Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to świetny i prosty w przygotowaniu deser na każdą porę roku. Możemy przyrządzić je na spotkanie z najbliższymi lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego na ząb do kawy i herbaty. Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest niezwykle puszyste, a przy tym przyjemnie wilgotne. Co więcej, zamiast śliwek możemy wykorzystać inne owoce, np. truskawki, maliny czy jabłka. Poniżej podajemy prosty przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. 

dodany przez: Julita gotuje

ciasta ciasto drożdżowe desery kruszonka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 203 głosów)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie owoców: Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki.

  • 2.

    Zaczyn i ciasto: Świeże drożdże kruszymy do szklanki i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy do ich rozpuszczenia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę (410 g), 80 g cukru , rozrobione drożdże i otartą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny. Powyższe składniki mieszamy i dodajemy 3 jajka, ponownie mieszając. Następnie dodajemy stopniowo mleko podgrzane wcześniej do temperatury pokojowej (mleko nie może być gorące, bo zaparzy drożdże). Dobrze wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo rozpuszczone i przestudzone do temperatury pokojowej masło (100 g) i ponownie dobrze wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne.

  • 3.

    Kruszonka i pieczenie ciasta: Przekładamy gotowe ciasto na wysmarowaną blaszkę i układamy na nim śliwki skórką do dołu. Z 50 g masła, cukru (20 g), cukru waniliowego i 85 g mąki zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch śliwek. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonka pozostawiamy około 10-15 minut w cieple do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 50-60 minut.

Porady

  • Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką posługuje się w przepisie szklanką o pojemności 250 ml. 
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką można przygotować w tortownicy, w dużej blasze albo w formie na muffiny. Ta ostatnia forma w szczególności przyda się do upieczenia atrakcyjnych drożdżówek a nawet babeczek drożdżowych. Podczas nadawania odpowiedniego kształtu ograniczyć może jedynie wyobraźnia.
  • Ponadto podczas wyrabiania ciasta warto skorzystać z pomocy  robota kuchennego. Dzięki temu wszystkie składniki umieścimy w stalowej misie i wykonamy ciasto bez brudzenia rąk. 

Notka redakcyjna

 

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami? 


Ciasto drożdżowe jest dość proste w przygotowaniu – przyrządza się je na bazie świeżych bądź suszonych drożdży, cukru, mąki pszennej, masła mleka. Opcjonalnie możemy też dodać odrobinę skórki z cytryny bądź pomarańczy dla lepszego aromatu. Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od zaczynu drożdżowego – najpierw drożdże mieszamy z cukrem i dokładnie je ucieramy. Możemy dodać do nich odrobinę ciepłego mleka (ale nie gorącego!) i całość odstawić na kilkanaście minut aż drożdże zaczną „pracować”. Następnie zaczyn mieszamy z mąką pszenną (wcześniej należy ją przesiać), cukrem i mlekiem i wyrabiamy całość za pomocą drewnianej łyżki (możemy użyć też miksera). Na koniec wystarczy dodać roztopione masło i całość ponownie zagnieść. Gotowe ciasto wystarczy przełożyć do formy, a następnie ułożyć na nim pokrojone na pól śliwki (bez pestek!). 


Jak długo piec ciasto drożdżowe ze śliwkami? 


Długość pieczenia ciasta ze śliwkami zależy m.in. od wielkości formy i od jego rodzaju (m.in. od tego czy ma kruszonkę). Przyjmuje się, że ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką należy piec przez ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza. Jeśli przygotowywaliśmy je na mące bezglutenowej, to możemy skrócić czas pieczenia o 20 minut, a także zwiększyć temperaturę o 20 stopni. Dobrą praktyką jest sprawdzenie poziomu wypieczenia ciasta drożdżowego za pomocą patyczka – jeśli jest suchy, to oznacza, że ciasto jest już dobre i możemy wyciągnąć je z piekarnika.  


Ile kalorii ma ciasto drożdżowe ze śliwkami? 


Ciasto drożdżowe ze śliwkami ma ok. 320 kcal w 100 g. Jedna porcja ciasta waży zwykle ok. 50 g i ma ok. 160 g. Niemniej jednak warto pamiętać, że proporcje te mogą różnić się w zależności od użytych składników, w tym przede wszystkim cukru. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy