Zawijańce drożdżowe z truskawkami

Odrywana, zawijana drożdżówka z owocami to propozycja na podwieczorek, który pachnie i smakuje latem. Łatwe do przygotowania, z pewnością zasmakują dużym i małym smakoszom.

ciasto drożdżowedrożdżówka

Czas przygotowania:
100 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 174 głosów)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 70 g + 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 420 g świeżych drożdży
  • jajko
  • 500 g mąki
  • 300 g truskawek
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Połowę masła roztapiamy, mieszamy z mlekiem, 70 g cukru i solą.Do mieszaniny wkruszamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia.
  • Letni rozczyn i jajko mieszamy z mąką, wyrabiamy gładkie, elastyczne odchodzące od ręki ciasto. Wstawiamy na 30 min do piekarnika o temp. 50°C.
  • Oczyszczone truskawki drobno kroimy, czekoladę siekamy. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o wym. 30x50 cm.
  • Topimy resztę masła, smarujemy ciasto, posypujemy resztą cukru, truskawkami i czekoladą.
  • Zwijamy po dłuższym boku, kroimy w plastry grubości 4 cm. Natłuszczamy blachę 30x40 cm, oprószamy mąką, układamy płasko plastry ciasta. Odstawiamy na pół godz.
  • Pieczemy ok. 30 min w temp. 200°C. Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, smarujemy gorące ciasto, studzimy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

Porady

Zobacz też: Bazyliowy tort z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy