Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to świetny deser na podwieczorek. Pyszne, szybkie, domowe ciacho dla niespodziewanych gości. Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jest łatwe w wykonaniu. Nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni sobie z nim poradzą. To także ciasto, które nie wymaga wyrabiania. To ciasto świetnie smakuje do filiżanki czarnej kawy lub mocnej herbaty. Zobaczcie niezawodny przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. 

Ciastaciasto drożdżoweDeserykruszonka

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 202 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood-cukier-bialy-1.Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Drożdże kruszymy do szklanki i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy do ich rozpuszczenia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, rozrobione drożdże i otartą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny. Powyższe składniki mieszamy i dodajemy 3 jajka, ponownie mieszając.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Następnie dodajemy stopniowo mleko podgrzane wcześniej do temperatury pokojowej (mleko nie może być gorące, bo zaparzy drożdże). Dobrze wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo rozpuszczone i przestudzone do temperatury pokojowej masło i ponownie dobrze wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne.
  • maslo-iStock3.Przekładamy gotowe ciasto na wysmarowaną blaszkę i układamy na nim śliwki skórką do dołu. Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch śliwek. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonka pozostawiamy około 10-15 minut w cieple do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 50-60 minut.

Porady

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką posługuje się w przepisie szklanką o pojemności 250 ml. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką można przygotować w tortownicy, w dużej blasze albo w formie na muffiny. Ta ostatnia forma w szczególności przyda się do upieczenia atrakcyjnych drożdżówek a nawet babeczek drożdżowych. Podczas nadawania odpowiedniego kształtu ograniczyć może jedynie wyobraźnia. Ponadto podczas wyrabiania ciasta warto skorzystać z pomocy  robota kuchennego. Dzięki temu wszystkie składniki umieścimy w stalowej misie i wykonamy ciasto bez brudzenia rąk. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy