Precle bawarskie

Precel to tradycyjny bawarski wypiek na bazie drożdży i mąki pszennej. Precel to wypiek często obsypywany czarnym makiem, grubą solą, sezamem, czarnuszką lub kminkiem. Precel kształtem przypomina cyfrę osiem z dołożonym na końcach ciastem. Precel to doskonałe pieczywo na śniadanie. Precel może być podawany z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

bułki drożdżoweciasto drożdżowePrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 162 głosów)

Kroki wykonania:

  • drozdze-iStock1.Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto . Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś pół godziny, lub dłużej (jeśli potrzeba). Ciasto wykładamy z miski, zagniatamy ponownie, i dzielimy na 12 kawałków. Z każdego kawałka formujemy długi rulonik a z rulonika precla.
  • maka-i-makaron-durum (2)2.W garnku zagotowujemy około litr wody z 3 łyżkami sody. Włączamy piekarnik, żeby zdążył się nagrzać do 250 stopni C. Wrzucamy precle ostrożnie do garnka, gotujemy każdy ok. 30 sekund . Gdy wszystkie precle się obgotują, smarujemy je jajkiem ubitym z dwoma łyżkami wody i posypujemy gruba solą. Wstawiamy do piekarnika na jakieś 8-10 minut.

Porady

Precel - przepis na precle zawiera:

  • ciepłą wodę
  • sodę oczyszczoną do obgotowania precla przed pieczeniem

Notka redakcyjna

Precle ponoć powstały przez przypadek. We Włoszech krążyła legenda o średniowiecznym mnichu, który był piekarzem. Gdy zostało mu ciasto chlebowe postanowił je upiec nadając im kształt skrzyżowanych rąk na klatce piersiowej. Tak upieczony precel był rozdawany napotkanym dzieciom za wyrecytowanie modlitwy. Precel tego rodzaju był puszysty. Drugi rodzaj precli – chrupiących i twardych- powstał ponoć przez przypadek. Uważa się, że ten sam mnich musiał zasnąć przy piecu i przez to precel nabrał bardziej zwartej tekstury. Jednak odstawiając legendy na bok, dowiadujemy się, że precel pochodzi z Bawarii. Tam jest stałą przekąską serwowaną podczas piwnego święta Oktoberfest. W Niemczech precel obsypywany jest kminkiem lub nasionami słonecznika.

Precel - jak zrobić precle?

Precel to smakołyk, który najczęściej jest podjadany podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Aby zrobić precel chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku, należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Na początek należy przesiać mąkę pszenną, wsypać jedną łyżeczkę soli i zrobić wgłębienie. Następnie należy wkruszyć 30 g drożdży lub 7 g drożdży instant. Kolejnym etapem będzie dolanie szklanki ciepłego mleka. Najlepsze efekty będą, gdy będziemy dolewać mleka powoli i kontrolować konsystencję ciasta. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Następnie dodajemy 50 g masła i jedno całe jajko oraz jedno żółtko. Jeżeli potrzeba dolewamy odrobinę ciepłego mleka i zagniatamy ciasto drożdżowe. Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

Precel – ciasto:

Wyrośnięte ciasto na precle dzielimy na 12 części, z każdej formujemy wałek grubości palca i zawijamy. Precel po wykonaniu układany jest na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiony do wyrośnięcia na następne 15 minut. Każdy precel należy posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać grubą solą, makiem albo sezamem. Precel wykonany w ten sposób powinien być wypiekany przez 15 minut w temperaturze 200°C. Precel przygotowany w taki sposób może być doskonałą propozycją śniadaniową.

Precle stanowią świetną bazę do kanapek. Zamiast bajgli można podać precel z kremowym twarożkiem, z plastrem wędzonego łososia i koperku. W Niemczech tradycyjnie podaje się precel z szynką lub zapieka z serem. Świeżo upieczony precel doskonale smakuje podany z masłem i odrobiną soli. Warto dodać, że prawdziwy precel bawarski zanurzany jest w roztworze wody i sody oczyszczonej. Dzięki temu zachowuje chrupkość, nabiera specyficznego brązowego koloru oraz nabiera charakterystycznego kwaskowatego smaku.

Ile kalorii ma precel?

Precel jest pieczywem wypiekanym na bazie mąki pszennej. Stąd precle nie będą polecane dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu. W kuchni we własnym domu można eksperymentować z różnymi rodzajami mąk. Precel będzie równie smaczny, gdy wykonamy go z mąki razowej. Także mąka pełnoziarnista będzie źródłem dużej ilości błonnika. Ponadto dostępne są w sklepach precle bezglutenowe, które stworzone są na bazie skrobi kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej. Taki precel w 100 g produktu ma około 480 kcal. Im więcej dodamy dodatków, tym większa będzie kaloryczność precli. Jeden precel z dodatkiem sera będzie miał około 255 kalorii.

Precel a obwarzanek

Wiele osób myli precle z obwarzankami. Obwarzanki są przed upieczeniem obgotowywane w wodzie ze słodem lub miodem, a następnie wyjmowane z wody i pieczone w piekarniku. Dzięki temu skórka będzie brązowa, chrupiąca a środek miękki i puszysty. Precle są natomiast są obgotowywane w wodzie z rozpuszczoną sodą oczyszczoną. Precel również ma inny kształt niż bajgiel, więc trudno je ze sobą pomylić.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy