Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ocena:

4.39 (208)

  • 1 godz. 50 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest niezwykle puszyste, lekko kwaśne i chrupiące dzięki kruszonce. To wyśmienity wypiek sezonowy. Nie może zabraknąć do niego filiżanki kawy lub orzeźwiającej domowej lemoniady, które sprawią, że deser będzie jeszcze przyjemniejszy. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Składniki:

  • mąka tortowa  600 g

  • drożdże  50 g

  • cukier  320 g

  • mleko  250 ml

  • jajka  3 szt.

  • sól  3 g

  • masło  200 g

  • rabarbar  500 g

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, powinny ogrzać się do temperatury pokojowej. 100 g masła rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Warto też przesiać mąkę.

  • Krok 2:

    Zaczyn: 25 g mąki przekładamy do wysokiego naczynia (może być kubek o pojemności 250 ml), dosypujemy ok. 15 g cukru, dolewamy 60 ml, wkruszamy świeże drożdże (lub wsypujemy 14 g suchych). Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrwa to 20-30 minut.

  • Krok 3:

    Ciasto drożdżowe: 475 g mąki wsypujemy do miski, dosypujemy 200 g cukru, wbijamy jajka, na koniec wlewamy 190 ml ciepłego mleka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem, aż powstanie elastyczna, gładka kula. Powinno to potrwać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 minut.   

  • Krok 4:

    Przepis na kruszonkę: łączymy ze sobą 100 g mąki pszennej, 100 g cukru i 100 g masła o temperaturze pokojowej. Kawałki nie muszą być idealnie równe. Kruszonkę wstawiamy na 30 minut do lodówki.

  • Krok 5:

    Rabarbar: łodygi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go w plasterki.

  • Krok 6:

    Ciasto drożdżowe z rabarbarem: po wyrośnięciu należy je ponownie krótko zagnieść. Następnie układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozkładamy rabarbar, lekko dociskając. Wierzch posypujemy kruszonką – można ją zetrzeć na tarce, na dużych oczkach lub rozkruszyć palcami.  Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 7:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 180 stopni Celsjusza.

  • Krok 8:

    Pieczenie: wyrośnięte ciasto drożdżowe z rabarbarem wkładamy do piekarnika 40–45 minut. Pieczemy w trybie góra-dół.

Porady

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest sycące, dlatego z powodzeniem może być podane również na śniadanie.
  • Do przygotowania może być użyty mrożony rabarbar lub dżem bądź mus, zrobiony z tego warzywa.
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu powstanie puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem. Dodatkowo trzeba zadbać o dobre warunki do wyrastania ciasta - miejsce musi być ciepłe i nieprzewiewne. Jeśli to jest niewykonalne wsadźmy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni Celsjusza.
  • Nadmiar rabarbaru można zamrozić lub przygotować z niego pyszny, letni kompot.
  • Zazwyczaj robi się ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, która przełamuje jego kwaśny smak. Ale można z niej zrezygnować, ewentualnie po wystudzeniu posypać placek cukrem pudrem lub polać lukrem.
  • Zamiast masła, do ciasta możemy dodać olej o neutralnym smaku. Jednak do kruszonki konieczny jest dodatek masła.
  • Kruszonkę można wykorzystać też do przygotowania deseru z zapiekanych owoców, np.rabarbaru pod kruszonką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – przygotowanie rabarbaru

Rabarbar to nie tylko kopalnia witamin, ale przede wszystkim jeden z ulubionych dodatków do wypieków. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest pysznym pomysłem na podwieczorek lub słodkie śniadanie.
Jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego? Oczyszczenie rabarbaru to krok często pomijany w przepisach, a bardzo ważny! Po pierwsze należy odciąć liście, a łodygi opłukać. Włókna rabarbaru nie nadają się do jedzenia, dlatego należy je usunąć łapiąc małym nożykiem na fragment przy końcówce warzywa i ciągnąc w przeciwną stronę. Dopiero tak przygotowane warzywo można pociąć i wyłożyć na wierzch ciasta. Drożdżówka z rabarbarem jest idealnie słodko–kwaśna i wilgotna właśnie dzięki dodatkowi tych zdrowych łodyg. Jeśli korzystamy z bardzo młodego rabarbaru i do tego niezwykle świeżego, to wystarczy odciąć z łodyg końcówki.

Ile kalorii ma ciasto drożdżowe z rabarbarem?

Oczywiście wszystko zależy od proporcji i składników wykorzystanych w przepisie, jednak drożdżówka z rabarbarem nie jest bardzo kaloryczna. W 100 gramach wypieku jest około 250 kcal. Jeśli chcemy zrobić ciasto w wersji fit, to polecamy zastąpić cukier, również w kruszonce, na zdrowy zamiennik, np. ksylitol lub erytrol.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – inne warianty

Rabarbar dobrze komponuje się z owocami. Dużą popularnością cieszy się ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Kroki przygotowania pozostają te same. Truskawki kroimy w ćwiartki, plasterki lub po prostu na pół – tak, jak lubimy. Mieszamy je z rabarbarem i razem układamy na cieście, a wierzch posypujemy kruszonką. Nie zmienia się też czas pieczenia. Zamiast truskawek można użyć:

  • jabłek,
  • wiśni bez pestek,
  • czereśni,
  • agrestu,
  • malin,
  • jeżyn,
  • porzeczek czerwonych lub czarnych.

Kolejna propozycja to ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem. Tu dodatkowo musimy przygotować masę budyniową, najlepiej śmietankową lub waniliową. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Budyń nakładamy bezpośrednio na ciasto, na nim układamy rabarbar, lekko go wciskając w masę, wierzch posypujemy kruszonką. Czas pieczenia to ok. 45 minut. Żeby przygotować ciasto drożdżowe z rabarbarem na dużą blachę, wystarczy podwoić ilość składników.
Polecamy też ciasto z rabarbarem i kruszonką, w wersji ucieranej, które robi się dużo szybciej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne