Drożdże - przepisy

1 kolekcji przepisów

706 przepisów

drozdze-iStock

Drożdże z punktu widzenia biologicznego, to jednokomórkowe organizmy należące do świat grzybów. Aby drożdże żyły potrzebują specjalnych warunków np.: muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę, tlen, wilgotność oraz dostarczane pożywienie. Gdy zachodzą te warunki to mamy gwarancję udanego wypieku. Ciasto rośnie, gdy drożdże się namnażają i fermentują. Dzięki zamianie cukru np.: z mąki na alkohol i dwutlenek węgla. Dawniej używano dzikich drożdży do wypieku ciasta, a następnie zaczęto je hodować i nazywać drożdżami piekarskimi. Zebraliśmy przepisy, w których wykorzystacie drożdże.

Drożdże – jak powstają?

Drożdże do rozmnażania się i fermentacji potrzebują wilgoci, tlenu, optymalnej temperatury oraz pożywienia. Doskonałym środowiskiem dla rozwoju drożdży jest ciasto chlebowe. Optymalna temperatura fermentacji drożdży wynosi około 30°C.

Drożdże – jak upiec chleb na drożdżach?

Drożdże świeże (30 g) należy utrzeć z łyżką miodu, łyżką mąki i 300 ml letniej wody – tak przygotowany zaczyn odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dwie szklanki mąki pszennej typ 1050 trzeba wymieszać z mąką pszenną typ 550 i dodać dwie łyżeczki soli. Potem trzeba dodać wyrośnięty zaczyn i melasę. Następnie powinno się wyrabiać przez 10 minut. Ciasto na chleb odstawiamy pod przykryciem na przynajmniej godzinę. W tym czasie ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość. Całość należy przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy i zostawić pod przykryciem na 45 min. Chleb należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec przez około godzinę.

Drożdże – ile drożdży na kg mąki?

Drożdże świeże mogą być zamienione na drożdże suszone typu instant. Przyjmuje się, że 1 g drożdży świeżych odpowiada 0,4 g drożdży suchych. Natomiast 7 g drożdży suszonych instant odpowiada 25 g świeżych drożdży. Warto wiedzieć, że na kilogram mąki potrzeba 14 g drożdży suszonych albo 50 g drożdży świeżych.

Drożdże – jak zrobić rozczyn z drożdży?

Drożdże wymieszane z ciepła wodą i szczyptą cukru, a następnie odstawione na około 10 minut do fermentacji nazywamy rozczynem. W ten sposób można sprawdzić aktywność drożdży oraz przygotować je przed dodaniem do ciasta właściwego. Przygotowując chleb warto przygotować zaczyn. Istnieją trzy rodzaje zaczynów zawierających drożdże. Najpopularniejsze to biga, poolish oraz pâte fermentée. Zaczyn typu pâte fermentée to dosłownie stare ciasto. Odrobina ciasta z białej pszennej mąki jest zachowywana po wyrobieniu i dodawana do kolejnego ciasta. Takie ciasto na chleb ma intensywniejszy smak niż przygotowywany z pozostałych zaczynów. W tym zaczynie wyjątkowy jest dodatek soli. Zaczyn na drożdżach nie nadaje się do przechowywania przez lata jak np.: zakwas na chleb. Warto wiedzieć, że „stare ciasto” pâte fermentée powinno być zużyte wciągu 48 godzin. Drugim zaczynem w skład, którego wchodzą drożdże jest poolish. Jest to połączenie mąki i wody w równych częściach ze szczyptą drożdży. Przez to, że mąka i woda występuje w jednakowych ilościach konsystencja zaczynu będzie przypominać ciasto naleśnikowe. Ciekawostką jest, że nazwa tego zaczynu określa Polskę, czyli kraj pochodzenia tej metody. Na początku wykorzystywano go tylko do przygotowywania słodkich wypieków. Drożdże znaleźć można również w trzecim zaczynie określanym biga. Nazwę pochodzi od włoskiego słowa określającego zaczyn. Podstawowe składniki to woda, mąka i odrobina drożdży. Jednak wilgotność ciasta może być różna. Hydracja może stanowić od 50 do 100 %. Ilość drożdży uzależniona jest temperatury otoczenia oraz czasu fermentacji. Biga podobnie jak poolish potrzebuje 1 % drożdży. Zaczyn na chleb powinien być przygotowywany znacznie wcześniej niż ciasto właściwe. Przyjmuje się czas między 6 a 16 godzin. Jedynie pâte fermentée nie wymaga mieszania. Składniki zaczynu powinny być mieszane przez około trzy minuty w celu dokładnego połączenia. Kiedy mąką w całości wchłonie wodę, przykrywamy zaczyn folią spożywczą. Zaczyn na chleb należy zostawić w temperaturze pokojowej.

Drożdże – czy drożdże są wegańskie?

Drożdże są produktem wegańskim. Nie pochodzą od zwierząt. Drożdże należą do królestwa grzybów i są organizmami żywymi. Gdy drożdże są żywe, czyli świeże można na ich bazie przygotowywać pieczywo i wypieki drożdżowe. Drożdże to jednokomórkowe organizmy żywe. Drożdże nie mają zmysłów ani układu nerwowego, więc nie można im wyrządzić żadnej krzywdy.

Drożdże – jak przechowywać drożdże?

Drożdże świeże powinny być po zakupie przechowywane w lodówce. Ich czas przydatności jest podany na opakowaniu. Ponadto warto obserwować drożdże czy nadają się do wykorzystania. Na drożdżach nie powinna pojawiać się brązowa skorupka ani biały nalot. Nie powinny mieć mocnego aromatu alkoholu ani niepożądanych pęknięć. Drożdże świeże najlepiej zużyć w ciągu tygodnia po otwarciu. Drożdże suszone instant mają wydłużony czas wykorzystania. Na ogół jest to kilka miesięcy.

Drożdże – czy można mrozić drożdże?

Drożdże świeże mogą być mrożone, chociaż mrożone po pewnym czasie zaczynają ginąć. Zarówno w formie kostki, surowego ciasta czy zakwasu chlebowego. Drożdże świeże mogą przeżyć nawet kilka tygodni w temperaturze -20°C, jednak z każdym dniem stają się słabsze. Warto wiedzieć, że najlepiej mrożenie znoszą drożdże suche i z nich można upiec bochenek chleba nawet po kilku miesiącach.

Drożdże – jak zrobić drożdże w domu?

Gdy zabraknie nam w domu drożdży, a bardzo chcemy przygotować ciasto możemy skorzystać z domowego sposobu. Wystarczy wziąć dwa średniej wielkości ugotowane ziemniaki i rozgnieść je na jednolitą masę z łyżeczką cukru. Do tego należy dolać łyżeczkę jasnego piwa, wymieszać i odstawić pod przykryciem na kilka dni w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane domowe drożdże pachną piwem i wystarczą na przygotowanie pysznego ciasta z jednego kilograma mąki.

Drożdże – czy drożdże są zdrowe?

Drożdże są źródłem witamin z grupy B. Ich spożycie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Drożdże pomagają walczyć z trądzikiem i nadają włosom atrakcyjnego blasku. Dodatkowo drożdże łagodzą stres, wzmacniają układ nerwowy a także polepszają koncentrację. Pasta z ekstraktu drożdżowego szczególnie cieszy się powodzeniem wśród Brytyjczyków. Tam drożdże stosowane są, jako smarowidło na kanapki lub dodatek do pieczonych mięs lub zup.