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na sześć części i kształtujemy kulki. Rozpłaszczamy je delikatnie dłonią, tak by wyglądały jak bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 4.

    Truskawki: myjemy delikatnie, osuszamy, a następnie kroimy w ćwiartki. Układamy je na środku każdej drożdżówki i posypujemy kruszonką.

  • 5.

    Pieczenie drożdżówek: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Następnie wsadzamy do niego bułki, na 25 minut. Wystudzone drożdżówki z truskawkami można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Porady

  • Wszystkie składniki na drożdżówki z truskawkami powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej ciasto może nie wyrosnąć. Z kolei masło na kruszonkę powinno być dobrze schłodzone.
  • Drożdżówki z owocami doskonale smakują w towarzystwie lukru. Polewę przygotowujemy z połączenia cukru pudru i kilku kropli wody lub soku z cytryny. Piękny, różowy kolor uzyskamy natomiast, dodając odrobinę soku z truskawek, malin lub buraka.
  • Truskawki możemy zastąpić też innymi owocami lata: malinami, jagodami, czereśniami. W zależności od ich słodyczy, należy dostosować odpowiednią ilość cukru.
  • Drożdżówki z truskawkami udadzą się również z mrożonymi owocami. Jeżeli chcesz zachować smak lata na cały rok, przeczytaj jak mrozić owoce i warzywa.
  • Choć przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką zawiera mleko i jajka, ciasto można zrobić również w wersji wegańskiej. Proponujemy recepturę na pyszne, miękkie i aromatyczne ciasto drożdżowe z owocami.
  • Ciekawym pomysłem są drożdżówki z truskawkami i budyniem, takie bułeczki rozpływają się w ustach. Wystarczy przygotować porcję budyniu, po wystudzeniu nałożyć na ciasto i na to położyć truskawki. Całość posypać kruszonką. W podobny sposób zrobimy też drożdżówki z serem i truskawkami.

Notka redakcyjna

Drożdżówki z truskawkami – to trzeba wiedzieć

Kluczem do upieczenia pysznych i puchatych drożdżówek z truskawkami, jest dobrze wyrośnięte ciasto. Jeżeli chcesz przygotować bułki na świeżym rozczynie, skorzystaj z naszego niezawodnego przelicznika drożdży instant. Z suchych ciasto będzie nieco bardziej kruche, ale nadal będą smakowały wyśmienicie. A jest to też świetny sposób na przyspieszenie całego procesu.


Ciasto drożdżowe możemy wyrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego z końcówką typu hak. Po zagnieceniu ważne jest zostawienie go w ciepłym miejscu, żeby wyrosło do podwojenia objętości. Pomieszczenie powinno być nagrzane, okno zamknięte, bez przeciągów. W zależności od temperatury powietrza, czas wyrastania może się różnić. Najlepszy efekt osiągniemy, gdy drożdżówki z truskawkami odstawimy do ponownego wyrośnięcia.


W przypadku kruszonki masło powinno być schłodzone masło, najlepiej prosto z lodówki. Składniki łączymy szybko, do powstania okruchów, żeby masło jak najmniej się rozgrzało. Potem dobrze jest wsadzić ją na 30 minut do lodówki.


Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni i tworzyć niecodzienne formy to szczególnie polecamy przepis na zawijańce drożdżowe z truskawkami.


Jak przechowywać ciasto drożdżowe?

Choć drożdżówki z truskawkami są tak pyszne, że najczęściej znikają jeszcze ciepłe, może zdarzyć się, że nie zjemy ich od razu. Żeby uchronić je przed wyschnięciem, dobrze jest przechowywać je w lodówce. Niestety ciasto drożdżowe bardzo dobrze chłonie zapachy, dlatego koniecznie trzeba je szczelnie owinąć folią spożywczą. Możemy też wsadzić je do zamykanego pojemnika na żywność. Sprawdzą się też torebki strunowe. Drożdżówki można też zamrozić i podgrzać na podwieczorek, dzięki temu nadal będą świeże, pachnące i smaczne.


Słodkie wypieki, takie jak drożdżówki, chałka czy brioszka idealnie sprawdzą się jako baza tostów francuskich. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak przechowywać inne zapasy, przeczytaj jak nie marnować jedzenia i czasu.


Czy można przechowywać surowe ciasto drożdżowe?

Surowe ciasto możemy przechowywać w lodówce nawet przez pięć dni. Jeżeli wiemy, że nie wykorzystamy całości od razu, nadmiar możemy umieścić w zamykanym pudełku. Przed planowanym wypiekiem, ciasto ogrzewamy do temperatury pokojowej, a uformowanym drożdżówkom pozwalamy wyrosnąć. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy