WYŚMIENITE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

Przepyszne rogaliki drożdżowe, niemal rozpłwają się w ustach.

ciasto drożdżoweDeseryrogalikimarmolady

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 3.9 z 608 głosów)

Składniki:

  • 50 g drożdży(pól kostki)
  • szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
  • mąka ok 1 kg
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl oleju
  • słoiczek marmolady
  • jajko do posmarowania rogalików

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do miski wsypujemy ok szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdze i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki(należy pamiętać że ciasto drośdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).
  • Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.
  • Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.Zobacz też przepis na: Rogaliki z czekoladą oraz
  • Jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe - Porady

Porady

Wypróbuj też bułeczki drożdżowe cynamonowe i cytrynowe z wiśniami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy