Wegański i bezglutenowy piernik

Przepis na zdrowy, wegański i bezglutenowy piernik jest niezawodny i szybki w przygotowaniu. Idealny na święta dla osób, które dbają o dietę.

Ciasta

Ocena:

(średnia 4.55 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1 szkl. mąki owsianej
    1 szkl. mąki kukurydzianej
    1/3 szkl. mleka owsianego
    1/3 szkl. soku z marchewki lub jabłek
    1/4 szkl. syropu z agawy
    2 łyżki oleju
    1 łyżka octu jabłkowego (pomijamy

  • jeśli używamy soku z jabłek)
    2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    opcjonalnie bakalie: rodzynki
  • żurawina
  • orzechy

Kroki wykonania:

  • Suche składniki mieszamy w jednej misce

  • a mokre w drugiej. Następnie łączymy je
  • dodajemy bakalie i mieszamy ciasto
  • aż osiągniemy jednolitą konsystencję. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min.

    Po ostygnięciu możemy udekorować piernik lukrem. Wystarczy 1 szkl. cukru pudru wymieszać z odrobiną wody i soku z cytryny (kilka łyżek

  • tyle
  • ile będzie potrzeba do uzyskania gęstej
  • ale płynnej konsystencji). Smarujemy ciasto i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Porady

Zobacz też: domowa przyprawa do piernika

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy