Tarta z brokułami

Brokuły to dla wegetarian i wegan warzywo idealnie skrojone na miarę. Stanowią nie tylko doskonałe źródło błonnika, ale i białka. Zróbmy z nich pyszny obiad - tarta z brokułami będzie idealna!

tarty

Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • ciasto: 25 dag mąki gryczanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sól
  • farsz: 1/2 brokuła
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 250 ml wegańskiej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę gryczaną łączymy z olejem kokosowym i zagniatamy ciasto, w razie konieczności dodając nieco wody. Przygotowanym ciastem wyklejamy natłuszczoną foremkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i podpiekamy przez 15–20 min.
  • Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 min. Odcedzamy i studzimy.
  • Cebulę drobno kroimy, rozkładamy razem z brokułem na podpieczonym spodzie.
  • Na patelni rozgrzewamy śmietankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki drożdżowe. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • Śmietaną zalewamy tartę i wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy