Drożdżówka

29 przepisów

iStock-472328484

Drożdżówka stała się kilka lat temu w naszym kraju przedmiotem batalii politycznej. Kolejne rządy zakazywały jej sprzedaży w szkolnych sklepikach, to znów niespodziewanie przywracały ją do łask. Jaka jest zatem prawda o wpływie drożdżowych przekąsek na nasze zdrowie? Czy istnieje sposób na uczynienie ich bardziej wartościowymi?

Drożdżówka: rodzaje

Bułeczki i babeczki drożdżowe przez wiele lat zajmowały poczesne miejsce w diecie polskich uczniów - można je było kupić zarówno na terenie każdej niemal szkoły, jak i w sklepach spożywczych. Opinie o szkodliwości drożdżówek zaczęły się pojawiać stosunkowo niedawno, skłaniając wielu rodziców i nauczycieli do refleksji. Czy drożdżówka faktycznie posiada negatywny wpływ na organizm?

Warto przede wszystkim podkreślić, że drożdżówka drożdżówce nierówna. O dobrych i złych właściwościach bułeczek przygotowywanych na bazie drożdży decyduje szereg czynników: ich wielkość, składniki, obecność owoców oraz polewy.

Małe bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką okażą się dla naszego dziecka pyszną przekąską, której na pewno nie należy mu zabraniać. Co innego ociekająca lukrem bomba kaloryczna w rozmiarze XXL, wysmarowana kiepskiej jakości marmoladą i "udekorowana" czekoladopodobnymi kawałkami. Tego typu drugie śniadanie przyprawi ucznia co najwyżej o ból brzucha.

Drożdżówki warto zatem kupować w sprawdzonych i uznanych miejscach, np. w dobrych cukierniach. Innym świetnym pomysłem będzie oczywiście samodzielne ich wypiekanie.

Jak zrobić dobre drożdżówki?

Umiejętności przygotowywania udanych drożdżówek trzeba się po prostu nauczyć. Sekret tkwi zwłaszcza w odpowiednim wyrabianiu ciasta drożdżowego tak, aby okazało się miękkie i puszyste. Sam ten proces nie jest zresztą bardzo skomplikowany, o ile trzymamy w zasięgu wzroku dobry przepis i realizujemy go punkt po punkcie.

Wydaje się, że osobom początkującym najłatwiej będzie upiec drożdżówki z nadzieniem owocowym; na pierwszy ogień pójść może przykładowo drożdżówka ze śliwkami, borówkami i orzechową kruszonką. Same owoce nie wymagają żadnej specjalnej obróbki, mamy zatem okazję skupić całą naszą uwagę na prawidłowym przygotowaniu ciasta i kruszonki. Tę ostatnią możemy zresztą nawet pominąć, jeśli wyda się nam początkowo zbyt trudna.

Drożdżówki z ajerkoniakiem czy budyniem są wyzwaniem nieco większym (tutaj należy się wszak przyłożyć nie tylko do ciasta, lecz również do nadzienia). Należałoby więc dać sobie trochę czasu, nim przystąpimy do ich wypiekania. Z drugiej strony, jeśli uda nam się ową sztukę opanować, uniezależnimy się całkowicie od bułeczek sklepowych. 

Ile kalorii ma drożdżówka?

Osoby dbające o linię zadają sobie na pewno pytanie, ile kalorii ma drożdżówka z kruszonką, makiem, budyniem, serem... Sporo zależy oczywiście od ich wielkości, ale można przyjąć, że "standardowa" słodka bułka liczy sobie ok. 300-330 kalorii. Nieco bardziej dietetyczne okazują się jedynie drożdżówki z jabłkiem: z reguły zawierają one nie więcej niż 210 kalorii.

Zdaniem dietetyków, najmłodszym dzieciom można bez obaw serwować w ramach przekąski małe drożdżówki z owocami, których wartość kaloryczna nie przekracza 100 kcal. Większe bułki, z wieloma słodkimi dodatkami, to najszybsza droga do nadwagi i otyłości. 

Jak formować drożdżówki?

O tym, jaki kształt przyjmą nasze drożdżówki, powinniśmy zadecydować po wyłożeniu ciasta na stolnicę. "Ślimaki" z cynamonem lub makiem zwija się jak roladę i kroi na plasterki, posmarowawszy wcześniej ciasto odpowiednią masą.

Bułeczki ze słodkim nadzieniem można otrzymać wykrawając z ciasta kółka przy użyciu dużej szklanki, następnie zaś tworząc pośrodku niewielkie zagłębienia. W te miejsca nakłada się budyń, dżem, czekoladę czy twarożek. 

Chcąc przygotować bułeczki w kształcie ósemek, wypełnione dwoma typami nadzienia, należy pokroić ciasto na paski o długości ok. 15 cm, a szerokości 2 cm. Ciasto formuje się na kształt ósemek. Powstałe w ten sposób dwa zagłębienia wypełnia się wybranym nadzieniem.