Ciasto drożdżowe z malinami

Ciasto drożdżowe z malinami to smak dzieciństwa. Jest puszyste, delikatne i wilgotne, a maślana kruszonka zapewnia chrupiące wykończenie. Można przyrządzić je z dodatkiem mrożonych owoców, co czyni z niego uniwersalny, całoroczny deser. Przepis na placek drożdżowy z malinami i kruszonką przyda Wam się na co dzień i od święta.   

dodany przez: ZjedzPięknie

ciasto z owocami ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Ciasto drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z malinami – przygotowanie 1.

    Przygotowanie: kostkę masła (200 g) umieszczamy w rondelku razem z mlekiem i 200 g cukru. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę przekładamy do dużej miski i miksujemy z jajkami oraz pokruszonymi drożdżami. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.   

  • Ciasto drożdżowe z malinami – wyrabianie ciasta 2.

    Ciasto: do masy drożdżowej dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Wykładamy nim natłuszczoną i zabezpieczoną pergaminem formę o wymiarach 29x39 cm.  

  • Ciasto drożdżowe z malinami – kruszonka 3.

    Kruszonka: pozostałe masło (75 g) rozpuszczamy w rondelku lub na patelni. Łączymy je z cukrem (75 g) i mąką (150 g) tak, żeby powstały zacierki o różnych rozmiarach.   

  • Ciasto drożdżowe z malinami – pieczenie i dekorowanie 4.

    Pieczenie: na przygotowanym cieście układamy umyte i osuszone maliny. Posypujemy je kruszonką. Wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zostawiamy otwarte drzwiczki na 20 minut. Kiedy placek urośnie, zamykamy je i kontynuujemy pieczenie przez 20–25 minut. Ciasto drożdżowe z malinami powinno się lekko zarumienić. Podajemy je posypane cukrem pudrem.   

Porady

  • Żeby powstało miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką, najlepiej wykorzystać mąkę typ 450 lub 650. Chrupiącą posypkę natomiast polecamy zrobić na bazie gruboziarnistej krupczatki.  
  • Wypiek zyska piękny aromat kojarzący się z rozgrzewającymi jesiennymi deserami, jeśli dodamy do ciasta kilka kropli esencji waniliowej lub szczyptę cynamonu.  
  • Świeże drożdże możemy zamienić na produkt instant. Należy wtedy dodać do ciasta 14 g proszku (2 saszetki). 
  • Pamiętajmy, że drożdże należy łączyć z przestudzonym, ale jeszcze ciepłym płynem. Idealna temperatura dla ich wzrostu to 30–40°C.   
  • Placek drożdżowy z malinami i kruszonką będzie perfekcyjny – wilgotny i puszysty – jeśli wstawimy do piekarnika miseczkę z wodą. Wydzielająca się para sprawi, że ciasto nie wysuszy się i nie opadnie. 
  • Poza sezonem na świeże owoce leśne z powodzeniem zrobimy ciasto drożdżowe z malinami mrożonymi. Pamiętajmy, żeby wyjąć je wcześniej z zimna i odsączyć na sitku. Dla ułatwienia możemy je oprószyć mąką ziemniaczaną, która pochłonie nadmiar wilgoci. 
  • Drożdżowe ciasto świetnie smakuje przykryte warstwą kwaskowych malin, ale polecamy także wykorzystać inne owoce o nieco słodszym smaku, na przykład borówki.   
  • Za słodką przekąskę do pracy lub szkoły doskonale posłuży drożdżówka z malinami i kruszonką. Taki deser zrobimy podobnie jak ciasto, ale musimy poświęcić więcej czasu na formowanie bułeczek. Do środka możemy włożyć zarówno świeże owoce, jak i frużelinę lub konfitury
  • Żeby urozmaicić nieco ten prosty wypiek, możemy dodać do kruszonki wiórki kokosowe, które świetnie komponują się z malinami praktycznie w każdym deserze.  
  • Maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką można dodatkowo ozdobić przed podaniem listkami mięty lub świeżymi malinami. Świetnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Do dekoracji można też wykorzystać szybki lukier z cukru pudru lub polewę z białej czekolady.  
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy