REKLAMA

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Do ciasta i kruszonki dodajemy orzechy laskowe, dzięki temu nasze ciasto ma wyjątkowy smak i zapach. I zawiera śliwki, czyli jedne z najlepszych owoców do wypieków.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami ciasto orzechowe

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 174 głosów)


Składniki:

  • Ciasto i kruszonka:
  • 17,5 dag masła, mocno schłodzonego + do formy
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 19,5 dag mąki, przesianej
  • 10 dag cukru pudru, przesianego
  • 6,5 dag brązowego cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki drobnej soli
  • Wypełnienie:
  • 45 dag dojrzałych, twardych śliwek, pozbawionych pestek
  • 1 dag mąki, przesianej
  • 7,5 dag cukru pudru, przesianego
  • duże jajko, lekko ubite
  • duże żółtko
  • 80 ml gęstej śmietany
  • 60 ml mleka
  • szczypta soli, szczypta mielonego cynamonu, szczypta startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 22–23 cm natłuszczamy. Orzechy laskowe rozkładamy na blasze. Pieczemy 10–15 min, a następnie studzimy na tyle, aby usunąć skórki. Obrane orzechy umieszczamy w misie robota kuchennego i pulsacyjnie mielemy, aż uzyskamy średniej grubości okruchy.
  • Przenosimy orzechy do miski elektrycznego miksera i dodajemy mąkę, cukier puder, brązowy cukier, cynamon i sól
  • miksujemy aż do połączenia. Dodajemy masło i mieszamy 2–3 min na niskich obrotach, aż okruchy zaczną się sklejać. Trzy szklanki mieszaniny wykładamy do formy, wylepiamy nią dno i brzegi tortownicy do 4-cm wysokości, aby uformować spód ciasta.
  • Możemy użyć ciężkiego kubka, aby starannie przycisnąć okruchy. Pozostałą mieszaninę (ok. 1,5 szklanki) odkładamy. Wstawiamy tortownicę do piekarnika
  • pieczemy 15–20 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Na wypełnienie: większe śliwki tniemy na ósemki, a mniejsze na ćwiartki i układamy na przygotowanym spodzie. W średniej misce mąkę mieszamy z cukrem pudrem, ubitym jajkiem, żółtkiem, śmietaną, mlekiem, cynamonem, solą i świeżo startą gałką muszkatołową, aż wszystko się połączy.
  • Krem wylewamy na owoce, posypujemy odłożoną mieszaniną orzechową. Tartę wstawiamy do piekarnika, pieczemy 45–50 min, aż wszystko się zezłoci. Pozwalamy tarcie odpocząć co najmniej 25 min przed podaniem, jeśli chcemy jeść ciepłą. Lepiej jednak podawać ją w temperaturze pokojowej.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019

Porady

Zobacz też: placek ze śliwkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy