REKLAMA

Tofurnik z polewą czekoladową

Tofurnik to wegańska wersja sernika. Zdrowa, roślinna alternatywa dla tradycyjnego ciasta jest prosta w wykonaniu i pyszna.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)


Składniki:

  • Ciasto
    1 i 1/3 szkl. mąki pszennej razowej
    1/4 szkl. kakao
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/3 szkl. oliwy schłodzonej
    1/4 szkl. wody
    1 łyżka soku z cytryny

    Masa tofurnikowa
    360 g tofu naturalnego
    1 szkl. mleka ryżowego
    1/4 szkl. oleju rzepakowego
    1/3 szkl. cukru trzcinowego
    1 łyżka cukru waniliowego
    Sok z 1 cytryny
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    Opcjonalnie
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka ryżowego
    garść orzechów włoskich

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Tofurnik to nic innego jak wegański sernik. Zrobiony z sojowego sera - tofu - stanowi pyszną alternatywę dla tradycyjnego ciasta. To jednak nie jedyne rozwiązanie dla wielbicieli serników

  • którzy chcą przejść na dietę roślinną. Podobne ciasto można przygotować także z kaszy jaglanej czy orzechów. O innych zamiennikach sera przeczytacie tutaj. Ten przepis na tofurnik z polewą czekoladową to wariacja na temat popularnego rodzaju sernika
  • w wersji całkowicie wegańskiej.

    Wykonanie

    W misce mieszamy mąkę

  • sok z cytryny
  • wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto. Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 stopni. Blendujemy tofu z mlekiem i olejem. Dodajemy cukier
  • cukier waniliowy i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie blendujemy. Masę tofurnikową wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Orzechy grubo siekamy. Rozpuszczamy czekoladę w gorącym mleku. Wylewamy polewę na ostygnięty tofurnik i rozprowadzamy. Posypujemy orzechami.

     

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy