REKLAMA

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem świetnie sprawdzi się na rodzinny podwieczorek lub jako urodzinowy poczęstunek. Niezwykle puszysty placek z mnóstwem chrupiącej kruszonki to połączenie idealne! Do tego nie może zabraknąć filiżanki kawy lub orzeźwiającej domowej lemoniady, które sprawią, że deser będzie jeszcze przyjemniejszy. Warto pamiętać, że jest to wyśmienity sezonowy wypiek. Warto się śpieszyć, póki trwa sezon i wypróbować nasz przepis na domowe ciasto z rabarbarem!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto drożdżowe Desery kruszonka

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.39 z 208 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Masło - krojenie-kostka 1.

    Ciasto drożdżowe z rabarbarem nie obejdzie się bez kruszonki! Na początku z 90 gramów mąki pszennej, 50 gramów cukru i 60 gramów masła o temperaturze pokojowej należy zagnieść kruszonkę. Jej kawałki nie muszą być idealnie równe. Następnie dobrze wstawić ją do zamrażarki i przystąpić do wykonania ciasta. 

  • Mąka przesiana 2.

    Aby ciasto drożdżowe z rabarbarem było puszyste trzeba przesiać 250 gramów mąki pszennej tortowej. Następnie należy w niej zrobić dołek i rozkruszyć drożdże. Kolejnym krokiem jest dosypanie  80 gramów cukru i zalanie masy ciepłym mlekiem. Powstały zaczyn trzeba przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aż drożdże zaczną pracować.

  • Ciasto drożdżowe - wyrastanie 3.

    Gdy drożdże się podwoją objętość należy wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli i wlać rozpuszczone masło. Wszystkie składniki trzeba wyrobić, aż składniki stworzą zwarte ciasto. Ciasto na placek drożdżowy z rabarbarem jest dość rzadkie. Nie należy się zrażać, bo właśnie dzięki temu powstanie puszysta drożdżówka z rabarbarem.  Wymieszane ciasto należy odstawić pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około godzinę. 

  • Rabarbar - krojony 4.

    Po wyrośnięciu ciasta należy je ponownie krótko zmiksować. Ciasto drożdżowe należy umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie trzeba rozłożyć rabarbar wymieszany z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i posypać startą kruszonką. Ciasto drożdżowe z rabarbarem trzeba odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 5.

    Drożdżowe ciasto z rabarbarem należy wstawić do nagrzanego  piekarnika i nastawić na 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Należy piec je 40-45 minut do „suchego patyczka”.

Kalorie: 250

Porady

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem?

Rabarbar to nie tylko kopalnia witamin, ale przede wszystkim jeden z ulubionych dodatków do wypieków. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest pysznym pomysłem na podwieczorek lub słodkie śniadanie! Jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego? Oczyszczenie rabarbaru to krok często pomijany w przepisach, a bardzo ważny! Po pierwsze należy odciąć liście, a łodygi opłukać. Włókna rabarbaru nie nadają się do jedzenia, dlatego należy je usunąć łapiąc małym nożykiem na fragment przy końcówce warzywa i ciągnąc w przeciwną stronę. Dopiero tak przygotowane warzywo można pociąć i wyłożyć na wierzch ciasta. Drożdżówka z rabarbarem jest idealnie słodko-kwaśna i wilgotna właśnie dzięki dodatkowi tych zdrowych łodyg. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to dla wielu osób smak dzieciństwa. Aby je przygotować należy wcześniej wymieszać składniki na kruszonkę i odstawić je do schłodzenia (dzięki temu będzie idealnie chrupiąca). Składniki na ciasto powinny mieć chwile, aby drożdżówka z rabarbarem mogła urosnąć.

Ile piec ciasto drożdżowe z rabarbarem?

Jeszcze ciepły, puchaty placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką jest najpyszniejszy! Świeże ciasto drożdżowe jest miękkie i aromatyczne. Jest też bardzo sycące, dlatego z powodzeniem może być podane na przykład na śniadanie. Nie jest to przepis ekspresowy. Placek z kruszonką i rabarbarem powinien być pieczony około 40-45 minut. Taka drożdżówka z rabarbarem nie pozostawi nikogo obojętnym! Ile kalorii ma ciasto drożdżowe z rabarbarem? Oczywiście wszystko zależy od proporcji i składników wykorzystanych w przepisie, jednak drożdżówka z rabarbarem nie jest bardzo kaloryczna. W 100 gramach wypieku jest około 250 kcal. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy