Tofurnik to wegańska wersja sernika. Zdrowa, roślinna alternatywa dla tradycyjnego ciasta jest prosta w wykonaniu i pyszna. To też świetna propozycja dla osób, które nie mogą spożywać laktozy. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do codziennej kawy, jak i na spotkanie rodzinne lub ze znajomymi. Jest odpowiedni również na wszelkiego rodzaju świąteczne okazje. Podpowiadamy, jak przygotować kremowy sernik z tofu z polewą czekoladową.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175°C, tryb góra-dół. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Spód: ciastka rozdrabniamy na okruchy i łączymy z olejem kokosowym w malakserze. Wysypujemy je na dno tortownicy i dociskamy palcami lub łyżką. Wkładamy do lodówki.
Masa: tofu odciskamy z nadmiaru wody. Wkładamy je do kielicha blendera. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników, a następnie dodajemy stopniowo 400 ml mleka kokosowego. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, wykładamy ją na spód z ciasteczek i wyrównujemy.
Pieczenie: tofurnik wkładamy do piekarnika na 45 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy grzałki i uchylamy drzwiczki. Ciasto powinno spędzić w cieple jeszcze 15 minut. Następnie wyjmujemy je i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej.
Polewa czekoladowa: 75 ml mleka kokosowego rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy czekoladę i mieszamy polewę rózgą do całkowitego połączenia składników. Studzimy.
Dekoracja: wegański sernik polewamy wystudzoną masą z czekolady o mleka kokosowego i posypujemy dowolnymi, posiekanymi orzechami.
Porady
- Cytryna jest bardzo ważnym składnikiem wegańskiego sernika. Dzięki niej pozbywamy się charakterystycznego, sojowego posmaku tofu, a wypiek ma twarogową konsystencję.
- Masa na tofurnik musi być bardzo dobrze zblendowana. Jeśli zostaną grudki, deser będzie mniej apetyczny, dlatego warto użyć urządzenia o dużej mocy. W przypadku blendera ręcznego, poświęćmy sporo czasu na dokładne zmiksowanie tofu.
- Żeby uzyskać zdrowszą wersję wypieku, cukier możemy zastąpić ksylitolem, malitolem, erytrolem lub stewią.
- Ciekawym dodatkiem do masy serowej jest ugotowana kasza jaglana. Jeśli wymieszamy ją z pozostałymi składnikami, kiedy jest jeszcze ciepła, uzyskamy zwarty, a jednocześnie kremowy tofurnik.
- Możemy wykonać także spód z ciasteczek owsianych i masła orzechowego lub przyrządzić ciasto kruche na bazie oleju kokosowego.
- Sernik z tofu i mleka kokosowego najlepiej przechowywać w lodówce, pod przykryciem lub w opakowaniu i podawać na zimno, tak samo jak jego tradycyjny odpowiednik. Zalecamy spożycie go w ciągu kilku dni – maksymalnie 5.
- Wegański sernik możemy ozdobić dowolnymi bakaliami, na przykład płatkami migdałowymi, skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Jeśli mamy ochotę, dodajmy je także do masy przed pieczeniem. Świetną dekorację stanowią również sezonowe owoce – borówki, maliny lub truskawki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć przetworów. Sernik z tofu z powodzeniem możemy wzbogacić dodatkami takimi jak brzoskwinie w syropie lub powidła śliwkowe.
- Wypiek przede wszystkim nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, ale mogą się nim cieszyć także osoby, które nie tolerują laktozy. Jeśli użyjemy do spodu ciasteczek owsianych z odpowiednim certyfikatem, deser będzie również bezglutenowy.
- Jeśli szykujemy się na imprezę w stylu cocktail party, możemy przyrządzić minitofurniki w foremkach do muffinek lub tartaletek.
Najprostszy tofurnik pieczony powstaje z kruchego spodu i masy na bazie sojowego serka oraz mleka roślinnego. Ponieważ jest dosyć delikatny w smaku, ma dużo różnych wersji i dobrze komponuje się z całym szeregiem słodkich dodatków. Podajemy kilka ciekawych pomysłów na ten wegański wypiek.
Tofurnik na zimno to prosty i szybki deser bez pieczenia. Ponieważ nasz przepis na sernik z tofu zakłada przyrządzenie spodu z pokruszonych ciasteczek, którego nie trzeba utrwalać w piekarniku, ten krok możemy wykonać identycznie. Schody zaczynają się, kiedy chcemy przygotować masę, która ma utrzymać swoją formę bez dodatku budyniu lub mąki ziemniaczanej i zapiekania. W tym przypadku trzeba zaopatrzyć się w agar, który jest roślinnym odpowiednikiem żelatyny. Podgrzewamy go w mleku kokosowym. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia i gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy ją z tofu, cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Tak przygotowaną masę przelewamy na spód, chłodzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wegański sernik bez pieczenia pięknie komponuje się ze świeżymi owocami. Popularnym przepisem jest także tofurnik z mango i limonką, idealny na gorące, letnie dni.
Tofu to jeden z produktów, który pozwala stworzyć wegański wypiek przypominający tradycyjny polski sernik. Na fali popularności stylu życia, który wyklucza spożycie produktów odzwierzęcych, powstało jednak wiele ciekawych przepisów. Nie wszystkie wymagają użycia przetworów sojowych. Oto krótki przegląd wegańskich serników:
Komentarze