Wyśmienite rogaliki drożdżowe z marmoladą

Przepyszne rogaliki drożdżowe, niemal rozpływają się w ustach. Rogaliki drożdżowe z marmoladą to u mnie najlepszy pomysł na słodki podwieczorek. Przepis na rogaliki drożdżowe jest prosty w przygotowaniu. Aby zrobić rogaliki drożdżowe z marmoladą, należy sięgnąć po przetwory o wysokiej zawartości owoców a jak najmniejszej cukru. Rogaliki drożdżowe doskonale smakują z marmoladą pomarańczową, ale można też sięgnąć po marmoladę wiśniową lub powidła śliwkowe. Wtedy mamy gwarancję, że rogaliki drożdżowe będą jak najlepszej jakości. Przepis na rogaliki wymaga czasu i precyzji. W szczególności podczas odmierzania składników i żmudnego wyrabiania. Oto sposób jak zrobić rogaliki drożdżowe z dżemem.

dodany przez: Kulinarna Ania

desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 3.83 z 776 głosów)

Wyśmienite rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • drozdze-iStock 1.

    Rogaliki drożdżowe z marmoladą - przepis:
    Ciasto drożdżowe na rogaliki wymaga dokładnego odmierzenia składników. Do miski wsypujemy około szklanki mąki pszennej. Następnie rozdrabniamy drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z mąką. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki: 3 jajka, resztę mąki i cukru oraz olej, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • iStock-maka-pszenna-min 2.

    Kiedy ciasto na rogaliki podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąką. Należy pamiętać, że ciasto drożdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki. Wyrobione ciasto drożdżowe na rogaliki dzielimy na cztery części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 3.

    Rogaliki drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na około 15 minut. W tym czasie mają nieco urosnąć. Potem rogaliki drożdżowe z marmoladą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ile piec rogaliki drożdżowe? Pyszne rogaliki drożdżowe pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza około 15 minut. Drożdżowe rogaliki z marmoladą należy odstawić do wystygnięcia. Na koniec puszyste rogaliki drożdżowe przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Porady

Jak przechowywać rogaliki drożdżowe?

Rogaliki drożdżowe nie nadają się do długiego przechowywania. Maksymalny czas przydatności do spożycia to około dwóch dni. Gotowe rogaliki drożdżowe należy przechowywać przykryte lnianą lub bawełnianą ściereczką kuchenną, ewentualnie zawinięte w folię spożywczą. W tym drugim przypadku rogaliki nadziewane dżemem dobrze jest umieścić w szklanej salaterce, słoiku lub plastikowym pojemniku do żywności i od góry przykryć wspomnianą folią spożywczą. Ponadto mięciutkie rogaliki, w szczególności upieczone w nadmiarze, można zamrozić i cieszyć się nimi później. Zaczynając rozmrażanie drożdżowych rogalików, warto zacząć od umieszczenia ich w lodówce. Wtedy będą powoli się ocieplać, a ciasto drożdżowe na rogaliki nie straci wiele ze smaku.

Notka redakcyjna

Rogaliki drożdżowe - jak zawijać?

W cukierniach i piekarniach, aby uzyskać rogaliki jednakowej wielkości, korzysta się z szablonów lub z gotowych foremek. W ten sposób uzyskuje się identyczne trójkąty z rozwałkowanego ciasta drożdżowego na rogaliki. Jeżeli nie mamy foremki w kształcie trójkąta, to można własnoręcznie taki wykonać. Należy kupić w sklepie papierniczym gruby karton, po czym narysować na nim trójkąt o preferowanej przez nas wielkości i następnie odciąć nożyczkami. Taki szablon należy umieścić nad ciastem drożdżowym na rogaliki i wykrawać ostrym nożem. Następnie na gotowej porcji przygotowanego drożdżowego rogalika należy pośrodku położyć łyżeczkę marmolady owocowej. A następnie zwijać od szerszego boku, wzdłuż ciasta na rogaliki drożdżowe. Ciasto drożdżowe na bułeczki i rogali w składzie jest takie samo. Zatem jeżeli macie problem z formowaniem rogalików albo obawiacie się większej ilości sprzątania, to zachęcamy do zrobienia bułeczek drożdżowych. Porcję ciasta można odrywać palcami i formować w dłoniach bez dodatkowych akcesoriów.

Jak zrobić rogaliki drożdżowe z czekoladą?

Rogaliki drożdżowe z marmoladą to nie jedyne słodkości, które można przygotować na podwieczorek. Wielkim hitem do popołudniowej kawy okazują się mięciutkie rogaliki z czekoladą. Można do ciasta na rogaliki, zamiast dżemu włożyć kostkę wysokiej jakości czekolady. Najlepsze będą czekolady gorzkie o przynajmniej 70% zawartości kakao. Rozkosznie będą smakować również czekolady deserowe. Właśnie te czekolady nadadzą rogalikom intensywnego smaku. Drogą na skróty będzie skorzystanie z popularnego kremu orzechowo-czekoladowego. Przepis na rogaliki drożdżowe z czekoladą to świetna alternatywa dla wersji z dżemem. To także sposób na uszczęśliwienie prawdziwych czekoladoholików.

Ile kalorii ma rogalik drożdżowy?

Rogaliki drożdżowe to wypieki, które nie należą do dietetycznych słodkości. Wykorzystanie masła, jajek i pełnotłustego mleka sprawia, że niepozorna przekąska jest bardzo pożywna. Co więcej, gdy nadziewamy je kalorycznymi dodatkami np. bakaliami, to ich wartość odżywcza wzrasta. Stąd orzechy, rodzynki, suszona żurawina, suszona śliwka powinny być objęte cenzurą, gdy skrupulatnie liczymy kaloryczność spożywanych posiłków. Rogaliki drożdżowe z dżemem mają 355 kalorii w 100 gramach. Natomiast standardowy rogalik z czekoladą typu croissant ma aż 469 kalorii.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy