Ciasto drożdżowe z malinami to smak dzieciństwa. Jest puszyste, delikatne i wilgotne, a maślana kruszonka zapewnia chrupiące wykończenie. Można przyrządzić je z dodatkiem mrożonych owoców, co czyni z niego uniwersalny, całoroczny deser. Przepis na placek drożdżowy z malinami i kruszonką przyda Wam się na co dzień i od święta.
ZjedzPięknie
(średnia 5 z 1 głosów)
Przygotowanie: kostkę masła (200 g) umieszczamy w rondelku razem z mlekiem i 200 g cukru. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę przekładamy do dużej miski i miksujemy z jajkami oraz pokruszonymi drożdżami. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Ciasto: do masy drożdżowej dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Wykładamy nim natłuszczoną i zabezpieczoną pergaminem formę o wymiarach 29x39 cm.
Kruszonka: pozostałe masło (75 g) rozpuszczamy w rondelku lub na patelni. Łączymy je z cukrem (75 g) i mąką (150 g) tak, żeby powstały zacierki o różnych rozmiarach.
Pieczenie: na przygotowanym cieście układamy umyte i osuszone maliny. Posypujemy je kruszonką. Wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zostawiamy otwarte drzwiczki na 20 minut. Kiedy placek urośnie, zamykamy je i kontynuujemy pieczenie przez 20–25 minut. Ciasto drożdżowe z malinami powinno się lekko zarumienić. Podajemy je posypane cukrem pudrem.
Podobne przepisy: ciasto z owocami, ciasto drożdżowePorady
- Żeby powstało miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką, najlepiej wykorzystać mąkę typ 450 lub 650. Chrupiącą posypkę natomiast polecamy zrobić na bazie gruboziarnistej krupczatki.
- Wypiek zyska piękny aromat kojarzący się z rozgrzewającymi jesiennymi deserami, jeśli dodamy do ciasta kilka kropli esencji waniliowej lub szczyptę cynamonu.
- Świeże drożdże możemy zamienić na produkt instant. Należy wtedy dodać do ciasta 14 g proszku (2 saszetki).
- Pamiętajmy, że drożdże należy łączyć z przestudzonym, ale jeszcze ciepłym płynem. Idealna temperatura dla ich wzrostu to 30–40°C.
- Placek drożdżowy z malinami i kruszonką będzie perfekcyjny – wilgotny i puszysty – jeśli wstawimy do piekarnika miseczkę z wodą. Wydzielająca się para sprawi, że ciasto nie wysuszy się i nie opadnie.
- Poza sezonem na świeże owoce leśne z powodzeniem zrobimy ciasto drożdżowe z malinami mrożonymi. Pamiętajmy, żeby wyjąć je wcześniej z zimna i odsączyć na sitku. Dla ułatwienia możemy je oprószyć mąką ziemniaczaną, która pochłonie nadmiar wilgoci.
- Drożdżowe ciasto świetnie smakuje przykryte warstwą kwaskowych malin, ale polecamy także wykorzystać inne owoce o nieco słodszym smaku, na przykład borówki.
- Za słodką przekąskę do pracy lub szkoły doskonale posłuży drożdżówka z malinami i kruszonką. Taki deser zrobimy podobnie jak ciasto, ale musimy poświęcić więcej czasu na formowanie bułeczek. Do środka możemy włożyć zarówno świeże owoce, jak i frużelinę lub konfitury.
- Żeby urozmaicić nieco ten prosty wypiek, możemy dodać do kruszonki wiórki kokosowe, które świetnie komponują się z malinami praktycznie w każdym deserze.
- Maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką można dodatkowo ozdobić przed podaniem listkami mięty lub świeżymi malinami. Świetnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Do dekoracji można też wykorzystać szybki lukier z cukru pudru lub polewę z białej czekolady.
Komentarze