Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ocena:

4.34 (203)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to niezawodny przepis na przywołanie czasów dzieciństwa. Jest miękkie, puszyste i zaskakująco wilgotne. Wieńczy je chrupiąca, rumiana posypka. Trudno wyobrazić sobie sezon na dojrzałe węgierki bez tego pachnącego wypieku. Można przyrządzić go w dużej blaszce lub tortownicy. Podajemy sprawdzoną recepturę na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.   

Składniki:

  • mąka pszenna  730 g

  • drożdże  25 g

  • cukier  260 g

  • jajka  1 szt.

  • żółtko  3 szt.

  • mleko  250 ml

  • masło  150 g

  • sól  3 g

  • śliwki  500 g

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w ćwiartki. Lekko podgrzewamy mleko, żeby miało temperaturę około 35°C. Część masła (50 g) roztapiamy w rondelku na gazie lub mikrofali i odstawiamy je do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Zaczyn: rozkruszamy drożdże do miski. Łączymy je z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki (30 g) i łyżką cukru (10 g). Odstawiamy zaczyn pod przykryciem na 15 minut.

  • Krok 3:

    Ciasto: przesiewamy 500 g mąki do dużej miski. Wsypujemy do niej szczyptę soli i 150 g cukru. Dodajemy jajko, żółtka i roztopione masło. Mieszamy wszystkie składniki z zaczynem za pomocą szpatułki, a następnie wyrabiamy z nich jednolite ciasto. Przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

  • Krok 4:

    Kruszonka: w oddzielnej misce mieszamy 200 g mąki i 100 g cukru. Kroimy w kostkę 100 g zimnego masła i rozcieramy je w dłoniach z pozostałymi składnikami.   

  • Krok 5:

    Pieczenie: przekładamy wyrośnięte ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy je kruszonką. Odstawiamy ciasto drożdżowe ze śliwkami na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Pieczemy placek przez około 40–50 minut.  

Porady

  • Gotowy placek drożdżowy ze śliwkami możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.  
  • W przepisie używamy wyłącznie żółtek 3 jaj. Co w takim razie zrobić z białkami? Przydadzą się do tworzenia takich deserów jak pavlova z truskawkami lub kokosanki
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką można przygotować w tortownicy, w dużej, prostokątnej blasze, a nawet w foremkach na muffiny.  
  • Wypiek polecamy wzbogacić ulubionym aromatem. Możemy być to na przykład esencja waniliowa lub cynamon. 
  • Żeby zrobić szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, warto skorzystać z pomocy robota kuchennego. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w stalowej misie, a specjalne haki wyręczą nas w wyrabianiu ciasta. Przygotowanie wypieku przyspieszymy też, jeśli użyjemy drożdży suszonych zamiast świeżych.  
  • Powyższą recepturę można wykorzystać do tworzenia podobnych wypieków z różnymi owocami. Doskonałym pomysłem na deser w pełni lata jest ciasto drożdżowe z jagodami.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe ze śliwkami na różne sposoby 

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami przyda nam się szczególnie późnym latem i jesienią, kiedy z drzew spadają nasze rodzime, dojrzałe węgierki. Z upodobaniem przyrządzamy wtedy różnego rodzaju tarty, owoce pod kruszonką, ciasta ucierane i biszkopty, ale nic nie może konkurować z puszystym, a jednocześnie wilgotnym plackiem drożdżowym. Przygotowanie go zajmuje więcej czasu, ale efekt jest tego warty. Przepis można dodatkowo modyfikować i stworzyć na przykład: 

  • ciasto drożdżowe ze śliwkami i budyniem – propozycja dla miłośników kremowych przekładańców. Gęsta, śmietankowa warstwa idealnie uzupełnia pulchny placek i kwaskowe owoce. Innym pomysłem na urozmaicenie wypieku jest polanie go przed podaniem kremem angielskim własnej roboty. Ten waniliowy sos z pewnością zachwyci gości na podwieczorku. 
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami i bezą – na wierzchu wypieku spoczywa puszysta pianka, która nadaje mu niezwykłą lekkość. Idealnym zwieńczeniem takiego delikatnego deseru jest chrupiąca, złocista kruszonka.   
  • drożdżówki ze śliwkami – rumiane, wyrośnięte i obsypane aromatycznym cynamonem. Zachwycają słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je zabrać do pracy lub szkoły, a także na piknik. 

Jak długo piecze się ciasto drożdżowe ze śliwkami?   

 Długość pieczenia drożdżowego placka z owocami zależy między innymi od wielkości formy i od jego rodzaju. Znaczenie ma na przykład, jakiej mąki użyliśmy i czym zwieńczyliśmy deser (crumble, bezą, a może budyniem?). Przyjmuje się, że proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką należy piec przez około 50 minut w 180°C. Sprawdzamy je za pomocą patyczka – jeśli jest suchy, to oznacza, że ciasto jest już gotowe. Dobrą praktyką jest zostawienie go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 10 minut. Jeśli przygotowywaliśmy drożdżowe ciasto bezglutenowe, możemy skrócić czas pieczenia o 20 minut, a także zwiększyć temperaturę o 20 stopni. Pamiętajmy, żeby nie używać termoobiegu. Ten tryb nie sprawdzi się, kiedy przygotowujemy delikatne, puszyste wypieki, takie jak placek drożdżowy ze śliwkami.  

Jak zrobić wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami?  

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwką wcale nie jest skomplikowanym wypiekiem – przyrządza się je na bazie świeżych lub suszonych drożdży, cukru, mąki pszennej, masła i mleka. Opcjonalnie możemy też dodać odrobinę skórki z cytryny lub pomarańczy dla lepszego aromatu. Warto pamiętać o kilku regułach, dzięki którym ciasto drożdżowe zawsze wyjdzie wilgotne i puszyste. Przedstawiamy zasady, które warto wziąć sobie do serca:  

  • Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze składników. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, żeby zapewnić im idealne warunki do pracy. Jeśli zaczyn był zbyt gorący, ciasto nie wyrośnie i będzie twarde.   
  • Użyjmy mąki luksusowej (typ 550). Zanim połączymy ją z resztą składników, przesypmy ja przez gęste sito. Dzięki temu drożdżówka ze śliwką wyjdzie puszysta i bez grudek.  
  • Ciasto drożdżowe należy wyrabiać przez około kwadrans, żeby je napowietrzyć. Pod koniec powinno być jednolite, ale może się jeszcze lekko kleić do ścianek miski. 
  • Masło dodajemy na końcu. Zanim to zrobimy, możemy wstępnie wyrobić ciasto. Używajmy produktu dobrej jakości – o minimalnej zawartości tłuszczu 80%.    
  • Ciasto chroni przed utratą wilgoci w trakcie pieczenia między innymi warstwa soczystych owoców i kruszonka. Ułóżmy je równomiernie na wierzchu placka.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne