Wegańska babka cytrynowa to pyszne ciasto pasuje na każdą okazję, które posmakuje nie tylko weganom. Jest puszysta, delikatnie słodka i oblana kwaskowatym lukrem. Babka wegańska idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Babka na oleju jest równie pyszna co tradycyjny przepis z masłem, jajkami i mlekiem. Wypieki wegańskie są prostsze w przygotowaniu, niż zwykle sądzimy – takim łatwym przepisem jest właśnie wegańska babka piaskowa. Spróbuj, nie pożałujesz!
stockfood
(średnia 4.3 z 197 głosów)
Na początku dokładnie parzymy i czyścimy cytrynę, a następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do tego mleko sojowe, olej, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy masę do wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką lub mąką formy. Babka wegańska powinna piec się godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gdy wegańska babka piecze się w piekarniku, wyciskamy sok z 2 pozostałych cytryn i łączymy go z cukrem pudrem. Mieszamy, aż utworzy nam się gładki i lśniący lukier. Gdy babka już lekko ostygnie, oblewamy ją lukrem.
Porady
- Wegańska babka cytrynowa to przykład ciasta ucieranego. Dobrze jest zadbać, aby wszystkie składniki przed zmiksowaniem miały temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto się nie zwarzy.
- Babka na oleju może być podana z lukrem, który podkreśli jej cytrynowy smak. Amatorom większych słodkości podpowiadamy, jak zrobić polewę czekoladową do ciasta.
- Wegańska babka wielkanocna może być ozdobiona z wierzchu startą skórką cytryny. Ciasto będzie pięknie wyglądać i jeszcze lepiej pachnieć.
- Jak ułatwić sobie przygotowanie lukru? Cukier puder warto przesiać przez sitko przed połączeniem go z sokiem z cytryny. Lukier będzie nam łatwiej rozetrzeć na gładką i lśniącą polewę.
- Liczysz kalorię? A może dbasz o zdrową dietę? Sprawdź przepis na babkę cytrynową fit.
Babka to ciasto, które od razu kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi. Nie jest to jednak przepis, który można przygotować tylko raz w roku. Choć wegańska babka wielkanocna najprawdopodobniej zawita na naszych stołach na wiosnę, to równie pysznie smakować będzie o każdej innej porze roku. Jest to idealne ciasto do kawy! Wegańska babka ma piękny żółty kolor. Ma też intensywny zapach i mocno wyczuwalny kwaśny posmak. Wbrew pozorom jest to jednak ciasto słodkie. Ci, którzy nie przepadają za cytrynami, mogą sprawdzić, jak babka wegańska smakuje z dodatkiem soku z pomarańczy, grejpfruta lub limonki. Wegańska babka piaskowa może być upieczona z pysznymi niespodziankami w środku! Babka cytrynowa będzie świetnie smakować, jeśli wrzucimy do środka ciasta garść jagód, czy pokrojonej białej czekolady.
Czy dieta wegańska jest trudna i pracochłonna? Dużo czasu zajmuje na początku nauka zastępowania składników pochodzenia zwierzęcego tymi roślinnymi. Sprawdź nasz poradnik, jak piec ciasta w 100% roślinne: wegańska cukiernia, czyli słodkie wypieki bez jajek i mleka.
Komentarze