Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszne, szybkie, domowe ciacho dla niespodziewanych gości.

Ciastaciasto drożdżoweDeserykruszonka

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 202 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 szkanki cukru
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 gram masła
  • Kruszonka:
  • 50 gram masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 szkanki mąki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki.
  • Drożdże kruszymy do szklanki i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszmy do ich rozpuszczenia.
  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, rozrobione drożdże i otartą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny. Powyższe składniki mieszmy i dodajemy 3 jajka, ponownie mieszając.
  • Następnie dodajemy stopniowo mleko podgrzane wcześniej do temperatury pokojowej (mleko nie może być gorące, bo zaparzy drożdze). Dobrze wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo rozpuszczone i przesudzone do temperatury pokojowej masło i ponownie dobrze wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne.
  • Przekładamy gotowe ciasto na wysmarowaną blaszkę i układamy na nim śliwki skórką do dołu.
  • Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch śliwek.
  • Ciasto pozostawiamy około 10-15 minut w cieple do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w 180 stopniach około 50-60 minut .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy