REKLAMA

Tarta z brokułami

Brokuły to dla wegetarian i wegan warzywo idealnie skrojone na miarę. Stanowią nie tylko doskonałe źródło błonnika, ale i białka. Zróbmy z nich pyszny obiad - tarta z brokułami będzie idealna! Chrupiąca i sycąca tarta wege może być podawana za równo na ciepło, jak i na zimno. Przepis na tartę wegańską pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 147 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mąkę gryczaną łączymy z olejem kokosowym i zagniatamy ciasto, w razie konieczności dodając nieco wody. Przygotowanym ciastem wyklejamy natłuszczoną foremkę. Wegański spód do tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i podpiekamy przez 15–20 min.

  • 2.

    Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Odcedzamy i studzimy. Cebulę drobno kroimy, rozkładamy razem z brokułem na podpieczonym spodzie. Tarta z brokułami jest prawie gotowa.

  • 3.

    Na patelni rozgrzewamy śmietankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki drożdżowe. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Tarta wegańska powinna być zalana sosem i ponownie wstawiona do piekarnika na  20 minut.

Porady

  • Tarta z brokułami zalana powinna być śmietanką wegańską z przyprawami: polecamy wybrać śmietanę kokosową lub sojową.
  • Wegański spód do tarty powinien być upieczony z „dociążeniem”, np. grochem lub ryżem wysypanym na papier do pieczenia i ułożonym na wierzchu ciasta. Dzięki tej sztuczce ciasto się nie wybrzuszy podczas pieczenia.
     

Notka redakcyjna

Wegański spód do tarty

Przepis na tartę z brokułami powyżej podpowiada jak zrobić najprostszy wegański spód do tarty. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki! Wegańska tarta może powstać z mąki gryczanej połączonej z olejem kokosowym, najlepiej bezwonnym. Aby nadać ciastu odpowiedni smak, warto je jeszcze posolić. I to wszystko – ciasto wegańskie na tartę gotowe. 

Dla tarty charakterystyczne jest kruche ciasto. Przepisów na kruche ciasto jest kilka, a każdy z nich można dość łatwo „zweganizować”. W tym przepisie na kruche ciasto należy zastąpić masło margaryną lub innym tłuszczem wegańskim. Jajka można zastąpić siemieniem lnianym rozrobionym z wodą (1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki wody). Kwaśną śmietanę można zastąpić wegańską śmietaną coraz łatwiej dostępną w sklepach. Jeśli chcemy ciasto kruche wykorzystać do tarty wege na słono, warto zrezygnować z cukru w przepisie.

Wegańska tarta

Tarta najczęściej ma kształt niskiego placka z kruchego ciasta wypełnionego pysznym farszem. Wersja wegańska tego wypieku może nie wydawać się na pierwszy rzut oka najprostszym przepisem, jest to jednak założenie błędne! Jak tylko przygotujemy wegański spód do tarty – reszta to bułka z masłem! Tarta wege z brokułami to tylko jedna z licznych inspiracji na wytrawne wypieki. Zdecydowanie warte uwagi są wegańskie tarty z awokado w wersji mini. Jest to szybkie ciasto bez pieczenia. Orzechowy spód połączony z zielonym musem z awokado to idealne połączenie!  Wegańska tarta farinata szparagami to włoski placek z mąki z ciecierzycy. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przypomina on omlet i wyśmienicie smakuje z sezonowymi warzywami.

Tarta wegańska smakuje również wybornie w wersji na słodko – przepisów na w 100% roślinne wypieki jest całkiem sporo. My polecamy wegańską tartę z kremem cytrynowym lemon curd oraz wegański sernik cytrynowy z tofu z bezą. Same pyszności!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy