Ciasto drożdżowe ze śliwkami to niezawodny przepis na przywołanie czasów dzieciństwa. Jest miękkie, puszyste i zaskakująco wilgotne. Wieńczy je chrupiąca, rumiana posypka. Trudno wyobrazić sobie sezon na dojrzałe węgierki bez tego pachnącego wypieku. Można przyrządzić go w dużej blaszce lub tortownicy. Podajemy sprawdzoną recepturę na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
Adobe Stock
(średnia 4.34 z 203 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w ćwiartki. Lekko podgrzewamy mleko, żeby miało temperaturę około 35°C. Część masła (50 g) roztapiamy w rondelku na gazie lub mikrofali i odstawiamy je do przestudzenia.
Zaczyn: rozkruszamy drożdże do miski. Łączymy je z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki (30 g) i łyżką cukru (10 g). Odstawiamy zaczyn pod przykryciem na 15 minut.
Ciasto: przesiewamy 500 g mąki do dużej miski. Wsypujemy do niej szczyptę soli i 150 g cukru. Dodajemy jajko, żółtka i roztopione masło. Mieszamy wszystkie składniki z zaczynem za pomocą szpatułki, a następnie wyrabiamy z nich jednolite ciasto. Przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Kruszonka: w oddzielnej misce mieszamy 200 g mąki i 100 g cukru. Kroimy w kostkę 100 g zimnego masła i rozcieramy je w dłoniach z pozostałymi składnikami.
Pieczenie: przekładamy wyrośnięte ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy je kruszonką. Odstawiamy ciasto drożdżowe ze śliwkami na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Pieczemy placek przez około 40–50 minut.
Porady
- Gotowy placek drożdżowy ze śliwkami możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.
- W przepisie używamy wyłącznie żółtek 3 jaj. Co w takim razie zrobić z białkami? Przydadzą się do tworzenia takich deserów jak pavlova z truskawkami lub kokosanki.
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką można przygotować w tortownicy, w dużej, prostokątnej blasze, a nawet w foremkach na muffiny.
- Wypiek polecamy wzbogacić ulubionym aromatem. Możemy być to na przykład esencja waniliowa lub cynamon.
- Żeby zrobić szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, warto skorzystać z pomocy robota kuchennego. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w stalowej misie, a specjalne haki wyręczą nas w wyrabianiu ciasta. Przygotowanie wypieku przyspieszymy też, jeśli użyjemy drożdży suszonych zamiast świeżych.
- Powyższą recepturę można wykorzystać do tworzenia podobnych wypieków z różnymi owocami. Doskonałym pomysłem na deser w pełni lata jest ciasto drożdżowe z jagodami.
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami przyda nam się szczególnie późnym latem i jesienią, kiedy z drzew spadają nasze rodzime, dojrzałe węgierki. Z upodobaniem przyrządzamy wtedy różnego rodzaju tarty, owoce pod kruszonką, ciasta ucierane i biszkopty, ale nic nie może konkurować z puszystym, a jednocześnie wilgotnym plackiem drożdżowym. Przygotowanie go zajmuje więcej czasu, ale efekt jest tego warty. Przepis można dodatkowo modyfikować i stworzyć na przykład:
Długość pieczenia drożdżowego placka z owocami zależy między innymi od wielkości formy i od jego rodzaju. Znaczenie ma na przykład, jakiej mąki użyliśmy i czym zwieńczyliśmy deser (crumble, bezą, a może budyniem?). Przyjmuje się, że proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką należy piec przez około 50 minut w 180°C. Sprawdzamy je za pomocą patyczka – jeśli jest suchy, to oznacza, że ciasto jest już gotowe. Dobrą praktyką jest zostawienie go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 10 minut. Jeśli przygotowywaliśmy drożdżowe ciasto bezglutenowe, możemy skrócić czas pieczenia o 20 minut, a także zwiększyć temperaturę o 20 stopni. Pamiętajmy, żeby nie używać termoobiegu. Ten tryb nie sprawdzi się, kiedy przygotowujemy delikatne, puszyste wypieki, takie jak placek drożdżowy ze śliwkami.
Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwką wcale nie jest skomplikowanym wypiekiem – przyrządza się je na bazie świeżych lub suszonych drożdży, cukru, mąki pszennej, masła i mleka. Opcjonalnie możemy też dodać odrobinę skórki z cytryny lub pomarańczy dla lepszego aromatu. Warto pamiętać o kilku regułach, dzięki którym ciasto drożdżowe zawsze wyjdzie wilgotne i puszyste. Przedstawiamy zasady, które warto wziąć sobie do serca:
Komentarze