Wegańska babka cytrynowa

Wegańska babka cytrynowa to pyszne ciasto pasuje na każdą okazję, które posmakuje nie tylko weganom. Jest puszysta, delikatnie słodka i oblana kwaskowatym lukrem. Babka wegańska idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Babka na oleju jest równie pyszna co tradycyjny przepis z masłem, jajkami i mlekiem. Wypieki wegańskie są prostsze w przygotowaniu, niż zwykle sądzimy – takim łatwym przepisem jest właśnie wegańska babka piaskowa. Spróbuj, nie pożałujesz!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto cytrynowe ciasta wielkanocne babki babka drożdżowa babka wielkanocna babka piaskowa

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.3 z 197 głosów)

Wegańska babka cytrynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto 1.

    Na początku dokładnie parzymy i czyścimy cytrynę, a następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do tego mleko sojowe, olej, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy masę do wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką lub mąką formy. Babka wegańska powinna piec się godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  

  • forma 2.

    Gdy wegańska babka piecze się w piekarniku, wyciskamy sok z 2 pozostałych cytryn i łączymy go z cukrem pudrem. Mieszamy, aż utworzy nam się gładki i lśniący lukier. Gdy babka już lekko ostygnie, oblewamy ją lukrem.

Porady

  • Wegańska babka cytrynowa to przykład ciasta ucieranego. Dobrze jest zadbać, aby wszystkie składniki przed zmiksowaniem miały temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto się nie zwarzy.
  • Babka na oleju może być podana z lukrem, który podkreśli jej cytrynowy smak. Amatorom większych słodkości podpowiadamy, jak zrobić polewę czekoladową do ciasta.
  • Wegańska babka wielkanocna może być ozdobiona z wierzchu startą skórką cytryny. Ciasto będzie pięknie wyglądać i jeszcze lepiej pachnieć.
  • Jak ułatwić sobie przygotowanie lukru? Cukier puder warto przesiać przez sitko przed połączeniem go z sokiem z cytryny. Lukier będzie nam łatwiej rozetrzeć na gładką i lśniącą polewę.
  • Liczysz kalorię? A może dbasz o zdrową dietę? Sprawdź przepis na babkę cytrynową fit.
     

Notka redakcyjna

Wegańska babka cytrynowa

Babka to ciasto, które od razu kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi. Nie jest to jednak przepis, który można przygotować tylko raz w roku. Choć wegańska babka wielkanocna najprawdopodobniej zawita na naszych stołach na wiosnę, to równie pysznie smakować będzie o każdej innej porze roku. Jest to idealne ciasto do kawy! Wegańska babka ma piękny żółty kolor. Ma też intensywny zapach i mocno wyczuwalny kwaśny posmak. Wbrew pozorom jest to jednak ciasto słodkie. Ci, którzy nie przepadają za cytrynami, mogą sprawdzić, jak babka wegańska  smakuje z dodatkiem soku z pomarańczy, grejpfruta lub limonki. Wegańska babka piaskowa może być upieczona z pysznymi niespodziankami w środku! Babka cytrynowa będzie świetnie smakować, jeśli wrzucimy do środka ciasta garść jagód, czy pokrojonej białej czekolady.

Czy dieta wegańska jest trudna i pracochłonna? Dużo czasu zajmuje na początku nauka zastępowania składników pochodzenia zwierzęcego tymi roślinnymi. Sprawdź nasz poradnik, jak piec ciasta w 100% roślinne: wegańska cukiernia, czyli słodkie wypieki bez jajek i mleka.    
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy