Drożdżówki z malinami to słodkie, puszyste wypieki z dodatkiem pysznych owoców oraz cytrynowego lukru. Rewelacyjnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy, szkoły bądź na uczelnię. Jeśli chcemy, przed wstawieniem bułeczek do piekarnika, możemy posypać je kruszonką. Drożdżówki z malinami zachwycą każdego łasucha.
Getty Images
(średnia 4.47 z 207 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jajko wbijamy do małej miseczki. Mleko wlewamy do garnuszka i lekko podgrzewamy. Temperatura płynu nie powinna przekraczać 40°C.
Zaczyn: 50 ml mleka wlewamy do małej miseczki. Dodajemy 10 g cukru, drożdże oraz 20 g mąki. Całość dokładnie mieszamy, zakrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe: masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się rozpuści. Następnie odkładamy na bok do lekkiego ostygnięcia. Do dużej miski wsypujemy pozostałą ilość cukru oraz mąki. Wlewamy mleko, zaczyn, jajko. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy składniki i łączymy je z ostudzonym, ale płynnym masłem. Ciasto przenosimy na stolnicę, a następnie wyrabiamy przez ok. 10-15 minut. Na końcu formujemy je w kulę, przekładamy do miski oraz zakrywamy folią do żywności. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Formowanie: wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy je przez chwilę. Następnie dzielimy je na 8 części, którym nadajemy okrągły kształt. Układamy je na blasze. Spłaszczamy bułeczki dłońmi. Na środku każdej z nich robimy delikatne wgłębienie. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką, a następnie pozostawiamy na ok. 15-20 minut.
Lukier: cukier puder przesiewamy do miski. Wlewamy sok z cytryny i łączymy składniki.
Pieczenie: na środku każdej bułeczki układamy maliny, a następnie posypujemy je sezamem. Wstawiamy je do piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie odstawiamy drożdżówki do ostygnięcia, a na końcu dekorujemy lukrem.
Porady
- Drożdżówki z malinami wspaniale wyglądają udekorowane cukrem pudrem. Niektórzy podają je z dodatkiem kruszonki. Przygotujemy ją na bazie masła, mąki oraz cukru. Całość rozcieramy palcami do uzyskania grudek ciasta. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika, posypujemy je z wierzchu kruszonką.
- Świeże drożdże z powodzeniem zastąpimy suszonymi. Nie musimy wtedy robić zaczynu. Wystarczy, że 10 g produktu połączymy z mąką oraz pozostałymi składnikami ciasta.
- Podczas wyrastania ciasta, możemy wstawić je do nagrzanego na 30°C oraz wyłączonego piekarnika. W ten sposób stworzymy idealne warunki dla drożdży. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasz wypiek pięknie urośnie.
- Mleko nie powinno być gorące. W przeciwnym wypadku może ono zniszczyć drożdże. Podczas podgrzewania płynu polecamy kontrolować jego temperaturę za pomocą specjalnego termometru kuchennego. Nie może ona przekroczyć 40°C.
- Do przygotowania drożdżówek najlepiej sprawdzą się świeże maliny. W ostateczności możemy sięgnąć po te mrożone. W takim wypadku należy je wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody oraz osuszyć.
Drożdżówki z malinami sprawdzą się zarówno w roli deseru, jak i słodkiego śniadania. Bułeczki te są wyjątkowo puszyste oraz delikatne. Jeśli chcemy możemy dodatkowo wzbogacić je o:
Drożdżówki z malinami możemy przygotować w nieco innym stylu. Dzięki temu nadamy im oryginalnego wyglądu. Wystarczy, że wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na prostokątny placek o grubości ok. 1,5 cm. Następnie posypujemy je z wierzchu malinami. Jeśli chcemy możemy dodatkowo posmarować ciasto konfiturą. Całość zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 12 plastrów. Układamy bułeczki na blasze, przykrywamy czystą ściereczką oraz odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut.
Pomysłów na pyszne, puszyste drożdżówki jest wiele. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji na te słodkie bułeczki:
Komentarze