Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest niezwykle puszyste, lekko kwaśne i chrupiące dzięki kruszonce. To wyśmienity wypiek sezonowy. Nie może zabraknąć do niego filiżanki kawy lub orzeźwiającej domowej lemoniady, które sprawią, że deser będzie jeszcze przyjemniejszy. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na domowe ciasto z rabarbarem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.39 z 208 głosów)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło - krojenie-kostka 1.

    Przepis na kruszonkę: łączymy ze sobą 90 gramów mąki pszennej, 50 gramów cukru i 60 gramów masła o temperaturze pokojowej. Kawałki nie muszą być idealnie równe. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.

  • Mąka przesiana 2.

    Przygotowanie ciasta drożdżowego: przesiewamy 250 gramów mąki pszennej tortowej. Następnie robimy w niej dołek i rozkruszamy drożdże. Dosypujemy  80 gramów cukru i dolewamy do masy ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aż drożdże zaczną pracować. Rozpuszczamy masło i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy drożdże podwoją objętość, wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli i wlewamy masło. Wszystkie składniki wyrabiamy, aż stworzą zwarte ciasto. Ciasto na placek drożdżowy z rabarbarem jest dość rzadkie. Odstawiamy je pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia, na około godzinę.

  • Rabarbar - krojony 3.

    Rabarbar: łodygi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go w plasterki i mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

  • Ciasto drożdżowe - wyrastanie 4.

    Ciasto drożdżowe z rabarbarem: po wyrośnięciu należy je ponownie krótko zagnieść. Następnie układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozkładamy rabarbar, lekko dociskając. Wierzch posypujemy kruszonką – można ją zetrzeć na tarce, na dużych oczkach lub rozkruszyć palcami.  Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 5.

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy w trybie góra-dół, przez 40–45 minut.

Kalorie: 250

Porady

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest sycące, dlatego z powodzeniem może być podane również na śniadanie.
  • Do przygotowania może być użyty mrożony rabarbar lub dżem bądź mus, zrobiony z tego warzywa.
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu powstanie puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem.
  • Nadmiar rabarbaru można zamrozić lub przygotować z niego pyszny, letni kompot.
  • Zazwyczaj robi się ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, która przełamuje jego kwaśny smak. Ale można z niej zrezygnować, ewentualnie po wystudzeniu posypać placek cukrem pudrem.
  • Kruszonkę można wykorzystać do przygotowania deseru z zapiekanych owoców, np.rabarbaru pod kruszonką.

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – przygotowanie rabarbaru

Rabarbar to nie tylko kopalnia witamin, ale przede wszystkim jeden z ulubionych dodatków do wypieków. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest pysznym pomysłem na podwieczorek lub słodkie śniadanie!


Jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego? Oczyszczenie rabarbaru to krok często pomijany w przepisach, a bardzo ważny! Po pierwsze należy odciąć liście, a łodygi opłukać. Włókna rabarbaru nie nadają się do jedzenia, dlatego należy je usunąć łapiąc małym nożykiem na fragment przy końcówce warzywa i ciągnąc w przeciwną stronę. Dopiero tak przygotowane warzywo można pociąć i wyłożyć na wierzch ciasta. Drożdżówka z rabarbarem jest idealnie słodko–kwaśna i wilgotna właśnie dzięki dodatkowi tych zdrowych łodyg.


Ile kalorii ma ciasto drożdżowe z rabarbarem?

Oczywiście wszystko zależy od proporcji i składników wykorzystanych w przepisie, jednak drożdżówka z rabarbarem nie jest bardzo kaloryczna. W 100 gramach wypieku jest około 250 kcal. Jeśli chcemy zrobić ciasto w wersji fit, to polecamy zastąpić cukier, również w kruszonce, na zdrowy zamiennik, np. ksylitol lub erytrol.


Ciasto drożdżowe z rabarbarem – inne warianty

Rabarbar dobrze komponuje się z owocami. Dużą popularnością cieszy się ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Kroki przygotowania pozostają te same. Truskawki kroimy w ćwiartki, plasterki lub po prostu na pół – tak, jak lubimy. Mieszamy je z rabarbarem i razem układamy na cieście, a wierzch posypujemy kruszonką. Nie zmienia się też czas pieczenia. Zamiast truskawek można użyć jabłek, wiśni bez pestek, czereśni, a w wersji bardziej kwaskowej, porzeczek czerwonych lub czarnych.


Kolejna propozycja to ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem. Tu dodatkowo musimy przygotować masę budyniową, najlepiej śmietankową lub waniliową. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Budyń nakładamy bezpośrednio na ciasto, na nim układamy rabarbar, lekko go wciskając w masę, wierzch posypujemy kruszonką. Czas pieczenia to ok. 45 minut. Żeby przygotować ciasto drożdżowe z rabarbarem na dużą blachę, wystarczy podwoić ilość składników.


Polecamy też ciasto z rabarbarem i kruszonką, w wersji ucieranej, które robi się dużo szybciej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy