Ciasto wegańskie - przepisy

Kolekcja Ciasto wegańskie - przepisy zawiera 32 przepisów

ciasta_weganskie

Kuchnia wegańska nieustannie się rozwija. Prawie każde danie, skład którego zawiera nabiał, jajka i mięso, istnieje w wersji dla weganów. Może się wydawać, że podstawowymi elementami wypieków są jajka, masło, mleko, ser i oczywiście śmietanka dla kremu, rezygnacja z których jest po prostu niemożliwa. To myślenie jest błędne, ponieważ istnieje szereg naturalnych zamienników, za pomocą których ciasto wegańskie nie uda się odróżnić od zwykłego pod kątem smaku i wyglądu.

Czy ciasta wegańskie są zdrowe?

Ciasta wegańskie stają się coraz popularniejsze nie tylko wśród weganów i wegetarianów, ale również wśród osób dbających o swoje zdrowie i odżywienie. Wypieki wegańskie potrafią nasycić, a w przygotowaniu nie są trudniejsze od zwykłych. Często zawierają duże ilości błonnika, który wchłania wodę i zwiększa swoją objętość w żołądku, w związku z czym nie dasz radę się objeść wegańskim ciastem. Nie można również zapomnieć o tym, że błonnik pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i oczyszcza organizm od toksyn i metali ciężkich.

Desery wegańskie są zdecydowanie łatwiejsze w trawieniu i mniej uciążliwe dla procesów pokarmowych, dlatego że wymagają mniejszej energii od organizmu.
 

Czym zamienić jajka w cieście wegańskim?

Jajka w cieście odgrywają jedną z najważniejszych ról: wiążą wszystkie składniki, doskonale rozpulchniają, nadają ciastu puszystości, wilgotności oraz lekkości. Istnieją jednak produkty i ich kombinacje, które mogą zostać idealnym zamiennikiem jajek. Taka zamiana jest prawie niezauważalna i nie wpływa na smak, wygląd i jakość pieczenia.

W przepisach na ciasta wegańskie często możemy znaleźć:

  • Puree z banana, jabłek, śliwek, dyni lub moreli – najlepiej się sprawdzi w wypiekach słodkich 
  • Puree z awokado – bardziej pasuje do ciast wytrawnych
  • Puree z suszonych moreli bądź śliwek – nadaje charakterystyczny smak
  • Kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • Kilka łyżek płatków owsianych rozmoczonych w wodzie
  • Łyżeczka sody oczyszczonej z łyżką octu – dodaje puszystości ciastu
  • Nasiona lnu lub chia namoczone w gorącej wodzie
  • Jogurt sojowy
  • Zmielone tofu

Te wszystkie produkty świetnie się sprawdzą jako zamiennik jajek w ciastach dla wegan. Nadają wilgoci, wiążą suche składniki, dodają puszystości i są niewyczuwalne w gotowym cieście.

 

Jak zastąpić nabiał w wypiekach wegańskich?

Na jakikolwiek przepis ciasta byśmy nie rzucili okiem, prawie zawsze używa się tam masła, i to w dużych ilościach. Jednak i tutaj znaleziono łatwe rozwiązanie dla weganów. Masło dobrze się zastępuje w ciastach wege roślinną margaryną, olejami roślinnymi dobrej jakości, np. kokosowym, oliwą z oliwek i masłem klarowanym.

Łatwo zamienić mleko w przyszłym cieście wegańskim można sięgając po napoje roślinne: ryżowe, owsiane, migdałowe, sojowe, kokosowe i inne. W sklepach można znaleźć wiele rodzajów mleka roślinnego, które różnią się nie tylko typem, ale też składem i ceną. Sojowe z reguły kosztuje mniej od innych, ale jego smak jest najmniej wyrazisty od innych, w których jest wyczuwalna lekka słodkość.

Wybierając napój roślinny, powinniśmy zwracać uwagę na etykietkę i czytać skład. Te napoje często są sprzedawane słodzone. Skoro chcemy odżywiać się zdrowo, to najlepiej wybierać te bez cukru, dodatków smakowych i stabilizatorów w składzie. Mleko roślinne można również wykonać samodzielnie w domu, ale będzie to wymagało poświęcenia się i chwilę czasu.

Jeśli zależy nam na zamianie jogurtu, kefiru i śmietany, to najłatwiejsze rozwiązanie – to poszukać tych produktów w odmianie roślinnej. Często można spotkać jogurty na bazie mleka kokosowego lub sojowego w większych marketach albo sklepach ze zdrową żywnością. Śmietanę można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym, a kefir zrobić samemu, dodając do napoju odpowiednie bakterie fermentujące.

 

Z czego zrobić ciasto wegańskie?


Jajka i masło już zastąpiliśmy, ale co z resztą składników? Najbardziej popularne składniki, które wykorzystują się w ciastach wegańskich to:

  • Różne rodzaje orzechów: nerkowca, laskowy, arachidowy, włoskie
  • Suszone owoce: morele, śliwki, rodzynki, daktyle
  • Nasiona chia i lnu
  • Jagody Goji i Acai
  • Ziarna kakaowe, kakao
  • Rozmaite warzywa: marchewka, buraki, dynia, ziemniaki
  • Świeże owoce: banany, figi, cytryna, awokado, pomarańcze

Wszystkie te produkty są zdrowe i pełne wartościowych mikroelementów dla naszego organizmu. Niewątpliwie wegańskie ciasta są świetną alternatywą dla tradycyjnych ciężkich ciast na bazie masła i jajek. Jednak należy pamiętać, że oprócz zdrowych właściwości, orzechy i owoce w ciastach wege dostarczają nam energię razem z dużą ilością kalorii, dlatego trzeba pamiętać o spożyciu umiarkowanym.