Ciasto orzechowe ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami to prosty i szybki, a przy tym efektowny deser. Aromatyczne ciasto kruche z orzechami, wypełnione soczystymi owocami i wykończone kruszonką to coś, co skusi każdego. Taki wypieki idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień dla całej rodziny, jak i poczęstunek dla gości na wszystkie wyjątkowe okazje. Zobaczcie, jak je zrobić krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami ciasto orzechowe

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Ciasto orzechowe ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Spód do ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Tortownicę o śr. 22–23 cm natłuszczamy. Orzechy laskowe rozkładamy na blasze. Pieczemy 10–15 min, a następnie studzimy na tyle, aby usunąć skórki. Obrane orzechy umieszczamy w misie robota kuchennego i pulsacyjnie mielimy, aż uzyskamy średniej grubości okruchy. Przenosimy orzechy do miski elektrycznego miksera i dodajemy 200 gramów mąki, 100 gramów cukru pudru, brązowy cukier, cynamon i sól, miksujemy aż do połączenia. Następnie dorzucamy 175 gramów masła i mieszamy przez 2–3 min na niskich obrotach, aż okruchy zaczną się sklejać. Trzy szklanki mieszaniny wykładamy do formy, wylepiamy nią dno i brzegi tortownicy do 4-cm wysokości, aby uformować spód ciasta. Można użyć ciężkiego kubka, aby starannie przycisnąć okruchy. Pozostałe ciasto (ok. 1,5 szklanki) odkładamy na kruszonkę. Wstawiamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 15–20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • 2.

    Ciasto orzechowe ze śliwkami: Większe owoce tniemy na ósemki, a mniejsze na ćwiartki i układamy na przygotowanym spodzie. W średniej misce mieszamy 20 gramów mąki z 75 gramami cukru pudru, ubitym jajkiem, żółtkiem, śmietaną, mlekiem, cynamonem, solą i świeżo startą gałką muszkatołową, aż wszystko się połączy. Krem wylewamy na owoce i posypujemy odłożoną orzechową kruszonką. Tartę wstawiamy do piekarnika, pieczemy 45–50 minut aż ciasto się zarumieni. 

Porady

  • Jakie śliwki do ciasta? Do tego przepisu najlepiej nadaje się węgierka, jednak można też użyć renklody, lubaszki czy mirabelki. Ważne, aby wybrać dość jędrne sztuki, gdyż zbyt dojrzałe i miękkie owoce całkowicie rozpadną się pod wpływem pieczenia. 
  • Jak zrobić ciasto orzechowe poza sezonem na śliwki? Z powodzeniem można zamienić świeże owoce na te mrożone, a nawet suszone. Smacznie wychodzi też ciasto orzechowe z powidłami śliwkowymi.
  • Ten wypiek uda się także z innymi owocami. Szczególne polecamy upiec ciasto jabłkowo-orzechowe albo takie z dodatkiem gruszek czy wiśni.
  • Ciasto orzechowe ze śliwkami powinno pachnieć przede wszystkim cynamonem, ale można je dodatkowo wzbogacić ulubionym zapachem. Jaki aromat do ciasta orzechowego będzie najlepszy? Sprawdzonym klasykiem jest ten waniliowy, jednak warto wypróbować też migdałowy, rumowy lub pomarańczowy. 
  • Placek orzechowy ze śliwkami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, jednak znacznie lepiej będzie kroił się po ostygnięciu. Warto więc dać mu przestygnąć przez około 25 minut przed podaniem.

Lubisz owocowe wypieki? Wypróbuj też prosty i szybki przepis na ciasto ucierane ze śliwkami!


Notka redakcyjna

Ciasto orzechowe ze śliwkami — dodatki

Nie od dziś wiadomo, że śliwki najlepiej smakują z korzenną nutą, dlatego wszelkiego rodzaju wypieki z tymi owocami aż proszą się o szczyptę cynamonu, kardamonu, goździków lub gałki muszkatołowej. Świetnym dodatkiem będzie też imbir, zarówno świeży, jak i ten sproszkowany. Jego odświeżający, lekko pikantny charakter doskonale współgra ze słodyczą śliwek.  

Kolejnym dodatkiem, którym można urozmaicić podstawowy przepis, jest kakao. Placek orzechowy ze śliwkami na ciemnym spodzie to prawdziwe niebo w gębie, a jeśli dodamy do niego jeszcze polewę kakaową, to mamy już pełnię szczęścia na talerzu. Osoby uczulone na kakao mogą użyć karobu, aby uzyskać bardzo podobny smak i kolor. 

Nie lubicie orzechów laskowych? Ciasto orzechowe ze śliwkami równie dobrze uda się z dodatkiem pistacji, migdałów lub nerkowców. Niezależnie od tego, które orzechy wybierzecie, warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni lub w piekarniku. Ten prosty trik doda im znacznie więcej aromatu i smaku. Jeśli nie macie pod ręką żadnych orzeszków, świetnym pomysłem będzie również ciasto z masłem orzechowym

Co zrobić ze śliwek? Pomysły na dania, przetwory i desery

Ciasta ze śliwkami skradną serce każdego łasucha, jednak to nie jedyny pyszny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Sprawdzą się one też do dań obiadowych oraz szybkich przekąsek na słono. Przepisy ze śliwkami to szeroka gama receptur, z których ciężko wybrać ulubiony. Kiedy więc śliwki są tanie i łatwo dostępne, warto próbować ich w różnych odsłonach, testując rozmaite formy podania. Co zrobić ze śliwkami w pełni sezonu? Co roku w naszych domach królują przetwory ze śliwek. Klasyką gatunku są dżemy, konfitury i powidła śliwkowe, jednak warto spróbować zrobić też śliwki w occie bądź syropie. Ciekawym przepisem jest także chutney śliwkowy, czyli wytrawne smarowidło, idealne do serów, mięs i kanapek. Dorosłym polecamy natomiast przygotować zapasy domowego wina ze śliwek lub nieco mocniejszej śliwowicy.

Choć wśród przepisów ze śliwkami prym wiodą desery i przetwory, z tych owoców zrobimy też dania gorące i przekąski na zimno. Jeśli więc szukacie innych inspiracji, przygotujcie na obiad pierogi, naleśniki czy knedle ze śliwkami. A gdy brakuje wam pomysłu na pyszną i efektowną przystawkę na imprezę, koniecznie spróbujcie zrobić śliwki faszerowane fetą lub ricottą. Wystarczy wydrylować owoce, a puste miejsca po pestce wypełnić masą serową i gotowe. W wersji mięsnej, można dodatkowo owinąć całą śliwkę szynką parmeńską lub wędzonym boczkiem.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy