Zawijańce drożdżowe z truskawkami

Odrywana, zawijana drożdżówka z owocami to propozycja na podwieczorek, który pachnie i smakuje latem. Łatwe do przygotowania, z pewnością zasmakują dużym i małym smakoszom.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto drożdżowe drożdżówka

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 175 głosów)


Zawijańce drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • maslo-iStock 1.

    Połowę masła roztapiamy, mieszamy z mlekiem, 70 g cukru i solą.Do mieszaniny wkruszamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. Letni rozczyn i jajko mieszamy z mąką, wyrabiamy gładkie, elastyczne odchodzące od ręki ciasto. Wstawiamy na 30 min do piekarnika o temp. 50°C.

  • iStock-truskawki-swieze-min (1) 2.

    Oczyszczone truskawki drobno kroimy, czekoladę siekamy. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o wym. 30x50 cm. Topimy resztę masła, smarujemy ciasto, posypujemy resztą cukru, truskawkami i czekoladą. Zwijamy po dłuższym boku, kroimy w plastry grubości 4 cm. Natłuszczamy blachę 30x40 cm, oprószamy mąką, układamy płasko plastry ciasta. Odstawiamy na pół godz. Pieczemy ok. 30 min w temp. 200°C. Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, smarujemy gorące ciasto, studzimy.
    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

Porady

Zobacz też: Bazyliowy tort z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy