Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

niezwykle puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i mnóstwem chrupiącej kruszonki!

ciasto drożdżoweDeserykruszonka

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
100 kcal
Ocena:

(średnia 4.4 z 207 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • Ciasto:
  • - mleko -2/3 szklanki
  • - cukier - 0,5 szklanki
  • - masło - 100 g
  • - jajko - 2 szt
  • - świeże drożdże - 30 g
  • - mąka pszenna - 2,5 szklanki
  • Kruszonka:
  • - mąka pszenna - 50 g
  • - mąka ziemniaczana - 50 g
  • - cukier - 50 g
  • - masło - 80 g
  • Dodatkowo :
  • - rabarbar - 400 g
  • - cukier puder - 3 łyżki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mleko podgrzewamy w garnku razem z pokrojonym masłem i cukrem – do momentu aż składniki się połączą.
  • Przestudzone miksujemy na małych obrotach z jajkami (około 1-2 minuty).
  • Wsypujemy pokruszone drożdże i miksujemy jeszcze około 2 minuty.
  • Miskę przykrywamy, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na około 2 godziny (po tym czasie masa musi być spieniona).
  • Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
  • Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Rabarbar kroimy w kostkę.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami do powstania kruszonki.
  • Na ciasto nakładamy rabarbar.
  • Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180′C.
  • Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem.
  • Pieczemy tak ok. 20 min.
  • Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu.
  • Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Kalorie: 100

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy