Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - Przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonkąCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to świetny deser na podwieczorek. Pyszne, szybkie, domowe ciacho dla niespodziewanych gości. Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jest łatwe w wykonaniu. Nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni sobie z nim poradzą. To także ciasto, które nie wymaga wyrabiania. To ciasto świetnie smakuje do filiżanki czarnej kawy lub mocnej herbaty. Zobaczcie niezawodny przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką/ fot. iStock
Ciastaciasto drożdżoweDeserykruszonka
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 8 osób
- Poziom trudności: Łatwy
(średnia 4.35 z 202 głosów)
Okazje:
Sposób przygotowania:
Posiłek:
Kroki wykonania:
1.Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Drożdże kruszymy do szklanki i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy do ich rozpuszczenia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, rozrobione drożdże i otartą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny. Powyższe składniki mieszamy i dodajemy 3 jajka, ponownie mieszając.
2.Następnie dodajemy stopniowo mleko podgrzane wcześniej do temperatury pokojowej (mleko nie może być gorące, bo zaparzy drożdże). Dobrze wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo rozpuszczone i przestudzone do temperatury pokojowej masło i ponownie dobrze wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne.
3.Przekładamy gotowe ciasto na wysmarowaną blaszkę i układamy na nim śliwki skórką do dołu. Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch śliwek. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonka pozostawiamy około 10-15 minut w cieple do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 50-60 minut.
Porady
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką posługuje się w przepisie szklanką o pojemności 250 ml. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką można przygotować w tortownicy, w dużej blasze albo w formie na muffiny. Ta ostatnia forma w szczególności przyda się do upieczenia atrakcyjnych drożdżówek a nawet babeczek drożdżowych. Podczas nadawania odpowiedniego kształtu ograniczyć może jedynie wyobraźnia. Ponadto podczas wyrabiania ciasta warto skorzystać z pomocy robota kuchennego. Dzięki temu wszystkie składniki umieścimy w stalowej misie i wykonamy ciasto bez brudzenia rąk.
Podobne przepisy

Gdy jest sezon na śliwki, zawsze sprawdza się to pyszne ciasto.
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to pyszna propozycja na podwieczorek. Pachnie masłem i kojarzy się z dzieciństwem i wizytami w kuchni babci. Szczodrze posypujemy je kruszonką, dzięki czemu wierzch ciasta jest chrupiący i bardzo smaczny. Kwaśne jabłka świetnie komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym i maślaną kruszonką. Całość jest lekka i smakuje wybornie!
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

tarty owocowe dla mnie to słodko kwaśne smaki lata