REKLAMA

Tofurnik z polewą czekoladową

Tofurnik to wegańska wersja sernika. Zdrowa, roślinna alternatywa dla tradycyjnego ciasta jest prosta w wykonaniu i pyszna. To też świetna propozycja dla osób, które nie mogą spożywać laktozy. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do codziennej kawy, jak i na spotkanie rodzinne lub ze znajomymi. Jest odpowiedni również na wszelkiego rodzaju świąteczne okazje. Podpowiadamy, jak przygotować kremowy tofurnik czekoladowy.

dodany przez: marlenas

do kawy ciasta bez pieczenia Ciasto

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto: w misce mieszamy mąkę pszenną razową z kakao, cukier waniliowy, sok z cytryny (ok. 5 ml), wodę i schłodzoną oliwę z oliwek – zagniatamy ciasto. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

  • 2.

    Masa na tofurnik: blendujemy tofu z mlekiem ryżowym i olejem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny (ok. 5 ml). Rozcieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy. Masę tofurnikową wykładamy na podpieczony spód. Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 50 minut.

  • 3.

    Polewa na tofurnik: orzechy grubo siekamy. Rozpuszczamy czekoladę w gorącym mleku ryżowym. Wylewamy polewę na ostygnięty tofurnik i rozprowadzamy. Posypujemy orzechami.

Porady

  • Tofurnik będzie miał bardziej kremową konsystencję, gdy doda się do niego szklankę dowolnego, tłustego mleka roślinnego. Najlepsze będzie tłuste mleko kokosowe, ponieważ użycie mleka sojowego czy ryżowego sprawi, że nadzienie tofurnika będzie konsystencją przypominało ptasie mleczko a nie sernik.
  • Smak tofurnika będzie lepszy, jeśli użyje się do jego przygotowania odpowiednich dodatków. Ser tofu jest sam z siebie nieco mdły i ma sojowy posmak, zrównoważymy go np. sokiem z cytryny i rodzynkami.
  • Tofurnik na zimno to wersja, która powstaje bez pieczenia. W tym przypadku trzeba dodatkowo zaopatrzyć się w agar, który jest odpowiednikiem żelatyny. Pozostałe elementy przepisu pozostają bez zmian.
  • Zarówno mleko roślinne i ser tofu można wykonać samodzielnie, będziemy mieli pewność, że korzystamy z produktów wysokiej jakości.
  • Sernik wegański można zrobić również z kaszy jaglanej lub ze zmielonych orzechów, np. nerkowca.
  • Spód tofurnika można wykonać z orzechów i suszonych daktyli lub moreli, sprawdzą się tu nerkowce i orzechy laskowe, a nawet ziemne.
  • W zdrowszej wersji cukier można zastąpić ksylitolem, malitolem, erytrolem lub stewią, a kakao karobem.

Notka redakcyjna

Tofurnik – dodatki 

Ciasto z tofu może powstać w wielu różnych wersjach. Bardzo polecany jest na przykład tofurnik czekoladowy, który można wykonać z dodatkiem kakao. Masę warto zresztą zawsze doprawić solidnie cukrem i sokiem z cytryny, który sprawi, że masa zakwasi się lekko i dzięki temu utraci swój charakterystyczny, sojowy posmak. Warto też dodać cukier waniliowy.


Tofurnik może być zdobiony na najróżniejsze sposoby. Na jego powierzchni może się zatem pojawić pyszna polewa i dodatki na niej – na przykład orzechy, płatki migdałów, skórka pomarańczowa czy wiórki kokosowe. Przydadzą się też sezonowe owoce – na przykład borówki czy maliny. Wspaniale podkreślą one smak ciasta. Można również użyć owoców z puszki, podobnie jak w przypadku tradycyjnego sernika. Doskonałym dodatkiem będą na przykład brzoskwinie. Z łatwością można wykonać tofurnik bezglutenowy, zastępując mąkę pszenną np. migdałową.

 

Jak przechowywać tofurnik?

Tofrunik najlepiej przechowywać w lodówce – poleca się podawać go na zimno, tak jak to ma miejsce w przypadku sernika. Zaleca się spożyć go w ciągu kilku dni – najlepiej do 5 dni. Jeśli chcemy go przygotować nieco wcześniej (na przykład 2 czy 3 dni przed pierwszym podaniem), można spróbować postąpić z tofurnikiem podobnie jak z normalnym sernikiem – przechowywać go w lodówce w folii aluminiowej lub przezroczystej. Warto tylko pamiętać, że jeśli chcemy oblać ciasto polewą, ją samą należy wówczas przygotować dopiero w dniu podania. Dzięki temu ciasto dłużej się utrzyma, a polewa będzie świeża i smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy